Har du også sunget med hver fredag? Fællessang fortsætter - men i en ny form

Bare rolig; der bliver også mulighed for at synge med på fællessang på DR1 fremover.

Fredag aften bliver det et foreløbigt "på gensyn" fra Mads Steffensen og Phillip Faber i 'Fællessang - hver for sig'. Men programmet vender løbende tilbage i nye omgivelser fremover. (© dr)

Er du en af de mange seere, der har siddet foran skærmen og sunget med de seneste ti fredage, når der er blevet sendt 'Fællessang – hver for sig' på DR1? Måske har du endda følt samhørighed med de andre seere?

Så kommer her én ærgerlig og én rigtig god nyhed.

Når programmet med Mads Steffensen i studiet og Phillip Faber ved klaveret sendes i aften, er det nemlig sidste gang, at 'Fællessang – hver for sig' vises i denne omgang – i sin nuværende form.

Og så til den gode nyhed; for det er faktisk ikke helt slut med fællessang på DR1 alligevel. Programmet vil nemlig vende tilbage igen, hver gang der er en oplagt anledning til det.

Det afslører DR i dag.

Det gælder for eksempel de dage, hvor der i forvejen er tradition for, at danskerne samles for at synge, og derfor dukker fællessang da også op på din skærm igen til sankthans, hvor Mads Steffensen igen er vært.

Phillip Faber, der til dagligt blandt andet er chefdirigent for DR Pigekoret, har siddet ved klaveret hver fredag aften de seneste ti uger. Han har også sunget dagen godt i gang i programmet 'Morgensang med Phillip' på DR1. (Foto: Mikkel Suppras Kjeldsen)

Derudover er der også lagt op til et kæmpe fællesskrål sendt direkte fra Parken, når Josefine Høgh og Tina Müller er værter ved en omgang fællessang i forbindelse med det planlagte fodbold-EM, der blev udskudt på grund af coronakrisen. Her vil de danske fodboldsange være omdrejningspunktet.

Planen var ellers bare ét program

Dermed har 'Fællessang – hver for sig' vokset sig til et noget større program end planlagt, for oprindeligt var det bare tænkt, at der skulle være ét program.

- Ligesom andre danskere kunne vi ikke vide, hvad det var for en situation, vi var havnet i, og hvad vi havde lyst til. Så da vi fik den her idé at lave et program med fællessang, føltes det helt sært ikke at fortsætte med det, siger DR's underholdningsredaktør, Jan Lagermand Lundme.

Også Mads Steffensen, der har været vært på samtlige programmer, troede bare, at det var en engangsforestilling.

- Da Jan spurgte, om jeg ville være vært, var der kun tale om ét program, men så blev det lige til to mere og to mere. Nu ender vi på ti programmer. Det har virkelig været en sjov og anderledes opgave for mig. I starten skulle jeg lige finde den rigtige stemning – det var alvorligt, men vi skulle jo også have god stemning, siger værten.

Mads Steffensen har været vært på 'Fællessang – hver for sig' ti fredage i træk fra dette alternative studie i DR Byen.

Mads Steffensen har i øvrigt også sendt 'Mads og monopolet' på P4 hver lørdag formiddag under coronakrisen.

- Jeg kan huske, at vi i starten talte om, at vores program kunne virke normaliserende i en unormal tid, og det kunne folk virkelig godt lide. Og sådan har det også været med 'Fællessang – hver for sig', siger han.

'Programmet vi ikke vidste, vi manglede'

For Jan Lagermand Lundme har det været en rørende fornøjelse at følge programmet direkte fra kontrolrummet hver fredag.

- Jeg sidder med en kæmpe respekt og taknemmelighed over, at danskerne har haft lyst til at være med. Over en million har jo sunget med hver fredag, og hvis du havde spurgt mig for et år siden, om man kunne starte sin fredag aften med en sang fra højskolesangbogen, havde jeg nok sagt nej, siger underholdningsredaktøren.

Også Mads Steffensen har været "virkelig overvældet" over interessen og det fællesskab, der opstod allerede under det første program. Det har han kunnet mærke helt ind i studiet.

- Det var jo et program, der kom på et tidspunkt, hvor vi virkelig havde brug for det – bare uden at vi vidste, vi havde brug for det. Så jeg er meget overrasket over den succes, programmet har fået, og det har da også været rørende og kæmpestort for mig. Jeg har jo lavet meget forskelligt tv, men det her vil jeg altid huske som noget helt særligt, siger værten.

Han kan ikke få sig selv til at vælge én favoritsang fra programmerne, hvor kendte som ukendte har sunget for, mens danskerne har sunget med sammen hver for sig.

- Men det har været sjovt at se, hvordan vi kom rundt i højskolesangbogen og hørte nogle sange, som man måske godt kunne huske, men hvor teksterne og betydningen pludselig ramte os på en ny måde. Og Phillip (Faber) har jo bare været magisk og den helt rigtige til jobbet, siger Mads Steffensen.

Har forsøgt at gøre sangene til stjernerne

Jan Lagermand Lundme sidder tilbage med en stolthed over, at vi har så mange fantastiske sange i Danmark.

Men nu, hvor meget af samfundet er åbnet godt op igen – med håndsprit inden for rækkevidde – er tiden så ikke løbet fra fællessang på tv? Det mener Jan Lagermand Lundme ikke.

- Nej, det vil jeg ikke sige. Det er jo kendt, at det at synge frigør nogle stoffer i kroppen, som gør, at du får det bedre – og her handler det tilmed om at synge sammen med andre, så der kommer jo noget fællesskab oveni. Sådan var det også før krisen, siger han.

Her kan du se tre af de mange højdepunkter, som 'Fællessang – hver for sig' har budt på de seneste ti uger.

Trine Dyrholm sang 'Danse i måneskin'

I dag kender vi Trine Dyrholm som prisvindende skuespiller, men før hun nåede dertil, var hun allerede som 14-årig på tv som sanger i Dansk Melodi Grand Prix med 'Danse i måneskin' – det er i øvrigt en sang, hun meget sjældent optræder med.

Teitur direkte fra Færøerne

Mange blev rørt, da færøske Teitur dukkede op i programmet med sin version af klassikeren 'Regnvejrsdag i november' med en smuk solnedgang bag sig.

Lars H.U.G.

Lars H.U.G. stoppede egentlig sin musikalske karriere for fem år siden og helligede sig sin billedkunst, men i 'Fællessang – hver for sig' dukkede han pludselig op med en omskrevet version af det gamle Kliché-hit 'Militskvinder' med frasen "bababa-baah".

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk