Har skabt mere end 1.000 helt perfekte kager: De er 'Bagedystens' hemmelige stjerner

Illustratorerne på 'Den store bagedyst' sikrer, at deltagernes kager altid står helt skarpt.

Du ser dem ikke på tv, men deres arbejde er en uundværlig del af 'Den store bagedyst'; illustratorholdet, der tegner de mange kager. (© Grafik: Oliver Seppo/DR)

En glinsende glaze, en fluffy flødeskum eller en sprød, smørbagt skorpe.

Selvom man kan have nok så mange forestillinger om, hvor lækker ens kage kommer til at se ud, når den er færdig, er det ikke altid sådan, det går i virkeligheden.

Særligt ikke i 'Den store bagedyst', hvor der har været talrige eksempler på kager, der endte meget langt fra den vision, de ellers blev skabt ud fra.

Men i tegnestuen på 'Den store bagedyst' er der garanti for lækre kager - altid.

Her sidder et hold af illustratorer og animatorer og bruger mange måneder på at lave de kagetegninger, der bliver vist i programmet i begyndelsen af hver udfordring. På den måde kan seerne få en fornemmelse af, hvad det er for et spiseligt kunstværk, deltagerne har som vision, inden de går i gang.

Nanna Ernst er den på tegneholdet, der har været med i længst tid. Hun har faktisk været med siden dag ét og, og det er hende, der har udstukket retningen for, hvordan kagerne skal tegnes.

- Når vi skal tegne en kage, er det vigtigt for os at få frem, hvad det er for en historie, kagen skal fortælle. Hvad det er for en type bagværk, og om den for eksempel er glazet. Og så skal strukturen også være på plads. Der er forskel på, om man tegner fondant, som er glat, eller marcipan, som er mere grynet, forklarer Nanna Ernst og siger, at det i gennemsnit tager en halv arbejdsdag at tegne en normal kage.

Typisk får tegnerne et billede af kageresultatet i det hvide bagetelt samt et billede af kagen fra deltagernes prøvebagning, som foregår i ro og mag hjemme i privaten.

Herefter snakker tegnerne sammen med tilrettelæggerne på programmet og får deres input til tegningerne, så de kan få det helt rigtige udtryk, som deltagerne havde tiltænkt.

- Det vigtigste for os nyere tegnere er at ramme den stil, Nanna har skabt. Det her fine, håndtegnede og rustikke udtryk. Det er dét man kan lide, siger Kasper Bæk Jørgensen, der ligeledes er tegner på 'Den store bagedyst'.

Nanna Ernst er ophavskvinde til mange af tegningerne i 'Den store bagedyst'. Hun kan bedst lide at lave pyntede kager som eksempelvis denne påfuglekage, 'Bagedyst'-vinderen Andrea Søllested stod bag i 2017. (© Dr)

Skal ligne 'drømmen om den perfekte kage'

Med lidt hurtig hovedregning har Nanna Ernst og hendes hold af animatorer tegnet over 1.000 kager, siden 'Den store bagedyst' havde premiere på DR1 i 2012.

Men selvom de altså har stor erfaring med at tegne bagværk, er der stadig mange udfordringer, når man giver sig i kast med at tegne en kage.

- Man skal jo gerne ramme farverne, så det ser indbydende ud. Og det er ikke altid, det er lige nemt at få forskellige nuancer af brun til at se lækre ud, siger Nanna Ernst og fortsætter:

- Derudover må resultatet også godt se "tegnet" ud. Altså det behøver ikke ligne en simpel arbejdstegning, deltagerne kunne have lavet hurtigt selv. Det skal så at sige ligne "drømmen om den perfekte kage".

Med tiden har tegnerne dog fået opbygget et lille kartotek af forskellige brune chokoladenuancer, ligesom de også gemmer nogle elementer, så de ikke behøver tegne bær og nødder forfra, hver eneste gang de skal lave en kage.

- Det kan være skovsyre, blomster eller hindbær, vi har på lager. Og hvis man kæmper lidt med at få noget til at se smørbagt ud med den rette glans og crunch, så har vi også nogle forskellige digitale værktøjer, vi låner af hinanden, forklarer Kasper Bæk Jørgensen.

For selvom tegningerne ser håndtegnede ud, er de skabt 100 procent digitalt.

Tegneholdet består fra venstre af: Line Lisberg Refstrup, Kasper Bæk Jørgensen, Nanna Ernst, Pedro Ivo Carvalho og Matilde Huus Eriksson, som dog ikke kunne være med på fotoet. (Foto: Søren Ewald Ebbesen)

Udfordringen i at lave ti forskellige boller

Når man har lavet tegninger til 'Den store bagedyst' i mange år, har man naturligvis også en holdning til, hvad der sjovt, og hvad der er mindre sjovt at tegne.

Tegnerne klapper eksempelvis i hænderne, når deltagerne bliver stillet nogle udfordringer, der gør, at de skal tænke ud af boksen.

- Jeg kan godt lide, når der er motiver. Altså, når kagerne skal ligne noget andet end kager. Når de skal lave bygningsværker, eller da Frederikke (sidste års vinder) lavede et miniature-tebord, hvor alt var lavet i fondant, siger Kasper Bæk Jørgensen med henvisning til to udfordringer fra sidste års 'Bagedyst'-sæson.

For Nanna Ernst er det de klassiske mesterværker, der rokker båden.

- Jeg synes altid, det er sjovt at tegne de store kageværker, hvor de har givet den hele armen med pynt, siger hun og løfter også sløret for, hvornår det er mindre sjovt;

- De flotte kager kan man altid få til at se flotte ud. Men der er ikke meget pang over at tegne en strudel. Og der var også engang, hvor jeg skulle tegne ti forskellige udgaver af fødselsdagsboller. Der skulle jeg virkelig nærstudere, hvor de små variationer kunne ligge.

Det er ikke altid nemt at variere tegningerne, når ti deltagere for eksempel bliver bedt om at lave fødselsdagsboller, der jo i udgangspunktet vil komme til at se meget ens ud. (© Dr)

Kan muligvis forudsige vinderen

Hemmelighedskræmmeriet omkring, hvem der står tilbage som den endelige vinder, er så stort på en produktion som 'Den store bagedyst', at selv illustrationsholdet ikke får at vide, hvem der løber med titlen.

- Vi ved, hvem der har lavet hvad. Men når vi tegner finalen, ved vi ikke, hvem der vinder, siger Nanna Ernst.

- Men jeg tror godt, vi var klar over, Frederikke (sidste års vinder) var et bud på en vinder. Man kan hurtigt se, hvem der kan raffinere kagerne og gøre dem flotte.

Og når tegneholdet er nået til finalekagerne, har de da efterhånden også fået nok af de søde sager.

- Man opfinder ikke så meget, man skal i grunden bare gøre kagen flot. Og det kan da godt blive lidt en fastbunden opgave, når man sidder med kage nummer 40 på en sæson. Så det er fint, at vi veksler lidt mellem forskellige programmer, siger Kasper Bæk Jørgensen, der også tegner forskellige ting til Ramasjang, mens Nanna Ernst tegner til 'Bonderøven'.

Mængden af kager kan også være lidt overvældende for Nanna Ernst. Men som hun siger:

- De ser jo alle forskellige ud, så på den måde er det egentlig også meget varieret. Og det er da sjovere end så meget andet, fordi man får lov at gå til den med farve, glæde og fantasi.

Du kan se 'Den store bagedyst' hver lørdag klokken 20 på DR1 og allerede fra klokken 18 på DRTV.

Man kan godt få nok af kager, når man tegner dem på fuldtid. Derfor synes 'Bagedyst'-tegneren Kasper Bæk Jørgensen også, det er en befrielse, når deltagerne laver kager, der ikke umiddelbart ligner kager. (© Dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk