Har solgt malerier i 20 år: Nu viser det sig, at mystisk kunstner slet ikke findes

Bag det falske alias – der inkluderer et langt cv – står en norsk galleriejer. Han er nu sigtet for bedrageri.

Kunst skabt under pseudonymet Werner Jensen er i søgelyset hos politiet i Norge. Galleriejer John Hedemark menes at stå bag. (Foto: TERJE PEDERSEN © Terje Pedersen / NTB)

Werner Jensen er en norsk kunstner med et blændende cv.

Han har været udstillet i en lang række lande og store norske virksomheder. Han har malet og solgt sine malerier i mere end to årtier. Malerierne sælges i øvrigt for op imod 50.000 kroner stykket.

Ingen har dog nogensinde set eller mødt Werner Jensen, men det har altså ikke forhindret ham i at have en ganske lukrativ kunstgesjæft alligevel.

Der er bare ét problem: Werner Jensen findes slet ikke i virkeligheden.

Norsk Politi har nemlig afsløret, at Wener Jensen slet ikke eksisterer. Det fortæller 'Kulturen på P1'.

I stedet er Werner Jensen tilsyneladende en fiktiv karakter, som norsk politi mener, at den norske galleriejer John Hedemark står bag.

Kunsthistoriker Trine Ross beskriver stilen på malerierne som "noget, der er lavet med meget store armbevægelser og med inspiration fra amerikansk abstrakt ekspressionisme". På billedet ses John Hedemark. (Foto: TERJE PEDERSEN © Terje Pedersen / NTB)

Politiet har beslaglagt 200 værker

Politiet har beslaglagt 200 værker og sigtet galleriejeren for bedrageri, mens Hedemark nægter sig skyldig, fortæller 'Kulturen på P1'. Hedemark mener blot, der er tale om at gøre brug af et kunstnernavn, som for eksempel britiske Banksy også gør.

- Folk har købt kunsten ud fra det, de ser. Hvad en kunstkritiker eller politiet må sige om det, kan jeg ikke udtale mig om. Det må stå for deres regning, har galleriejeren sagt til NRK om den spegede sag.

Werner Jensen har på baggrund af dækningen af sagen lagt sit cv ud på sin Facebook-profil, hvor han kommer med et længere modsvar til politiet og kritikerne.

Kunsthistoriker Trine Ross medgiver i 'Kulturen på P1', at det er svært at finde hoved og hale i sagen, men giver dog ikke meget for Hedemarks forklaring om, at han jo bare har brugt et kunstnernavn.

Og cv'et, der ifølge politiet ikke er retvisende, kan vise sig at blive en yderligere belastning for den bedragerisigtede Hedemark, mener hun. Et godt kunstner-cv kan nemlig være med til at vise en potentiel køber, at man ikke er alene om at synes, at et givent værket er fantastisk.

- Det er lidt ligesom med mode, hvor man kan se, at andre har de der guldsko, og så vil man også selv have dem, siger Trine Ross.

Kunst skabt under pseudonymet Werner Jensen ses her beslaglagt i centralarresten på politihuset i Oslo. (Foto: TERJE PEDERSEN © Terje Pedersen / NTB)

Har skabt illusion om en ægte person

Det er da også det, som norsk politi mener er det udslagsgivne punkt i den spektakulære kunstsag:

- I dette tilfælde har man valgt ikke at fortælle kunden, at man bruger et pseudonym, men har derimod skabt en illusion om, at der findes en ægte person. Det er det, som er det bedrageriske element her, siger politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til NRK.

Udover kunstnernavnet Werner Jensen har John Hedemark også skabt kunst under navnene Knut Ohlesen og Erik Krohn.

Sagen bliver dog endnu mere pikant: Politiet vil nemlig destruere Hedemarks malerier, hvis man vinder sagen mod John Hedemark.

Men dét kan vise sig at blive et problem. For politiet, vel at mærke.

Det kan nemlig være strafbart at destruere billederne, da de ikke er falsknerier, men ægte værker - også selv om kunstneren bag måtte have skabt en illusion om en ikke-eksisterende kunstner-persona og have forfalsket sit cv, som politiet påstår. Det skriver NRK.

Malerierne kan dermed være sikret af den grundlovsmæssige ret til ytringsfrihed.

Meget tyder med andre ord på, at vi næppe har set det sidste penselstrøg i sagen om John Hedemark endnu.

Opdateret 19. april: Politiet har inden udgivelsen af denne artikel oplyst til NRK, at billederne ikke skal destrueres, selvom politiadvokaten først havde sagt det. Politiinspektøren oplyser til NRK, at der er tale om en misforståelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk