Har svinet film og serier groft til i årevis - nu lukker populær podcast

Den populære podcast 'Dårligdommerne' lukker efter knap fem år og mere end 100 afsnit.

Jacob Hinchely, Troels Møller og Christopher Leo H. Andersen har siden 2015 været værter på den uafhængige podcast 'Dårligdommerne'. Nu drejer de nøglen om. (Foto: © Troels Møller, Dårligdommerne)

Alt fra danske 'Rich Kids' til amerikanske 'Bird Box' har været igennem en hudløst ærlig, brutal og ikke mindst humoristisk behandling hos 'Dårligdommerne'.

Podcasten har gjort en dyd ud af at pille film såvel som serier så gennemgribende fra hinanden, at det er meget svært at tage de behandlede titler alvorligt ved et senere gensyn.

Men efter knap fem år, mere end 100 afsnit og flere liveevents er det nu slut.

Det skriver trioen bag podcasten, Jacob Hinchely, Christopher Andersen og Troels Møller, i en længere besked på deres Facebook-side.

- Ærede jury. Det er med tungt hjerte, at vi meddeler, at vi efter næsten fem år drejer nøglen om. Jep. 'Dårligdommerne' stopper. Det er ikke en joke eller en forsinket aprilsnar. Det er ikke på grund af interne stridigheder eller andet.

- Bandet går i opløsning på grund af manglende økonomisk indkomst. Efter fem år må vi sande, at vi ikke tjener nok til at retfærdiggøre al den tid, vi bruger på det, og al den dårligdom, som vi udsætter vores helbred for.

At alle tre værter har fuldtidsjob ved siden af den tidskrævende podcast, og at to af dem desuden har små børn, har også været en afgørende faktor for beslutningen, skriver de.

Dårligdommerne har ofte haft gæster på besøg i studiet. Her ses de sammen med Jakob Stegelmann, der ellers er kendt for 'Troldspejlet'. (Foto: © Christopher Leo H. Andersen, Dårligdommerne)

Ærgerligt, mener podcast-ekspert

Det er ærgerligt, siger podcastredaktør i DR, Karen Straarup Møller.

- Først og fremmest fordi det er en rigtig god podcast. Der findes også eksempler på podcasts med tre venner, der snakker og hygger sig, som slet ikke fungerer. Som bare er internt og kedeligt.

- Netop derfor synes jeg, det er ærgerligt, at vi nu mister den kvalitet og grundighed i det uafhængige podcastlandskab, som jo primært er drevet af passion og lyst.

Netop Hinchely, Andersen og Møllers evne til at gøre snakken mellem tre venner interessant for folk uden for deres studie har været afgørende for deres succes, mener Karen Straarup Møller.

- 'Dårligdommerne' er først og fremmest virkelig godt selskab. Og det er ret afgørende for, om man gider at hænge på efter det første minut af en podcast. Uanset om det er en podcast om dårlige film, krigshistorie eller fredagsslik, siger hun.

- De tre værter Jacob, Troels og Christopher er gode venner og har en skøn intern jargon og kemi, og selvom man ikke kender dem privat, føler man sig 100 procent som en del af deres fællesskab, hver gang man lytter med. Selv hvis man ikke har set den dårlige film, de snakker om.

Pionere i podcast-landskabet

Da 'Dårligdommerne' 1. januar 2015 udkom med deres første afsnit, var de blandt de første i Danmark, der fik succes med en såkaldt 'samtalepodcast', hvor man mødes om en mikrofon og snakker om et emne, mener Karen Straarup Møller.

Med 2,7 millioner downloads på tværs af alle afsnit, har 'Dårligdommerne' indtaget en stærk position i podcastlandskabet. En position, der har inspireret mange af de danske podcasts, du i dag kan lytte til, mener hun.

- 'Dårligdommerne' er med tiden også blevet én af landets største uafhængige podcasts og har derfor helt naturligt inspireret en masse andre til at kaste sig ud i at podcaste og vist, hvor sjovt det er at lave radio, siger hun.

- De har vist, at man rent faktisk kan lave et virkelig godt program, der har mange dedikerede lyttere, udenom de store mediehuse. I dag findes der mange lignende podcasts, hvor der bliver nørdet alt fra 'Dahlgårds Tivoli' til 'Klovn' og 'Tin Tin'-bøger i rigtig godt selskab.

Et sidste farvel

Det er dog ikke heeelt slut endnu. 'Dårligdommerne' har nemlig stadig to planlagte liveevents i kalenderen. Det er værten Christopher Andersen lettet over.

- Når man laver en podcast i et lukket studie, er det altid ret rørende at møde de folk, der har lyttet til ens program. Folk, der fortæller, at vi har været en del af deres hverdag, uden vi selv var klar over det. Som eksempelvis en ung kvinde, der ved et liveevent kom på krykker og fortalte, at hun havde lyttet til os i tiden efter et voldsomt biluheld. Et uheld, hvor hun som eneste passager var overlevet. Det er jo helt vildt.

- Så vi er rigtig glade for, at vi i den kommende tid får mulighed for at sige ordenligt farvel og tak til vores trofaste lyttere.

Du kan opleve 'Dårligdommerne' en allersidste gang til deres liveevents i henholdsvis Aarhus den 11. maj og København den 30. maj.