Har været udskældt i Hollywood i fire år: Nu overrasker Trump med at opføre 250 statuer af afdøde kendte

De mange statuer tæller også kendte, der bestemt ikke brød sig om Donald Trump.

USA's præsident, Donald Trump, har haft flere fejder med Hollywood og kultureliten. Nu vil han lave ny mindehave fyldt med statuer af stjerner. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

USA skal have en national mindepark for 250 af de største personligheder i landets historie. Det har Donald Trump meddelt i et dekret, som Det Hvide Hus udsendte i går.

Mindeparken skal kaldes 'Garden of American Heroes', og her vil man fremover, hvis planerne bliver ført ud i livet, kunne se statuerne af 250 af USA's største 'helte', som skal vise den amerikanske exceptionalisme, som Det Hvide Hus vælger at udtrykke det.

Blandt de 250 nye statuer, der nu skal skabes, er politikere, sportsfolk, men også musikere og personer fra underholdningsbranchen.

Opførelsen af de 250 statuer er ifølge præsidentens dekret "et svar på det hensynsløse forsøg på at slette vores helte, værdier og hele vores måde at leve på", hvor der mellem linjerne hentydes til nedrivningen af statuer med kolonihistorisk baggrund.

Det er dog endnu uvidst, om statuerne rent faktisk vil se dagens lys, når Joe Biden overtager.

Blandt statuerne finder man afdøde kendisser som Aretha Franklin, Whitney Houston, Ray Charles, Miles Davis, Louis Armstrong, Elvis Presley, Johnny Cash og den afdøde Jeopardy-vært Alex Trebek.

Et andet stort navn, der får sin egen statue, er den legendariske sanger Frank Sinatra. Og det er især Frank Sinatra-statuen, der i dag løber med meget af opmærksomheden i de amerikanske medier - for da Donald Trump første gang offentlig fortalte om planerne, skrev Frank Sinatras datter, Nancy Sinatra, i en kommentar på Twitter, at hendes far faktisk hadede Donald Trump.

Nancy Sinatras kommentar til, at hendes far nu får en statue af Trump, er ikke det eneste, der vækker opsigt med mindehaven.

Også den afdøde basketballspiller Kobe Bryant ser efter planen ud til at skulle foreviggøres som statue, selvom han tidligere har kritisret Trump og sagt, at hans navn står for vrede og had.

Ifølge The Guardian undrer flere sig over, at præsidenten har valgt at sætte så mange kendisser på listen, der tæller historiske navne, finkulturelle personligheder og debattører.

Og på Twitter spørger brugere blandt andet, hvor stor haven bliver for at få plads til de mange statuer, og om man bare har googlet "kendte amerikanere" og kopieret søgeresultatet ind.

Planerne om mindeparken fyldt med kendte og dagens reaktioner på nyheden er det sidste kapitel i en meget lang historie om en præsident, der har haft et anstrengt forhold til kultureliten og Hollywood - i skarp kontrast til blandt andre Barack Obama og Joe Biden, der ved indsættelsen i morgen har et hav af stjerner til at optræde.

Forsker om Trump og Hollywood: Det har virkelig været slemt

Som en der selv er entertainer og kommer fra industrien, har præsidenten generelt haft et meget svært forhold til Hollywood, siger Anne Mørk, der er ph.d. i amerikanske studier.

- Hollywood er meget demokratisk, så det er ikke usædvanligt for en republikansk præsident at have et anstrengt forhold til Hollywood. Men det har virkelig været slemt de sidste fire år, siger hun.

Hun fortæller, at Donald Trump flere gange har forsøgt at spille på højrefløjens modvilje mod Hollywood, som de mener, er elitær og har mistet fornemmelsen for, hvordan det er at være almindelig amerikaner.

Det er blandt andet sket, når kendisserne som Meryl Streep og Alec Baldwin har kritiseret præsidenten og har lavet parodier på ham.

- Andre tidligere præsidenter har normalt ikke kommenteret på kritik eller satire fra Hollywood, fordi det blev anset for at være under embedets værdighed. Men sådan har det ikke været under Trump, siger hun.

Og mens Donald Trump er raget uklar med de fleste kendisser, så har Joe Biden haft held med at få dem over på sit hold.

I morgen kan man blandt andet opleve showet 'Celebrating America' med skuespiller Tom Hanks som vært og optrædener af Justin Timberlake, Demi Lovato, Foo Fighters, Bruce Springsteen, John Legend, Jon Bon Jovi og Ant Clemons på YouTube og en lang række store, amerikanske tv-stationer.

Og det er vigtigt, forklarer Anne Mørk. Der er nemlig en grund til, at Hollywood og kendisser er en stor del af amerikansk politik.

- Amerikansk politik er meget mere personbaseret, end vi kender det i Danmark. Det handler om den enkelte politikers stjernestatus og om, hvordan man kan få mest mulig medieopmærksomhed. Og der må man bare sige, at det giver god opmærksomhed, når man kan få Hollywood-skuespillere til at støtte én, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter