Harry Potter-stjerne mærker 30'erne banke på: 'Jeg er ikke single - jeg er i et forhold med mig selv'

Emma Watson åbner op om presset ved snart at fylde 30 - og ikke have mand og børn.

Den britiske skuespiller Emma Watson pryder britisk Vogues december-udgave. Her fortæller hun blandt andet om, at hun på egen krop har følt et pres over at ramme den skarpe milepæl - at blive 30. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Er du født i slutningen af 80'erne eller i starten af 90'erne, så har du enten lige gennemgået eller er på vej mod en stor milepæl i dit voksenliv.

At fylde 30 år.

Det er her, hvor du 'forventes' at have nogenlunde styr på dit liv, med alt hvad det indebærer af karriere, bolig, kærlighed og børn - måske især når du er kvinde.

Mor og far begynder måske helt uopfordret at sige, at de 'glæder sig til at få børnebørn', og dit Instagram-feed er ikke længere kun billeder af vennernes byture. Nu lægger veninderne pludselig også scanningsbilleder op efterfulgt af ordene 'Når to bliver til tre'.

Det pres, som følger med, når man snart fylder 30 år, sætter 'Harry Potter'-stjernen Emma Watson ord på i et nyt interview med britisk Vogue, hvor hun også pryder december-forsiden.

Emma Watson blev en af verdens største barnestjerner, da hun landede rollen som Hermione Granger i 'Harry Potter'-filmene. Her ses hun til premieren på 'Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer' i 2002. (Foto: Michael Crabtree)

I interviewet, som man indtil videre kun kan læse et uddrag af, fortæller hun, at hun tidligere ikke forstod al virakken om at fylde 30 år. Men nu, hvor hun selv runder milepælen til april næste år, indrømmer hun, at hun selv har mærket 'stressen' over at fylde rundt. Og forventningen til, hvad man allerede har skullet opnå.

- Hvis du ikke har en mand og en baby, inden du er fyldt 30, og du samtidig ikke er et stabilt og sikkert sted i din karriere, fordi du stadig er ved at regne det hele ud... Det giver bare en stor mængde angst, fortæller Emma Watson.

Opgør med traditionel forestilling

I interviewet åbner Emma Watson lidt op for sit privatliv. Her fortæller hun, at hun er single.

Eller det er hun ikke, for hun bruger en helt anden betegnelse.

- Det tog mig lang tid at komme dertil, men jeg er lykkelig (over at være single). Jeg kalder det at være i et forhold med mig selv, siger den britiske skuespiller.

Emma Watson er ud over at have en succesrig skuespilkarriere, som blandt andet tæller roller som Hermione Granger i 'Harry Potter'-filmene og Belle i 'Skønheden og Udyret', også kendt som aktivist - blandt andet som forkæmper for kvinderettigheder.

Emma Watson er ikke bare skuespiller, hun er også fortaler for kvinders rettigheder. I 2014 holdt hun tale om ligestilling og feminisme i FN, hvor hun opfordrede mænd til at gå aktivt ind i ligestillingsdebatten. Talen gik de efterfølgende dage verden rundt. (Foto: Mark Garten © Ritzau Scanpix)

Det er derfor ingen tilfældighed, at Emma Watson vælger at snakke om presset ved at være en kvinde, der med hastige skridt nærmer sig de 30 år.

Det mener Emilia van Hauen, der er kultursociolog, foredragsholder og forfatter.

- Hun er på forsiden af Vogue, og det kommer du kun, hvis du er en succesrig kvinde. Hun kunne snakke om hvad som helst, men hun vælger at sætte fokus på presset ved at fylde 30 som kvinde og ikke have mand og børn.

- Jeg tror, hun vil gøre op med forestillingen om, at kvinders sociale og samfundsmæssige værdi først og fremmest er knyttet til, om man er blevet udvalgt af en mand og har fået børn, siger hun.

Vil ikke sættes i bås

For selvom vi i dag skriver 2019, så er samfundets norm stadig, at man som kvinde først for alvor har værdi, når man har fået mand og børn i en kernefamilie, mener Emilia van Hauen.

- Det er en utrolig gammeldags måde at tænke på i forhold til, hvordan folk lever i dag, men det er stadigvæk idealet, tilføjer hun.

Derfor er hun også vild med, at Emma Watson insisterer på, at hun er i et forhold med sig selv i stedet for at være single.

- Når Emma Watson siger det sådan, så tror jeg, det er et udtryk for, at hun som kvinde simpelthen ikke gider blive sat i bås.

- Hun vil ikke ses som én, der er en fiasko, fordi hun ikke har mand og børn. Det er noget, hun aktivt har valgt, siger Emilia van Hauen.

Næste gang, Emma Watson kan opleves på det store lærred, er i den hypede genindspilning 'Little Women', hvor hun spiller over for blandt andre Meryl Streep, Laura Dern og Timothée Chalamat. Filmen forventes af få dansk biografpremiere til marts.