Harvey Weinstein føler sig overset efter voldtægts-anklager: Jeg var en pioner inden for kvindefilm

Produceren føler, at de mange sager om overgreb overskygger hans filmarbejde.

Filmproducer Harvey Weinstein følges her ud efter en høring ved Højesteretten i New York i sidste uge. (Foto: © Scott Heins, 2019 Getty Images)

Når du hører navnet Harvey Weinstein, tænker du så på alle de film om kvinder, han har skabt til det store lærred? Eller tænker du på de 80 kvinder, der har anklaget ham for voldtægt og seksuelle krænkelser?

Selv synes han, at der har været alt for lidt fokus på hans "pionerarbejde i filmbranchen", når det gælder film med kvinder i front – både film med kvinder i hovedrollerne og i instruktørstolen.

Det fortæller den tidligere så magtfulde filmmogul i et nyt interview med New York Post på et privathospital, hvor han har gennemgået en rygmarvsoperation.

- Jeg føler mig som den glemte mand, siger han til avisen og tilføjer:

- Jeg har lavet flere film instrueret af kvinder og om kvinder end nogen anden filmproducent, og her taler jeg om for 30 år siden. Jeg taler ikke om nu, hvor det er blevet moderne at gøre. Jeg gjorde det først. Jeg var banebrydende på det punkt.

Han føler, at de mange sager om seksuelle overgreb, der er dukket op de seneste år, har overskygget hans arbejde i filmbranchen.

Han vil derfor gerne anerkendes for "det jeg var, frem for det jeg er blevet."

Paltrow fik "højere løn end alle mændene"

Helt konkret fremhæver Weinstein blandt andet, at han gennem sit filmselskab Miramax skaffede skuespiller Gwyneth Paltrow en løn på knap 68 millioner danske kroner for stewardesse-komedien 'View from the Top' fra 2003.

Det sikrede hende, ifølge Weinstein, "den højeste løn i en uafhængig film nogensinde – og en højere løn end nogen mand" i en lignende film.

Harvey Weinstein og Gwyneth Paltrow ses her side om side under en galla for The National Film Theatre i London i 2002. (Foto: © Dave Benett, Getty Images)

Paltrow var en af dem, der i 2017 var med til at sparke gang i #MeToo-bevægelsen med sine anklager mod selvsamme Weinstein, der havde hyret hende til en hovedrolle i den Oscar-vindende film 'Shakespeare in Love' i 1999.

I et 'Today Show'-interview i efteråret kom Gwyneth Paltrow selv ind på, hvorfor hun dengang valgte at stå frem med sin historie om filmbossen Weinstein.

- Jeg var virkelig bange. Samfundet havde grundlæggende kun vist os eksempler på, at når kvinder stod frem, så endte det med ikke at være fordelagtigt for andre kvinder. Men jeg følte virkelig, at det var tid, sagde Gwyneth Paltrow blandt andet.

Derudover fortalte hun, hvordan bekymringer for hendes egen teenagedatters fremtidige arbejdsliv var med til at få hende til at stå frem.

'Han vil blive husket som en krænker'

Harvey Weinsteins ytringer i New York Post har i dag fået flere af de kvinder, der har anklaget ham for overgreb, til at kommentere interviewet i et åbent brev på Twitter.

Blandt underskriverne finder man skuespillerne Ashley Judd og Rosanna Arquette, der var blandt de første til at stå frem og anklage ham.

- Harvey Weinstein prøver at manipulere samfundet igen. Han siger i et nyt interview, at han ikke ønsker at blive glemt. Det bliver han heller ikke. Han vil blive husket som en seksuel krænker og en misbruger uden anger, der tog alt og fortjener intet, skriver de blandt andet i det åbne brev.

Interviewet med New York Post er filmmandens første i et år.

Harvey Weinstein og bestyrelsen i hans gamle filmstudie blev i sidste uge enige om et forlig med en række kvinder, der alle har beskyldt ham for seksuelle overgreb. Derudover begynder retssag om to konkrete overfald i 2006 og 2013 den 6. januar.

Weinstein risikerer en livstidsstraf, hvis han findes skyldig i samtlige anklagepunkter.