HBO klipper Mr. Big ud af Sex & The City-finale: 'Skuespillere er røget ud for mildere anklager end det her'

Han døde i første afsnit af den nye 'Sex & The City'-sæson 'And just like that', men skulle have medvirket i sæsonens sidste afsnit. Det er der nu lavet om på.

Han var Carrie Bradshaws helt store kærlighed i hit-serien 'Sex & The City'. (Foto: KIERAN DOHERTY © Scanpix Denmark)

Han var større end stor. Han var Mr. Big.

Men siden successerien 'Sex & The City' havde premiere med den nye sæson 'And Just Like That,' har anklager om seksuelle overgreb ridset skuespiller Chris Noths omdømme.

I sæsonens første afsnit mister Mr. Big livet på grund af et hjertetilfælde. Men det blev altså ikke kun det, der tog mediernes overskrifter i dagene efter afsnittet havde premiere på HBO.

For to kvinder stod nemlig frem kort efter og anklagede 67-årige Chris Noth for seksuelle overgreb i henholdsvis 2004 og 2015. Det gjorde de i det amerikanske medie The Hollywood Reporter.

Anklagerne har indtil videre fået den konsekvens, at Chris Noth er blevet fjernet fra TV-serien 'The Equalizer' - men det får altså også konsekvenser for hans eftermæle i 'Sex & The City'-universet.

For selvom man måske ikke troede, at Mr. Big havde flere replikker i den nye sæson, så var det faktisk planen, at han skulle have været med i sæsonens sidste afsnit.

Men det har anklagerne om skuespillerens fortid nu sat en stopper for.

HBO har valgt at klippe scenen med Mr. Big ud af afsnittet før det er blevet vist på lærredet.

Og der er der en god grund til, siger Frederik Dirks Gottlieb, der er film- og serieekspert:

- HBO har ikke lyst til at samarbejde med ham på grund af de meget grove anklager, som er helt ovre i anklager om voldtægt, siger han og fortsætter:

- Jeg kan godt se, at det er svært at inkludere en scene, hvor man skal se tilbage på Chris Noths karakter med kærlighed, når de her anklager er så grove.

Til premieren på 'And Just Like That' var Chris Noth sammen med Mario Cantone, der spiller Anthony Marentino og Sarah Jessica Parker, der spiller Carrie Bradshaw i 'Sex & The City'. (Foto: CAITLIN OCHS © Ritzau Scanpix)

En fremtid på skærmen?

Han var Carrie Bradshaws helt store kærlighed i de seks sæsoner, der blev lavet af serien i første omgang.

Derfor kan det også være en hård nyser, at seriens drømmemand pludselig står overfor den type anklager, siger Frederik Dirks Gottlieb.

- Det, der er hårdt for os alle, er at erkende, at vores helte falder i den her tid, hvor alle skeletter ryger ud af skabene. Hvis man elsker Mr. Big og stadig elsker Mr. Big, så forstår jeg det godt. Han er en fiktiv karakter, og det er er han stadig.

Men der er altså en klar skelnen mellem karakteren Mr. Big og skuespilleren Chris Noth, som HBO og andre produktionsselskaber er nødt til at gøre sig, siger han.

- At ansætte skuespilleren med de her anklager, kan være svært. Det er problematisk at udskrive en stor lønseddel til en person, der måske har opført sig rigtig skidt.

Derfor tror han heller ikke, at vi skal forvente at se Chris Noth i en hovedrolle i fremtiden.

- Skuespillere er røget ud for mildere anklager end det her. Mit bud er, at han vil få rigtig svært ved at komme på skærmen igen – også med den alder, han har.

De tre hovedpersoner i den nye sæson, Carrie, Miranda og Charlotte - der i det virkelige liv hedder Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon og Kristin Davis - har sendt deres opbakning til de kvinder, der er stået frem i sagen.

Serien havde premiere første gang i 1998. Her ses Sarah Jessica Parker, Kristina Davis, Cynthia Nixon og Kim Cattrall. De medvirker alle i den nye sæson bortset fra Kim Catrall, der spillede Samantha Jones. (Foto: FRED PROUSER © Scanpix Nordfoto)

Men det er altså ikke alle, der synes, at Chris Noth skal fjernes fra skærmen for evigt, fortæller Frederik Dirks Gottlieb.

- Der er masser af folk, der er trætte af det her. De synes MeToo er gået for langt. De synes han skulle blive på skærmen. Men tænk hvis der er hold i anklagerne.

Det progressive Hollywood

Men én ting er, hvad almindelige mennesker tænker om sagen.

Noget andet er, hvordan Hollywood ser på anklagerne.

Og det er altså meget typisk Hollywood, at der bliver handlet i en situation som denne, forklarer Frederik Dirks Gottlieb.

- Man vil gerne gå foran i Hollywood, man vil gerne være meget progressive. Man har sjældent set, at Hollywood ikke har bevæget sig i en progressiv retning.

Og rent historisk gælder det ikke kun i sager om anklager om seksuelle overgreb, siger han.

- Det går helt tilbage til Marlon Brando, der ikke ville modtage sin Oscar og lod en indiansk borgerrettighedsaktivist tage til ceremonien for at takke nej til den. Lige nu er en stor del af Hollywoods progressive stemme ligebehandling.

Om Chris Noth er den sidste skuespiller, som vi ser falde efter anklager om seksuelle overgreb, ved Frederik Dirks Gottlieb af gode grunde ikke, men han siger, at det er sket med jævne mellemrum siden MeToo-bevægelsen begyndte:

- I USA er det ikke bremset op, siden det begyndte i 2017 (red. MeToo), og der er ikke kommet en rigtig modreaktion. Så jeg har svært ved at se det ændre sig foreløbigt, men man kunne måske håbe, at der kom nuancer ind i debatten.