HBO Max lovede advarsel på serie om selvmord – hos mange kører den stadig uden

Streamingtjenesten har glemt advarsel om farligt indhold i serien Kamikaze til dem, der kommer fra det gamle HBO Nordic.

Hovedpersonen i 'Kamikaze', Julie, spilles af skuespilleren Marie Reuther. (Foto: Åsmund Sollihøgda © HBO Max)

Allerførst lå den helt uden advarsel for alle seere.

Den højt profilerede og anmelderroste HBO Max-serie Kamikaze handler om 18-årige Julie, der mister sin familie i en flyulykke og over flere afsnit forsøger at tage sit eget liv.

Eksperter advarede straks om, at den slags indhold kan være meget farligt at se, hvis man er psykisk sårbar og selv har tanker om selvmord.

- Uden en advarsel og en påmindelse om, hvor man skal gå hen, er serien meget, meget skidt. Den introducerer intet håb om, hvor man kan gå hen, hvis man identificerer sig med hovedpersonen, og det er ekstremt vigtigt, siger Britt Morthorst, der forsker i selvmordsforebyggelse på Bispebjerg Hospital.

Her er den tekst, som seere, der allerede havde HBO Nordic, blev mødt af

Det anerkendte HBO Max da også med det samme, da P1 Morgen gjorde dem opmærksom på fejlen:

- Det har vi det selvfølgelig dårligt med. Jeg må pointere, at der er tale om en fejl – og at en disclaimer har været forberedt tidligt i forløbet med serien, da selvmord selvsagt er et meget alvorligt emne, der betyder meget for både os som virksomhed, seriens skabere og alle involverede i produktionen af Kamikaze.

- Vi arbejder på højtryk for at få det fixet hurtigst muligt og der vil være en disclaimer at finde på seriens synopsis i de fire nordiske lande senere i dag, lød det fra HBO’s pressechef, Tom Nielsen, den 19. november.

HBO glemmer mange abonnenter

Nu viser det sig, at HBO Max’ advarsel kun dukkede op hos nogle brugere. I stedet for en tekst om, at Kamikaze er en ”fiktiv fortælling om tab, sorg og følelsen af at mangle en grund til at leve,” og at hvis du ”oplever nogle af de følelser, kan det hjælpe at tale med nogen du stoler på eller kontakte Livslinjen”, fik de seere, som allerede havde HBO Nordic en noget anden tekst.

”Julie lever et perfekt liv med en kærlig familie, gode venner og masser af penge, men kort efter sin 18-års fødselsdag får hun en tekstbesked, der ændrer hendes liv for altid.”

HBO Max ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, og de vil heller ikke vil oplyse, hvor mange abonnenter, der har været udsat for serien uden advarsel. Men allerede i 2016 rundede antallet af abonnenter hos HBO Nordic en million.

Og fejlen skal rettes med det samme, understreger de.

- Der hvor disclaimeren ikke allerede er på plads, vil den blive tilføjet hurtigst muligt, skriver pressechef Tom Nielsen.

For Britt Morthorst, der forsker i selvmordsforebyggelse på Bispebjerg Hospital, er det endnu en alvorlig fejl fra HBO Max’ side.

- Det er igen en meget alvorlig forglemmelse, for Kamikaze er en serie med et så gennemgribende fokus på unge og selvmordsadfærd. Det undrer mig meget, at HBO ikke på alle niveauer har sikret sig, at der var styr på det, da de blev gjort opmærksom på den første fejl. Hvis de virkelig mener, at de vil tage et socialt ansvar og ikke risikere unges liv, siger Britt Morthorst, der også mener, at advarslerne burde være mere tydelige.

Netflix lod skuespillerne indtale advarsler

- Allerhelst så jeg, at man fjernede den direkte anvisning på, hvordan man kan tage sit eget liv. Det ser vi i serien. Vi ved, at det at vise metoder helt specifikt er et højrisikomoment. Men i det mindste kunne man sætte advarslerne ind i selve rulleteksterne i starten og slutningen, siger Britt Morthorst.

Hun peger på, at streamingtjenesten Netflix løste problemet helt anderledes, da de fik kritik for serien '13 reasons why', der også handler om selvmord.

- Her sagde de ja, det er rigtigt, lad os gøre det her ordentligt, og så lod de skuespillerne tale som sig selv i et lille introafsnit, hvor de advarede mod at se serien, hvis man havde psykiske problemer eller gik med tanker om selvmord. Det er meget effektivt og når formentlig sårbare unge på en måde, vi eksperter ikke kan, siger hun.

FacebookTwitter