Heks om sankthans: For 40 år siden havde jeg råbt til verdenshjørnerne

I dag er heksen Dannie Druehyld mere afslappet i sin fejring af sankthans end for 40 år siden - men det er en vigtig aften, siger hun.

Dannie Druehyld står her i Rold Skov. Hun dufter til hyldeblomsten, som blandt andet var grunden til, at hun som ung valgte at ændre sit navn. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)

Dannie Druehyld har været heks i mange år og har skrevet bogen 'Heksens håndbog'. Hun tror på moder jord og naturens åndelige kraft.

For hende er sankthans en vigtig aften.

For 40 år siden havde Dannie Druehyld danset rundt i en cirkel af kvinder og råbt til de fire verdenshjørner.

- I wicca-troen tager man det meget seriøst, man laver cirkler og dyrker virkelig jævndøgnet. Jeg gjorde det også selv engang - der sker noget helt specielt, hvis man dyrker det i en gruppe. Nu fungerer jeg mere som shaman, siger Dannie Druehyld.

Vi levede bare anderledes

Betegnelsen heks var en titel, hun oprindeligt fik, fordi hun levede på en anderledes måde.

Noget der var svært for andre at acceptere, fortæller Dannie Druehyld:

- Vi var en kvindegruppe, som levede alternativt sammen med moder jord. Det betød, at vi levede af vilde planter, stenalderbrød og så videre. Det var nok til at være magisk for fyrre år siden, siger hun.

De alle dyrkede og troede på moder jord og hendes kraft. Dannie Druehyld beskriver det som, at de tog jorden tilbage. Derfor blev de kaldt hekse.

Hekse blev ofte gjort til syndebukke

Titlen heks var da også før i tiden en betegnelse for en kvinde, som gik på kant med kirken og dens traditioner.

Det fortæller René Dybdal Pedersen, der er ansat ved VIA University College, og som har forsket i det danske spirituelle landskab og skrevet bogen 'I lysets tjeneste'.

- De blev set som en trussel. Hekse var kvinder med særlige egenskaber, som kirken udstødte. Deres aktiviteter var ikke nødvendigvis i strid med religionen, men de blev ofte gjort til syndebukke, siger han til DR Kultur.

En ny slags heks

Men hekserollen ændrede sig i 1990'erne.

- Det, man ser i dag, er, at dem som kalder sig hekse ofte er yngre kvinder, som dyrker den her magiske verden. Hekse i dag tror på, at der nogle energier og ressourcer i verden og naturen, som man kan drage nytte af, siger René Dybdal Pedersen.

Det virker dog til, at hekselivsstilen ikke er helt ligeså populær, som den var en overgang:

- Mit indtryk er, at tallet er dalende, men det er ikke noget, jeg har statistisk belæg for. På et tidspunkt var det rimelig in i nogle kredse, især da 'Twilight' var rigtig stort, siger han.

Jeg tager det mere afslappet nu

I dag dyrker Dannie Druehyld også naturen på en mere afslappet måde - det gælder også sankthans. Det er blandt andet fordi hun er blevet bedstemor, siger hun.

Men hun tror stadig på naturens kraft.

- Jeg dyrker jo hele min have efter månen og sørger for at alle de livskraftige ånder, som får ting til at gro, er til stede, siger hun.

I nat kan du måske se elverfolk

I aften er der især god mulighed for at komme i kontakt med naturen og dens kraft.

- I nat er en særlig nat, du kan for eksempel møde elverfolket som en slags spejling. Alt efter hvor langt din fantasi rækker, eller hvor meget din sjæl kan opsluge, så kan man i nat få store oplevelser, siger hun.

I aften handler om fred og kærlighed. Det markeres blandt andet ved, at man laver retter med hyldeblomst. Hyldeblomsten repræsenterer gudinden Freja, som står for kærlighed, mangfoldighed og fred.

I aften er en vigtig aften

Sankthans er en magisk tid, siger Dannie Druehyld:

- Det er en periode, som ikke slutter på et øjeblik. Den her tid regnes for rigtig vigtig. Det du gør, påvirker dig i lang tid bagefter. Perioden skal markere fred - med dine venner, naboer og fjender.

Naturens kraft, er ifølge Dannie Druehyld selvindlysende.

- Det materielle menneske tror, at naturen kun er til for at veje, måle og udnytte. Jeg har større visioner for livet og naturen. Og os alle sammen, siger Dannie Druehyld.

Facebook
Twitter