Helena Christensen beskyldt for at ligne 'en bordelmutter i en provinsby'. Nu kommer verdensstjerner hende til undsætning

Et outfit til en kendisfest har fået en tidligere moderedaktør til at sable Helena Christensen ned.

Det er Helena Christensens tøjvalg til modelkollegaen Gigi Hadids 24-års fødselsdag i New York, der har fået sindene i kog. (Foto: Jamie McCarthy © Getty Images)

Selvom du er blandt verdens største supermodeller, skal du ikke vide dig sikker mod at blive kritiseret groft på dit udseende og valg af tøj.

Heller ikke når du er 50-årige Helena Christensen og ifører dig et blondekorset til supermodellen Gigi Hadids 24-års fødselsdag.

Det har den danske supermodel måttet sande, efter den tidligere chefredaktør for den britiske udgave af modemagasinet Vogue, Alexandra Shulman, i en klumme i Daily Mail har nedsablet Helena Christensens outfit til den fashionable fødselsdagsfest i New York.

Og der bliver ikke lagt fingre imellem, når Alexandra Shulman først går i gang:

- Det er muligt, at hun bare blev grebet af panik over, at det var en temafest (temaet var 'denim'), og så tænkte, at hvis hun dukkede op klædt ud som en bordelmutter i en provinsby, så ville det nok passe ind, begynder klummen, der undervejs særligt fokuserer på Christensens alder i forbindelse med valg af outfit.

Her ses det outfit, som har fået tidligere Vogue-redaktør Alexandra Shulman til tasterne. Helena Christens bar det 22. april i år til modelkollegaen Gigi Hadids 24-års fødselsdagsfest i New York. (Foto: SplashNews.com © Scanpix)

- Regler og formularer for, hvordan du skal klæde dig i forhold til din alder, er kedelige, starter hun ellers, før kritikken så rammer:

- Det, du havde på som 30-årig, vil aldrig sidde på samme måde 20 år senere. Tøj lyver ikke.

- Det er intet i vejen med gerne at ville se attraktiv ud. Det opnår du bare ikke ved at tage et sort blondekorset på i offentligheden.

Shulman skriver ydermere, at når kvinder ikke længere er i den fertile alder, er det ikke passende, at de viser deres krop frem på samme måde som tidligere. Modsat mænd, der - uanset hvor gamle de er - kan forblive sexobjekter, argumenterer hun.

- Jeg påstår ikke, at det er fair. Men det er sandt, skriver hun.

Det er tidligere chefredaktør for britiske Vogue Alexandra Shulman, der kritiserer Helena Christensen for at have iklædt sig tøj, der ikke er passende for modellens alder. (Foto: Joel Ryan © Scanpix)

Skyld i klassisk bodyshaming

Ifølge Julie Rokkjær Birch, museumsdirektør for Kvindemuseet, er Shulmans argumenter og pointer gamle travere, der mest af alt sætter Alexandra Shulman i et dårligt lys.

- Åh ja, bodyshaming. Det er old news. Heldigvis udstiller Alexandra Shulman i mine øjne sig selv. Det er virkelig en gammeldags forestilling om, hvad der er 'passende' eller ej, mener hun.

- Et pragteksempel på, at kulturhistorien omkring køn og seksualitet ligger som en tung arv. Kulturhistorisk har kvinders næsten eneste karrierevej været gennem et godt ægteskab, så skønhed, ungdom og jomfruelighed har været vigtige dyder.

Sådan er det dog ikke længere, påpeger Julie Rokkjær Birch og tilføjer med et grin:

- Jeg tænker i hvert fald, at generation Z vil gennemskue Alexandra Shulman med det samme og give tilbage med noget kropspositivitet.

Alligevel er det udtalelser som Shulmans, der kan holde liv i gammeldags kønsforestillinger, mener Julie Rokkjær Birch.

- Hun skriver, at det ikke er fair, men sandt, at det ikke er det samme for mænd. Jeg må le lidt af hendes retorik. For selvfølgelig er det sandt, hvis du bliver ved med at sige sådan, får jeg lyst til at sige til Shulman, påpeger Julie Rokkjær Birch.

Superstjerner i forsvar

Kritikken er også langt fra faldet i god jord hos Helena Christensen selv eller hos hendes mange fans og venner, der ikke har været sene til at vise deres støtte til modellen i kommentarfeltet til et billede, som Christensen har delt på Instagram i forbindelse med kritikken.

Blandt de hundredvis af opbakkende udsagn kommer en del fra Helena Christensens fashionable venner, der alle tager afstand fra Shulmans kritik.

Den Oscar-vindende skuespiller Julianne Moore samt supermodelkollegaerne Linda Evangelista og Naomi Campbell er klar med deres uforbeholdne opbakning til Helena Christensen.

- Hun har ingen grund eller berettigelse til at skrive sådan en latterlig artikel. Jeg har kendt dig i 30 år og uanset, hvad du har på, så har du altid båret det med klasse og værdighed! Hold hovedet højt og bevar dit drive. Elsker dig for altid, Helena, skriver Naomi Campbell.

Lisa Eldridge, Lancômes globale kreative direktør, stemmer i:

- Bliv ved med at inspirere os, Helena, og bliv ved med at iføre dig korsetter langt ind i dine 80'ere (og derefter). En skam at denne form for dateret, ubehagelige nonsens stadig eksisterer.

Helena Christensen og Naomi Campbell sammen med designeren Pierpaolo Piccioli ved TIME 100 Gala i New York i sidste uge. (Foto: Dimitrios Kambouris © Getty Images)

Julie Rokkjær Birch bakker også op om Helena Christensens venners støttende ord med henvisning til de mange debatter, der konstant bringes op, når det kommer til kvinders kroppe.

- Kvinder må gøre nøjagtigt, som de har lyst til. Men faktum er, at kvindekroppen er udsat for kommentarer hele tiden: Hvis man dækker sig for meget til - jævnfør tørklædedebatten - hvis man er for letpåklædt - jævnfør voldtægtsdebatten - hvis man har for meget makeup på - eller for lidt - osv. Alt sammen er det udtryk for det samme: at begrænse kvinders frihed, forklarer Julie Rokkjær Birch.

Britisk Vogue tager afstand fra kritik

Alexandra Shulmans kritik får heller ikke opbakning fra sin tidligere arbejdsplads igennem 25 år, britiske Vogue.

I en kommentar til Helena Christensens opslag på Instagram skriver Shulmans efterfølger, Edward Enninfuld, således:

- Du er SMUK indvendigt og udvendigt.

Et standpunkt, som magasinets moderedaktør Olivia Singer og forelægger Vanessa Kingori støtter op om:

- Du ser fantastisk, stærk og komfortabel ud i din egen smukke krop, skriver Kingori.

Billedet, som Helena Christensen delte på sin Instagram-profil mandag, viser den danske model i selskab med den danske designer Camilla Stærk samt modellen og skuespilleren Tali Lennox. Iført det kritiserede korset, naturligvis.

Til billedet skriver Helena Christensen selv:

- Lad os blive ved med at løfte og støtte hinanden, alle I smukke, kloge, sjove, sexede, hårdtarbejdende, talentfulde og omsorgsfulde kvinder derude. #ooopssheworeabustieragain

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk