Helle Helle får De Gyldne Laurbær

Det er opsigtsvækkende, at en smal bog af Helle Helle vinder boghandlernes fornemme pris, mener litteraturekspert.

Helle Helle får De Gyldne Laurbær for romanen "Dette burde skrives i nutid", der udkom i 2011.

Prisen gives til den nulevende danske forfatter, som flest boghandlere og deres ansatte har stemt på. Hun får overrakt det fornemme skulderklap tirsdag klokken 15 på klassisk vis på forfatterens egen bopæl.

- "Dette Burde skrives i Nutid" er en ekstrem god bog, og så kan man også kalde det for en god boghandlerbog, da den har solgt virkelig godt. Det er en bog, der henvender sig til et bredt publikum, siger Kenneth F. Pedersen, der er formand For de Gyldne Laurbær om begrundelsen.

Smal bog får kommerciel pris

Men selvom den brede læserskare har taget Helle Helles roman til sig, så er det nu engang en smal bog i forhold til mange af de tidligere vindere, mener litteraturkritiker og journalist Klaus Rothstein.

- Så det er overraskende, at Helle Helle vinder, for her har vi jo tale om en bred pris til en smal bog. Det er til gengæld dagens gode nyhed, for De Gyldne Laurbær er jo generelt en flidspræmie til en forfatter, som boghandlerne i forvejen har solgt godt af, siger Klaus Rothstein til DR Kultur.

- Det er ret opsigtsvækkende, at en smal roman har vundet denne kommercielle pris, efter at Jussi Adler-Olsen og Hanne Vibeke Holst - der jo sælger bøger i hundrede tusindvis - har fået prisen de seneste år, siger Klaus Rothstein.

For de kræsne læsere

Han peger på, at Helle Helles skrivestil normalt tiltaler det kræsne og litterære publikum mere end den bredere læserskare, der søger plotbaserede og underholdende bøger.

Helle Helle er mere udfordrende og giver en mere sprogkoncentreret læseoplevelse, siger han:

- Det betyder også, at De Gyldne Laurbær går fra at være den gode, brede litteraturs pris til nu også at kunne noget mere og andet. Jeg havde faktisk håbet, at det netop ville ske i år.

Sidste år gik prisen til Jussi Adler-Olsen for hans roman "Journal 64".

Den 7. marts bliver den nu prisvindende "Dette burde skrives i nutid" af Helle Helle opført som teaterstykke på Mungo Park i Allerød.

Facebook
Twitter