Helvede skal moderniseres

Helvede trænger til en gennemgribende modernisering, mener flere kirkefolk, som ønsker at aflive det traditionelle billede.

Her i påsken er der ekstra fokus på det evige liv; uanset om det så er oppe eller nede, det kommer til at udspille sig. Men spørgsmålet er nu om helvede faktisk er "nede".

Det er nok sådan de fleste forestiller sig begrebet: en art kælderetage, hvis eneste formål er evig pine og fortabelse. Men den opfattelse skal ændres, mener kirkefolk ifølge Kristeligt Dagblad.

Helvede er et sted i sindet

I stedet skal helvede forstås som en sindstilstand og en følelse af ensomhed og meningsløshed, der kan ramme os her i livet, ikke efter døden, mener blandt andre Roskilde Stifts biskop, Jan Lindhardt:

- Billedet af helvede som et varmt sted, hvor vi straffes med evig pine, er ubrugeligt. Gud har kastet sin evige kærlighed på os, og derfor er der ingen, der ender i helvede. Ikke fordi, at vi ikke burde, men fordi Guds store hånd løfter os ud, siger Jan Lindhardt.

I øjeblikket diskuterer det norske bibelselskab, om man skal ændre ordet helvede til et andet udtryk i kommende oversættelser af biblen. Det mener Jan Lindhardt dog ikke man skal gøre herhjemme.

Indre Mission holder fast

Hos Indre Mission forsvarer man dog forståelsen af helvede som en fortabelse, også efter døden.

- Det kan virke som en rar tanke, at der ikke findes nogen fortabelse, men uden helvede er der ingen himmel. Biblen lærer os, at der netop er det, som teologer betegner som den dobbelte udgang, nemlig frelsen og fortabelsen, lyset og mørket, livet og døden, siger Anders Dalgaard, formand for Indre Mission.

Facebook
Twitter