Hendes bøger er solgt til over 20 lande: Nu bliver Tove Ditlevsens stormomsuste liv til tv-serie

Dansk succesduo skal skabe serie om den danske forfatters fire ægteskaber.

Tove Ditlevsens fire ægteskaber kommer snart til at danne udgangspunkt for en miniserie i fire afsnit. (Foto: © STEEN JACOBSEN, Scanpix)

Den danske forfatter Tove Ditlevsen er her, dér og alle vegne, selvom det er over 40 år siden, hun døde.

Og nu bliver hendes stormomsuste liv også foreviget som tv-serie. Det skriver Nordisk Film i en pressemeddelelse.

Det er Ditlevsens selvbiografiske roman 'Gift', der skal danne udgangspunkt for en miniserie i fire afsnit. Serien skal instrueres og skrives af duoen bag filmen 'Dronningen', instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne.

May el-Toukhy kommer til at fungere som konceptuerende instruktør på 'Gift', mens hendes medforfatter på den Bodil- og Robert-vindende 'Dronningen', Maren Louise Käehne, bliver hovedforfatter på serien, der endnu ikke har fået tilknyttet skuespillere eller premieredato.

- 'Gift' er Tove Ditlevsens hovedværk som forfatter. Det er en ekstremt usentimental bog, der går lige på og hårdt. Derfor egner den sig også så godt til at blive filmatiseret, siger Maren Louise Käehne og kalder Ditlevsen for "en eviggyldig og relevant forfatter":

- Hun er modig og fandenivoldsk i sine livsvalg, og hun er kompleks og dragende som karakter. Samtidig er hun meget moderne i sin splittelse som menneske. Hun vil have det hele: kærlighed, frihed, karriere og børn. Men hver gang, hun får det, er der en brist i hende, der gør, at hun drages mod at ødelægge det hele.

- Den eneste konstant i hendes liv er hendes tekster.

Endnu uvist, hvor den skal sendes

Serien 'Gift' produceres for Nordisk Film af Lina Flindt, og det vides endnu ikke, hvor serien skal sendes. Nordisk Film har sikret sig rettighederne til 'Gift' fra forlaget Gyldendal, der udgiver Ditlevsens bøger.

- Vi er stadig i gang med den tidlige udvikling af serien, men hendes fire ægteskaber får hver sit afsnit. Hun får ligesom lov at folde en ny livsdrøm og en ny udgave af Tove ud i hvert afsnit. Mere konkret kan jeg ikke beskrive det lige nu, siger Maren Louise Käehne.

Bogudgaven af 'Gift' handler om Tove Ditlevsens fire ægteskaber med henholdsvis Viggo F. Møller, Ebbe Munk, Carl Theodor Ryberg og Victor Andreasen og skildrer undervejs hendes tilværelse som misbruger på barsk og usentimental vis.

I bogen følger man desuden Ditlevsens splittelse mellem rollen som kunstner, mor, hustru og misbruger. Man mærker, hvordan hun er gennemsyret af en altoverskyggende ensomhedsfølelse, der bliver dulmet med mænd, børn, stoffer, berømmelse og kaos.

Dermed lader det til, at serien kommer til at lægge sig ganske tæt op ad den bog, den tager udgangspunkt i.

Tove Ditlevsen med sin fjerde ægtemand, Victor Andreasen. (Foto: © Per Pejstrup, Scanpix)

'Stor interesse – også fra udlandet'

'Gift' er for længst blevet en klassiker herhjemme. Men det er ikke kun i Danmark, at Tove Ditlevsen de seneste år har oplevet en opblomstring – både i form af genudgivelser af hendes bøger, teateropsætninger med hendes liv som omdrejningspunkt og nu altså en stort anlagt tv-serie.

På kort tid er hendes København-trilogi 'The Copenhagen Trilogy' (bestående af romanerne 'Barndom', 'Ungdom' og 'Gift') også blevet litterært hot stuff i udlandet. Trilogien er ifølge Nordisk Film blevet solgt til over 20 lande i hele verden.

I USA bliver 'The Copenhagen Trilogy' kaldt "et sublimt og foruroligende værk og portræt af en kunstner, en misbruger og produktet af et skræmmende stort talent" af The New York Times' boganmelder Parul Sehgal.

Og britiske The Guardian er også begejstret for den trilogi, hvori 'Gift' indgår:

- Selvom trilogien kun udgør en lille del af hendes ekstraordinære arv, gør dens måde at fremskrive en arbejderklassekvindes kampe mod sine herskere og egne dæmoner den til et mesterværk i sin egen ret.

Måske derfor har Maren Louise Käehne og hendes kolleger også allerede mærket interesse fra udlandet i forbindelse med serien.

- Der er stor interesse fra flere sider – også fra udlandet – men vi kan endnu ikke sige, hvor den lander. Men nu går vi foreløbig i gang med vores egen udvikling af serien, og så er næste skridt at finde ud af, hvor den skal sendes.

Dyrkelsen af Tove Ditlevsen er blomstret voldsomt op i de senere år, blandt andet gennem teaterkollektivet Sort Samvittigheds forestilling 'Tove! Tove! Tove!'. (Foto: © Jette Ladegaard, Scanpix)