Henrik vinkede farvel til chef-jobbet og satsede alt på sin drøm: 'Jeg havde et ønske om at styre mit eget liv'

Siden 2013 har Henrik Andersen været iværksætter - og det har ikke været nogen dans på roser.

(Foto: Betina Garcia © dr)

- Du er bedre end samtlige kopper kaffer, jeg har drukket i dag!

Der lyder både rosende ord og højlydte grin fra alle "løverne", da 49-årige Henrik Andersen på klingende fynsk præsenterer sin iværksætterforretning, Likeconcrete, i tv-programmet 'Løvens hule' på DR1.

Fem minutter før han træder ind foran investorerne, er han ellers i panik.

For den skjorte, han har taget på, har et mønster, der kommer til at flimre på tv. Så han må smide skjorten og stå i en t-shirt i stedet. Det var ellers ikke planen.

Og podierne med hans produkter på er blevet stillet op på en anden måde, end han har øvet sig på. Det var heller ikke planen.

- Jeg var mega, mega presset. Det hele var kaos i mit hoved, siger Henrik Andersen i dag om minutterne før den afgørende præsentation foran "løverne".

Det første man møder ved indgangen til Likeconcrete, er en papfigur af Henrik Andersen, der står ved vinduet. (Foto: Betina Garcia © dr)

- Men jeg får sagt til mig selv: "Henrik, du er fucking sej, og du skal bare være dig selv", fortæller fynboen, der sitrede over hele kroppen, da han gik ned af trappen og hen til det kryds på gulvet, hvor han skulle stå, da han skulle overbevise "løverne" om at investere i sin virksomhed.

Han kunne heller ikke huske alt det, han havde planlagt at sige. I stedet valgte iværksætteren, der producerer boliginteriør af beton, at sige:

- Justin Bieber har Beliebers, jeg har Concreters. Er I klar til at blive concreters?

Til "løvernes" store fornøjelse. Og Henrik Andersens lettelse.

- Og så kunne jeg bare mærke, at jeg var tilbage i min comfort zone, fortæller han i dag om den nervepirrende oplevelse, der endte med en investering på 250.000 kroner for 33 procent af virksomheden fra "løven" Jacob Risgaard og hans firma Coolshop.

En investering der faldt på et tørt sted.

For rejsen med betonvirksomheden har både været lang og kostet Henrik Andersen dyrt. Både økonomisk og personligt.

Murermestersønnen der blev it-chef

Som søn af en murermesterfamilie gennem flere generationer virker det måske ikke så overraskende, at Henrik Andersen kastede sin iværksætterkærlighed på beton.

I baggagen har han også en uddannelse som projektleder inden for byggebranchen og kunne for en kort stund kalde sig ejer af et nedbrydningsfirma, da han var i starten af 20'erne.

Men ellers lugter hans cv faktisk ikke rigtigt af beton.

For selvom Henrik Andersen har hænderne skruet godt på, var det hans flair for tal og talent for at overskue store mængder data, der kendetegnede størtedelen af hans arbejdsliv.

I 1998, da han var 26 år gammel, blev han nemlig ansat i den internationale it-virksomhed CSC.

Her arbejdede han sig op fra bunden uden at have en it-relevant baggrund. Men med lidt held, masser af hårdt arbejde og en skefuld frækhed fik han arbejdet sig op i graderne i den store virksomhed.

Vejen til den første forfremmelse siger i øvrigt en del om Henrik Andersens kreative tilgang til problemløsning, der også i dag kommer ham til gode som iværksætter.

For da hans chef ikke umiddelbart var interesseret i at give Henrik Andersen den forfremmelse, han bad om, gik han alternativt til værks:

- Jeg sendte en jobansøgning til min chef og bad ham om at læse korrektur på den. Det var en ansøgning til et job hos konkurrenten IBM, griner han let om sin egen opfindsomhed, der resulterede i den ønskede forfremmelse.

I løbet af de næste 15 år endte han som it-chef for virksomhedens mest komplicerede it-systemer. Blandt andet det system, der bruges til at styre fly i hele Europa.

- Til sidst havde jeg 386 mennesker under mig og mellem 700 og 1000 konsulenter fra 42 lande, der rapporterede ind til mig, fortæller iværksætteren i dag.

Henrik Andersen har ofret tid, penge og privatliv for at nå dertil, hvor han er i dag. Om det har været det hele værd, har han svært ved at svare på. (Foto: Betina Garcia © dr)

Det var et liv med lange, hektiske arbejdsdage – men også med råd til stor bil, villa og mange årlige familierejser til sydens sol. Goder, der alle sammen forsvandt, da han som 41-årig i 2013 besluttede sig for at opsige chefjobbet og i stedet springe ud i det iværksætterliv, der igennem hele hans liv havde trukket i ham.

- Jeg havde et ønske om at styre mit eget liv. At lave noget, der gav mening for mig personligt, og som på sigt ville give mig mere kvalitetstid sammen med mine børn, fortæller Henrik Andersen, der fra starten havde besluttet sig for at gå "all in", hvis han blev selvstændig.

Samme dag, som han opsagde sit job, solgte han derfor også sin store, dyre bil.

- Så stod vi tilbage med fruens Mitsubishi Colt. Og havde tre børn, hvoraf den ene stadig brugte barnevogn.

Ferierne i sydens sol blev udskiftet med kør-selv-ferier til Samsø, hvor de lækre hotelværelser blev udskiftet med en 10m2 campinghytte. Og undervejs blev den store villa også udskiftet med en lille lejlighed.

Alligevel fik familien det til at fungere.

- Det gik op for mig, at børn er ligeglade med dyre rejser og aktiviteter. De vil bare gerne have trygheden i at være sammen.

Fra idé til konkurs - til succes!

Det har dog ikke været uden bump på vejen for Henrik Andersen at blive iværksætter. Tværtimod.

Lad os bare starte ved hans første idé: Han ville lave en højtaler.

Men i stedet for at lave kabinettet i træ, ville han lave det i beton. En idé han fik, da det gik op for ham, hvor dyrt værktøj og redskaber til at bearbejde træ er.

Det skulle dog ikke være hvilken som helst type beton.

Faktisk havde Henrik Andersen så mange krav og specifikationer til, hvad betonen skulle kunne, at det tog ham, i samarbejde med betoneksperten Martin Ladegaard fra Marlon Tørmørtel, over to år at finde frem til den helt rigtige betonkomposition.

Efter to års udvikling var han så endelig klar til at gå på markedet med sin højtaler.

- Men det er faktisk vildt åndssvagt at starte med at lave en højtaler, fandt jeg ud af.

For selvom responsen på højtalerne var positiv, så ville ingen investere i forretningen:

- Der var simpelthen en for stor økonomisk usikkerhed, for du skal købe rigtigt mange elektronikdele, før det kan betale sig at lave en højtaler. Det vidste jeg bare ikke, da jeg startede, indrømmer han.

Det punkterede drømmen om et højtalerfirma. Men ikke om iværksætteriet.

- Jeg måtte tage de år af mit liv og se det som lesson learned.

For selvom pensionsopsparingen og alle sparepengene var væk, ville han ikke opgive iværksætteriet.

Herefter fulgte fire år, hvor investorer kom og gik, hvor Henrik Andersen arbejdede 24 timer hver weekend på en dåsefabrik for at tjene penge til produktudvikling, hvor firmaet i starten af 2019 endte med at gå konkurs - og hvor hans ægteskab efter 20 år gik i opløsning.

Henrik gør klar til at lave en blanding, der bagefter kommer i en støbeform, som senere bliver til det endelige produkt. (Foto: Betina Garcia © dr)

Udfordringer var der nok af.

Det var først med et reelt partnerskab med betonsamarbejdspartneren og en lovende aftale med en stor grossist, at Henrik Andersen endelig nærmede sig den iværksættersucces, der i 'Løvens hule' hev en investering hjem fra Jacob Riisgaard.

'Jeg kan ikke mærke noget som helst'

Men... Har det så været det hele værd?

Der bliver for første gang i interviewet stille i den anden ende af røret.

- Det er et hårdt spørgsmål, synes jeg. Må jeg vende tilbage til det lidt senere, spørger han, mens han fortsætter den kronologiske gennemgang af de mange op- og nedture, der ledte ham til der, hvor han står i dag.

Men vi vender aldrig tilbage til det.

Henrik Andersen byggede i foråret 2020 et afslapningsområde i fabrikkens baggård, så hans tre børn på hhv. 11 år, 15 år og 18 år havde et sted at hænge ud, når de var med ham på arbejde. - Det var jo ikke rigtig kvalitetstid sammen, for jeg arbejdede imens. Men jeg kunne være tæt på dem, mens de hyggede sig herude, fortæller han om baggården, der ser væsentlig mere trist ud en regnfuld januar-formiddag, end den gjorde på de solfyldte sommerdage. Fabrikken er i øvrigt en del af rockerbanden Black Armys tidligere hovedsæde i Odense. Det betød, at udlejeren kunne tilbyde en ret "fordelagtig" husleje, siger Henrik Andersen. (Foto: Betina Garcia © dr)

Om glæden er forsvundet hen ad vejen i takt med de mange benhårde prioriteringer på bekostning af hans privatliv er ikke til at svare på.

Til gengæld er han hudløst ærlig, når man spørger ind til hans reaktion på endelig at have opnået den succes, han har kæmpet for siden 2013.

Under hele interviewet har han med brændende passion fortalt om den lange rejse, han har været på som iværksætter og menneske. Om alle udfordringerne, drømmene og sejrene.

I dag står han med en virksomhed, hvor hans allerstørste udfordring er, at der er så massiv efterspørgsel på hans produkter, at produktionen ikke kan følge med.

Og hvor medarbejderstaben vokser støt, i takt med at lokalerne i den lille fabrik i Odense bliver for små.

Derfor er det et andet svar, man forventer, når man spørger, om ikke han er enormt glad og lettet.

- Jeg kan ikke mærke noget som helst. Jeg kan ikke mærke glæde, siger han, og tilføjer hurtigt, at det heller ikke er, fordi han er ked af det.

Selvsamme morgen har han eksempelvis moonwalket af begejstring i fabrikkens gård, da de efter flere ugers intensivt arbejde dag og nat endelig fik skippet deres første store ordre af sted til Coolshop med lastbil.

- Jeg var da vildt glad.

Men den store, forløsende glæde, tror han først indtræffer, når han er nået helt i mål med sine visioner for virksomheden.

- Min drøm er ikke at blive rig. Min drøm er at robotautomatisere 90 procent af produktionen og dermed bevise, at vi kan producere i Danmark. For det er sådan, vi holder på arbejdspladserne.

Når det mål bliver nået, er han dog også sikker på, at han for alvor vil føle en glæde og lettelse.

- Den dag, den første robot kommer på fabrikken, er jeg glad. Og der begynder jeg sikkert også at græde.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter