Her bliver DR-vært overrasket på live-tv: Din sang skal med i Danmarks største sangbog!

DR's Philip Faber fik pludselig at vide, at hans egen sang skulle synges i maraton-programmet 'Live fra Højskolesangbogen' på DR2.

- Hvad sker der?!

Som chef for DR PigeKoret er Philip Faber vant til at have overblikket.

Men som du kan se i videoen herover, blev han bragt lidt ud af fatning på direkte tv, mens han søndag var vært på sang-programmet 'Live fra Højskolesangbogen' i Kolding.

Her afbrød medvært Mathias Hammer ham pludselig i præsentationen af sangen 'Dåser rasler i morgengry'. Ikke fordi den sang ikke findes (for det gør den faktisk), men fordi der i virkeligheden var helt andre toner på programmet.

Nemlig 'Og Gud sang', som Philip Faber selv har skrevet melodien til - og som kommer med i den næste udgave af Højskolesangbogen.

Med i Danmarks bedst sælgende sangbog

- Jeg kan ikke sige noget i de næste 40 minutter. Du tager over herfra, sagde en paf Philip Faber til Mathias Hammer, efter at Kolding Kammerkor havde sunget den nye højskolesang.

Efter udsendelsen forklarede Phlip Faber til dr.dk, hvorfor det betyder enormt meget for ham at få en sang med i Højskolesangbogen.

- Det største, der kan ske, er jo, at der er nogen der synger de sange, man skriver.

- Og den bedste vej til det er jo at komme med i den mest sælgende sangbog overhovedet, siger Philip Faber med hentydning til, at Højskolesangbogens seneste udgave er solgt i over 400.000 eksemplarer.

Alberte og Anne Linnet kommer også med

Den blå højskolesangbog blev heftigt diskuteret sidste år, da det kom frem, at sangen 'Ramadan i København' var blandt kandidaterne til den næste udgave af sangbogen, der udkommer i november 2020.

Søndag blev det ikke afsløret, om ramadan-sangen, der blandt andet er skrevet af Isam B., finder vej til den blå bog.

Til gengæld afslørede programmet i alt ni sange, der kan findes i Højskolesangbogen til efteråret.

Her kan alle med den blå bog i hånden synge blandt andet Anne Linnets 'Forårsdag' og Alberte Windings 'Lyse Nætter'. Se hele listen nederst i denne artikel.

Også Ulige Numres 'Frit Land' var blandt dagens afsløringer til sangbogen - og ligesom Philip Faber blev sanger Carl Emil Petersen (nu solo) overrasket med nyheden midt i programmet.

- Det ville betyde rigtig meget, for det er et selskab, man kommer ind i, fra B.S. Ingemann og Grundtvig til Carl Nielsen og alle de gamle, sagde Carl Emil Petersen til vært Ane Cortzen.

Det var, lige inden han fik at vide, at 'Frit Land' er med i den kommende udgave af sangbogen.

Se Carl Emil Petersen synge 'Frit Land' her:

9 nye sange til Højskolesangbogen:

  • Forårsdag. Anne Linnets 'Jeg er jo lige her' (1988) er en af de mest solgte danske album nogensinde. Ud over 'Tusind stykker' blev også den mere fællessang-egnede 'Forårsdag' et hit. Sangen har levet lige siden, og blev for to år siden også optaget i Kirkesangbogen, folkekirkens supplement til salmebogen.

  • Frit land. Bandet Ulige Numre havde en ret kort karriere - men med 'Frit land' fik sangskriver Carl Emil Petersen skrevet en moderne fædrelandshymne, der spredte sig som en steppebrand over landet - og stadig brænder sig ind. Sangen er fra 2015 og en af de yngste sange, der nu er offentliggjort til Højskolesangbogens kommende udgave.

  • Lyse nætter. Alberte Windings sang fra 1991 med musik af Aske Bentzon (jep, det er dem fra Bamses Billedbog...) er efterhånden blevet en dansk klassiker. Sangen sneg sig også med nederst på listen, da P2s lyttere sidste år kårede Top 50 over de skønneste stykker kor musik - og nu bliver den også fællessang i højskolelandet.

  • Solen er så rød, mor. Forfatteren Harald Bergstedt og komponisten Carl Nielsen har i forvejen 'Jeg ved en lærkerede' med i Højskolesangbogen. Men 'Solen er så rød, mor' er ny i den blå. Bergstedt var Danmarks største arbejderforfatter i 1920'erne, men blev under 2. verdenskrig medlem af det danske nazistparti. Efter krigen sad han i fængsel og blev ekskluderet fra kulturlivet.

  • For vist vil de komme. Bent Fabricius Bjerre skrev 'Alley Cat' i 1960, men han kan endnu: Sidste år vandt han og tekstforfatteren Lisbeth Smedegaard Andersen konkurrencen om en jubilæumssang til Højskolerne med den fædrelandskærlige 'For vist vil de komme'. "De" - det er viberne...

  • Og Gud sang. DR PigeKorets dirigent Philip Faber har i mange år drømt at få en sang med i den blå bog. Og det får han så nu, som komponist til 'Og Gud sang' med tekst af Niels Johansen. Sangen blev skrevet til Folkekirkens Ungdomskors 50 års jubilæum i 2018.

  • Gi' os lyset tilbage. Sangen er skrevet til de danske efterskoler i forbindelse med DGI's landsstævne i 2009. Ifølge hojskolesangbogen.dk var det komponisten Rasmus Skov Borrings ønske, at melodien skulle tale til unge - derfor er den en blanding af en folkesang og popsang. Per Krøis Kjærsgaards tekst længes efter et Danmark, hvor "hjertet er åbent og sindet er frit".

  • Guds nåde er en vintergæk. Digteren Simon Grotrian (1961-2019) sprang i 2006 ud som salmedigter - men fortsatte også her med at nyskabe sproget. Til Jesper Gottleibs melodi priser salmen Gud med vilde ord-fusioner som "fostergave", "ammesø", "englekø", "tordensol" og "tænd dit morgensmil".

  • Fortabt er jeg stadig. Teksten er skrevet af forfatteren Stine Pilgaard og kommer ifølge hojskolesangbogen.dk til at indgå i romanen 'Meter i sekundet', der udkommer senere i år. Sangen er skrevet til Stine Pilgaards kærestes fødselsdag i 2018, men har siden fået ny melodi af Katrine Muff. Teksten mimer ifølge forfatteren "en livscyklus, et hamsterjul, en grammofonplade der er gået i hak, en vielsesring, uendeligheden.”

Læs mere om alle ni sange på hojskolesangbogen.dk