Her er det danske svar på Frank Underwood

Blandt danske politikere er der nogen, der er skarpere til spillet om magten end andre, mener Venstres Jakob Engel-Schmidt, der er meget stor fan af den populære tv-serie 'House of Cards'.

Den amerikanske skuespiller Kevin Spacey i rollen som den drevne politiker Frank Underwood i tv-serien 'House of Cards', der har sæsonpremiere i dag. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Selvom han siden valget i sommer har haft sin daglige gang uden for Christiansborg, er han godt bekendt med det politiske spil.

Og Jakob Engel-Schmidt er blevet budt tilbage indenfor i Venstres folketingsgruppe efter den seneste ministerrokade, så hans hverdag igen kommer til at dreje sig om politik.

Men først er der lige en sæsonpremiere af tv-serien 'House of Cards', der skal overstås. For Venstre-manden er kæmpe fan af den politiske dramaserie, hvis omdrejningspunkt er den skruppelløse Frank Underwood og hans uudslukkelige tørst efter magt.

- Det politiske spil på Christiansborg foregår en del mere elegant end i 'House of Cards', og så er der jo ikke skyggen af de kriminelle undertoner, som der er i serien. Det er politik taget til ekstremerne, og det findes altså ikke i Danmark, siger han.

- Heldigvis har vi mange politikere med stærke holdninger og meninger, og forskellene kommer til udtryk i debatterne og forhandlingerne.

Kold og kalkulerende

Jakob Engel-Schmidt karakteriserer både Frank og hustruen Claire Underwood som magtmennesker.

- Han er jo grænseløst kalkulerende, manipulerende, og hans forhold til magt er ultimativt. Forstået på den måde, at det er helt afgørende for ham at have indflydelse, og så betyder de menneskelige og politiske omkostninger lidt mindre, siger han.

- Claire Underwood er så hans perfekte modstykke. Kold og kalkulerende. Det er først i tredje sæson efter at have oplevet nederlaget, hvor hun har mistet posten som FN-ambassadør, og Rusland har snydt dem i forhandlinger, at hun begynder at reflektere over, hvad det er, de har gjort.

- Altså når hendes egne personlige målsætninger er bristet, siger Jakob Engel-Schmidt, der her sit bud på, hvilke danske modstykker, der er til figurerne i 'House of Cards'.

Frank Underwood (Kevin Spacey) sammen med sin Chief of Staff Doug Stamper (Michael Kelly).

Strategen

- Der er ikke nogen Frank Underwood på Christiansborg, men de, der er virkeligt gode til det politiske magtspil, er jo eksempelvis Claus Hjort og Henrik Sass Larsen. Og det er ment som en kompliment. Men skal man være hård, er der jo ikke nogen politikere, der ikke er magtmennesker, siger han.

Jackie Sharp (Molly Parker) er en af Frank Underwoods allierede, men ender med at støtte hans modstander. (Foto: David Giesbrecht/Netflix)

Idealisterne

- Der er masser af idealister på Christiansborg, for hvem principperne er afgørende i forhold til resultatet. Det kommer til udtryk ved, at de argumenterer ud fra deres ideologiske overbevisning, og det er der stort behov for også. Jeg tænker her nok på Johanne Schmidt-Nielsen, Zenia Stampe, Inger Støjberg og min gode ven Peter Hummelgaard.

Den ambitiøse journalist Zoe Barnes (Kate Mara) bryder de etiske regler for at få gode historier fra Det Hvide Hus. (Foto: Photo Credit: Melinda Sue Gordon © © 2012 Knight Takes King Productions)
Journalisten Kate Baldwin (Kim Dickens) forsøger at skrive kritisk om Underwood, som hun anser for en tyran. (Foto: David Giesbrecht/Netflix)

Journalisterne

- Det er dygtige folk som Clement Kjersgaard og Martin Krasnik, der er gode eksempler på journalister, der er skarpe på både argumenter og holdninger. Politikerne får modspil, og vi skal også udfordres på vores holdninger.

Lobbyisten Remy Danton (Mahershala Ali), her sammen med Jackie Sharp.

Lobbyisterne

- De findes ikke i Danmark. Der er interesseorganisationer, og generelt foregår samarbejdet med dem rigtig fint, for vi har som politikere et sundt forhold til dem. Jeg mener bestemt ikke, man kan købe sig til politisk indflydelse på Christiansborg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter