Her er Hedegaards mest kontroversielle udtalelser

Formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard har gennem tiden skrevet og udtalt sig kontroversielt. Her får du et overblik over det mest kontroversielle.

Lars Hedegaard (© DR)

I dag er forfatter og formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard forsøgt skudt nær sit hjem på Frederiksberg.

Den kontroversielle debattør er især kendt for sine kritiske holdninger til islam.

En af de mest kontroversielle udtalelser kom i 2009:

- De voldtager deres egne børn. Det hører man hele tiden. Piger i muslimske familier bliver voldtaget af deres onkler, deres fætre eller deres far.

Udtalelsen stammer fra en video på internetbloggen 'Snaphanen' i december 2009. Hedegaards udtalelse udløste en sigtelse for at overtræde racismeparagraffen. Senere modificerede Lars Hedegaard udtalelsen i tidsskriftet Sappho:

- Det er naturligvis ikke noget, der foregår i hver eneste muslimske familie. Jeg hævder heller ikke, at det foregår i de fleste. Men jeg er nødt til at forholde mig til de indikationer, der foreligger, sagde han.

Sammenligner islam med nazisme

På videoen sammenligner han også islamisme med nazisme og kommunisme:

- Den moderne islamisme, som næsten alle danske imamer går ind for, kalder sig en religion, men er først og fremmest en politisk ideologi på linje med kommunismen og nazismen.

På samme video udtalte han også:

- Når en muslimsk mand voldtager en kvinde, er det hans ret at gøre det. Når svenske piger bliver voldtaget, massevoldtaget etc. etc. er der intet galt i det, set fra et muslimsk perspektiv, dette er din ret.

Frifundet af Højesteret

Ifølge Hedegaard var udtalelserne taget ud af en sammenhæng, og han havde ikke været bekendt med, at udtalelserne ville blive offentliggjort.

Senere blev han frifundet i byretten - mens landsretten idømte ham en bøde på 5.000 kroner. Sagen blev igen anket til Højesteret, der enstemmigt frifandt Lars Hedegaard. Retten fandt det ikke bevist, at udtalelserne, der fandt sted under private forhold, var fremsat med henblik på offentliggørelse.

Breivik citerede Hedegaard

Da det i 2011 kom frem, at den norske massemorder Anders Breivik havde refereret tre gange til Lars Hedegaards kritik af islam i sit såkaldte manifest, havde Hedegaard følgende kommentar til Information i juli 2011:

- Han refererer også til Shakespeare, Platon, Winston Churchill og John Stuart Mill. Jeg synes, du skulle ringe til dem for at høre, om de føler sig ansvarlige for hans ugerning. Jeg er ikke herre over, hvem der refererer mig, og jeg har hverken sagt eller skrevet noget, der kan tages til indtægt for optøjer eller vold. Så der er ingen forbindelse, sagde han og fortsatte:

- Jeg er chokeret over, at han har misforstået mig. Det svarer til, at en, der har læst Information, myrder sin tante med henvisning til Information.