Her er modtagerne af Kronprinsparrets Priser

Der blev uddelt hæder til både litteratur, design, scenekunst og et udviklingsprogram for etniske minoritetsdrenge, da den kongelige prisuddeling lørdag løb af stablen fra Kulturværftet i Helsingør.

Udviklingsprogrammet Mind Your Own Business løb med én af de to hovedpriser, nemlig Den Sociale Pris på 500.000 kroner, da prisuddelingen Kronprinsparrets Priser løb af stablen fra Kulturværftet i Helsingør her til aften.

Mind Your Own Business er et udviklingsprogram for etniske minoritetsdrenge i alderen 13-17 år, der sammen med erhvervsliv og civilsamfund forsøger at styrke drengenes faglige og sociale kompetencer, samt tilknytning til uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.

200 indvandrerdrenge har indtil videre været gennem et forløb hos Mind Your Own Business, og Kronprinsparret gav programmet følgende ord med på vejen i motivationen for Den Sociale Pris:

- Projektet tager afsæt i Dansk Flygtningehjælps vision om at skabe rammer for, at frivillige kræfter i civilsamfundet kan bidrage til, at flygtninge og andre med etnisk minoritetsbaggrund har lige muligheder for deltagelse i samfundslivet. Projektet er nytænkende ved på en ny og anderledes måde, at udfordre og udforske etniske minoritetsdrenges tilknytning til erhvervslivet og til skolen som institution.

Stjerneinstruktør får Kulturprisen

Aftenens anden hovedpris, Kulturprisen på 500.000 kroner, gik til teaterinstruktøren Elisa Kragerup.

Hun har på kort tid opnået stor kritiker- såvel som publikumsmæssig succes med forestillinger som blandt andet Anne Linnet-teaterkoncerten ’Hvid magi’, Shakespeares ’Romeo og Julie’ og Tove Ditlevsen-forestillingen ’Tove! Tove! Tove!’.

Kragerup debuterede i 2010 og har – udover nu Kronprinsparrets Kulturpris – også vundet hele fire Reumert-statuetter, to for Årets Instruktør (2011 og 2012) og én for henholdsvis Årets forestilling (2011) og Årets musikteater/show (2011).

Design og litteratur hyldes med Stjernedrysprisen

De to vindere af Stjernedrysprisen, som bliver givet for at sætte spot på nyt talent og blev annonceret allerede i sidste måned, var også på scenen for at takke for deres priser på hver 50.000 kroner.

Den ene Stjernedryspris gik til tøjdesigner Mark Tan, der især er kendt for sin brug af materialet BoB i sit design; et materiale der også anvendes hyppigt i bilindustrien.

Aftenens anden Stjernedryspris blev tildelt forfatter og billedkunstner Amalie Smith, der debuterede på Gyldendal i 2010 med romanen ’De næste 5000 dage’, og som har gjort sig bemærket ved at blande både performance, litteratur, billedkunst og video. Udover en uddannelse ved Forfatterskolen er Smith netop også dimitteret fra Det Kgl. Kunstakademis Billedkunstskole.

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret, og blev i år uddelt for 11. gang.

Genoplev den kongelige prisuddeling minut for minut i bloggen herunder: