Her er Tivolis nye nabo: Axel Towers åbner i dag

Kontor- og butiksdomicilet Axel Towers slår i dag dørene op på en af Københavns mest eftertragtede grunde.

(Foto: Thomas Rockall Muus © www.muusfoto.dk)

Et rundt og gyldent sneglehus rejser sig i dag fra Scalas ruiner.

De fem sammenbyggede tårne skyder op med varierende højder fra 28 til 61 meter og råder over hen ved 23.000 kvadratmeter. Navnet er Axel Towers.

Bygningen mellem Cirkusbygningen og Tivoli bliver ”et nyt landemærke i København,” siger arkitektfirmaet bag, Lundgaard & Tranberg, i en pressemeddelelse.

Det er en prominent placering, det bronzegyldne og iøjnefaldende prestigebyggeri har.

Skudt ind i mellem Tivoli og Cirkusbygningen på adressen Axeltorv 2 er det da også et af landets største advokatfirmaer, Gorrissen Federspiel, der kommer til at optage hovedparten som hovedlejer af højhusets øverste 14.000 kvadratmeter.

Men der er også taget hensyn til andet end arbejdspladser i tårnene, som er tegnet af arkitekt Lene Tranberg og finansieret af pensionskasserne ATP, PFA og Industriens Pension.

Gennem de seneste år er fem sammenhængende tårne skudt i vejret på Axeltorv 2 i København. Tirsdag den 20. juni klokken 11.00 blev tårnene officielt indviet. (Foto: Thomas Rockall Muus © www.muusfoto.dk)

Rummer advokatfirma, butikker og restauranter

I 2011 lavede advokatfirmaet Federspiel en aftale med Ejendomsselskabet Norden om på forhånd at tegne sig som lejere af en stor del af lokalerne.

Efter underholdningspalæet Scalas nedtur havde Københavns Kommune været noget vrangvillige over for nybyg på området.

Derfor sikrede kommunen sig, at bygningen også skulle have en funktion for offentligheden. Kravet var, at de første fire etager i hvert tårn skulle rumme butikker, restauranter og andre publikumsorienterede formål til gavn og glæde for borgerne.

Og sådan blev ideen til Axel Towers fostret: Et hus, der både tæller nævnte advokatfirma, men altså også smykkeforhandleren Klarlund, chokolatierbutikken Peter Beier, kaffebaren Starbucks og til efteråret et nyt restaurantskoncept af folkene bag michelinrestauranten AOC.

Hertil hører en ny hævet byhave i midten af tårnene, hvor man kan se ned på både Jernbanegade og Vesterbrogade.

Alt sammen for at skabe liv i et område, som folk i mange år har passeret forbi uden at opholde sig.

80 procent kobber og 20 procent zink er opskriften på den gyldne facade, der med tiden vil blive mindre gylden og mere brunlig - og hertil variere afhængig af den mængde sollys, hver side udsættes for. (Foto: Thomas Rockall Muus © www.muusfoto.dk)

En uheldssvanger grund

Det er tredje gang siden 1881, at der er blevet revet ned og bygget nyt på den eftertragtede grund.

Den første bygning blev opført i 1881 som dansehallen National Scala, der også husede tesalon, restaurant og koncertsal. Som en del af åbningsfestlighederne i 1882 kunne Københavns borgere for første gang opleve elektrisk lys, der blinkede fra 73 glødepærer i huset og et spotlight fra toppen af taget.

National Scala blev så populært, at arkitekt Brinkopff måtte i gang med at tegne en ekstra koncertsal, der blev et billede på tidsåndens underholdningssyge, hvor stuk og dekoration skjulte en mere triviel virkelighed.

Inspirationen til Axel Towers har vi fundet i finanscentre i byer som London og New York, hvor kontorejendomme smelter sammen med butikker, restauranter og barer. (Foto: Thomas Rockall Muus © www.muusfoto.dk)

Efter mange års op- og nedture med danserestauranter, teaterhus og varietéteater blev bygningen revet ned i 1957 og stormagasinet Anva opført i stedet.

Da Anva lukkede i 1987 blev bygningen solgt til selskabet Scala, som renoverede og genåbnede bygningen som Scala i 1989 med en blanding af butikker, spisesteder, biograf og fitnesscenter med bl.a. Bent Fabricius-Bjerre som bagmand.

Det blev dog ingen synderlig succes.

Efter flere ejerskifter og konkurser lukkede Scala i 2006, men blev først revet ned i sommeren 2012 for at gøre plads til Lundgaard og Trangaards fem gyldne tårne på den uheldssvangre, men prestigefyldte grund.

Fra i dag er der adgang for offentligheden i Axel Towers byhave samt stueetage, der indeholder butikker og restauranter.

Advokatfirmaet Gorrissen Federspiel bliver hovedlejer i Axel Towers. I de nederste etager og i en skybar øverst i det ene tårn bliver der offentlig adgang. I stueetagen og på 1. sal åbner butikker, restauranter og caféer med adgang fra Axeltorv og Vesterbrogade. (Foto: Thomas Rockall Muus © www.muusfoto.dk)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter