Kan man have en prominent plads i en by, der er opkaldt efter en mand, der opbyggede relationer til sine kvindelige ansatte under 18 år og betalte sig til sex med dem?
Det er det, der lige nu diskuteres heftigt i Helsingør, hvor der ligger en Simon Spies Plads. Mangemillionæren Spies, der også var kendt for sine unge "morgenbolledamer", voksede nemlig op i byen.
Mens pladsens navn debatteres, har en eller flere ukendte personer endda taget sagen i egen hånd i nat og fjernet navneskiltet.
Men Helsingør er ikke det eneste sted, hvor Simon Spies på den ene eller anden måde har været fremhævet som noget positivt. Også andre steder på Sjælland kan man opleve, at stifteren af Spies Rejser sidder i væggene.
Her kan du læse, hvordan en række andre steder forholder sig til Simon Spies nu efter DR-dokumentarens afdækning af, hvad tidligere ansatte betegner som systematisk udnyttelse af unge piger.
Vinstue vil ikke fjerne Spies-billede
På Frederiksberg ligger en gammel vinstue, der var et af Simon Spies' stamsteder. Det kan man i øvrigt stadig se, da der hænger et portræt af den kendte rejsedirektør på væggen.
I dag bestyres vinstuen af indehaver Peter Hegeler-Meile, der kender alle stedets historier fra Spies' tid – og billedet af Spies hænger på væggen endnu.
- Vi har især én anekdote, vi fortæller her. Det tog 18 minutter at skænke vores slow beer-fadøl dengang, så Spies ringede gerne direkte fra lufthavnen og sagde, at nu kunne vi godt gøre en øl klar – og så stod han her efter 18 minutter, siger han.
Peter Hegeler-Meile har endda selv en særlig forbindelse til rejsekongen. Hans forældre, de kendte sexologer og psykologer Inge og Steen Hegeler, læste nemlig psykologi på Københavns Universitet samtidig med Spies.
Peter Hegeler-Meile lægger dog ikke skjul på, at han ser Simon Spies' forhold til sine unge "morgenbolledamer" som "noget totalt svineri".
- Mine forældre kendte ham, og historierne om ham stod jo på alle forsider, så jeg har altid tænkt, at han var et liderligt svin. Men altså, breaking news er det ikke ligefrem – jeg har også hørt historierne om, at nogle forældre sagde god for, at deres datter gik med ham.
Vinstue-indehaveren langer dog ikke kun ud efter Spies.
- Hele Danmark vidste det jo, så vi skal alle have røde ører. Vi skal hellere blive klogere end at fordømme det, vi har set igennem fingre med dengang. Vi skal lære af fortiden. Der er meget, der har været svineri – bare tag den katolske kirke.
Men er det så ikke netop en anledning til at tage hans billede ned?
- Jeg vil ikke forsvare ham, og det han har gjort, men han var en kæmpe personlighed – og han var jo en glad stamkunde her i vinstuen. Så dét billede kommer aldrig ned, så længe jeg lever. Det er en principsag, for jeg vil ikke lade mig styre af, hvad andre synes.
To af Spies' millionvillaere til salg lige nu
Lige nu er to af rigmandens kendte hjem faktisk ledige, hvis du står og mangler et nyt hus. Det kræver dog, at du har rigeligt med penge på kontoen, eller at din bank er ekstra generøs i forhold til lånemuligheder.
På Gammel Kongevej 110 ligger nemlig Simon Spies' gamle villa, der er opført i 1893, i "det attraktive Bülows-kvarter" centralt på Frederiksberg.
Det er ejendomsmægler Adam Schnack, der står for salget, og i annoncen stod der blandt andet – i hvert fald indtil tirsdag morgen – at villaen havde været ejet af rejsekongen. Den information er fjernet nu.
Adam Schnack har ikke ønsket at udtale sig til DR om ændringen af annoncens ordlyd.
Samme historie gælder i øvrigt for annoncen for Spies' nordsjællandske Rungsted-villa, der er til salg hos ejendomsmægleren Home for svimlende 42 millioner kroner.
Her stod der indtil mandag med store bogstaver i overskriften: Rungsted Kyst – i formand Simon Spieses fodspor. Den oplysning er også fjernet fra annoncen på Home for den 419 m²-store villa nu.
Det er ejeren, der har valgt, at omtalen af Simon Spies skal fjernes fra annoncen, skriver Home i en mail til DR.
Teater har taget stilling til Spies for lang tid siden
I 1971 købte og totalrenoverede Simon Spies en meget centralt placeret bygning i København lige ved Vesterport Station.
Bygningen kom både til at huse Spies Rejsers hovedkontor, Spies Hotel og Merkur Teatret – og en privat suite, der fungerede som Simon Spies' lejlighed. Det var blandt andet her, at han brugte tid sammen med de unge piger, han var sammen med.
I dag holder Bremen Teater til nederst i Spies' gamle teatersal, der trods en nylig renovering på mange måder stadig er indrettet som dengang. Men ellers er der ikke meget Simon Spies tilbage i foyeren eller andre lokaler.
I flere år har der for eksempel hængt et portræt af rejsekongen over trappen lige ved indgangen, men det blev taget ned denne sommer i forbindelse med renoveringen, fordi Bremen Teater ønskede "en helt anderledes velkomst og et andet udtryk" i indgangspartiet.
- De senere år har vi ikke syntes, at Spies-forbindelsen var specielt fed, så det er noget, vi gennem nogle år har nedtonet løbende, siger Jesper Majdall, der har været direktør for Bremen Teater siden 2013.
Sidste efterår var det for eksempel 100 år siden, at Simon Spies blev født – og da han åbnede Mercur Teatret netop på sin 50-års fødselsdag, var det også et jubilæum for det.
- Nogle aktører ønskede at markere dagen ved et Simon Spies fødselsdagsshow i salen. Men det valgte vi fra, fortæller Jesper Majdall.
Hvad tænker du så, om alt det, der er kommet frem om ham nu?
- Jeg tænker, at vi gennem noget tid har tænkt det, som konkluderes nu – at han var en person, der havde nogle sider, der både dengang som nu er forkerte. Og nu hvor der er kommet grellere og tydelige eksempler frem, bekræfter det mig i, at det var rigtigt at fjerne de enkelte billeder, vi har haft af ham i huset.
Næste afsnit af 'Spies og morgenbolledamerne' sendes på DR1 mandag klokken 21.25, men du kan allerede nu se alle tre afsnit på DR TV.