110-årige Karen er sidste øjenvidne til epidemi der dræbte 15.000: Jeg gik i skole med dem der døde

Se Karen Egestad fortælle om dengang hun var 10 år og den spanske syge hærgede Danmark.

For 100 år siden så Karen Egestad døden i øjnene dagligt, mens børn og unge på hendes hjemegn døde.

- Min mor stod op og læste Jyllands-Posten hver morgen. Og så læste hun alle dødsannoncerne Der var to en halv side dødsannoncer hver eneste dag. Det var sådan nogen bittelille smalle nogen, fortæller den nu 110 år gamle dansker i videoen, du kan se ovenfor.

Hun er et af de sidste øjenvidner, der er tilbage fra den spanske syge, der ramte Danmark i 1918 og kostede omkring 15.000 danskere livet, heraf mange børn og unge.

I tv-programmet 'Døden tager de unge - Historien om den spanske syge', fortæller hun om, hvordan sygdommen hærgede på hendes fødeegn ved den jyske landsby Kousted.

- Jeg gik jo da i skole med dem, der... døde, siger Karen Egestad og fortæller, om en familie:

- De havde to børn der blev begravet den samme dag. Og da de kom hjem om aftenen, da døde den tredje.

Epidemier dræber som oftest mest ældre og svage mennesker. Ifølge professor Anders Fomsgaard fra Statens Seruminstitut kan en grund til, at den spanske syge ramte mange unge, være, at de ældre generationer havde været udsat for en lignende sygdom tidligere i livet:

- Det kan jo tænkes, at mange af de ældre, der i 1918 gik fri, havde mødt en influenzavirus mange år tidligere, der havde et fællesskab med den her 1918-influenza, siger han.

- De havde noget immunitet i forvejen fra tidligere. Og det havde de unge så ikke.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk