For 40 år siden havde 'verdens sjoveste film' premiere: Blev ramt af kæmpe shitstorm

'Life of Brian' fik kritik fra kristne miljøer. Her er komikeren John Cleeses tre pointer om humorens grænser.

Hvor går grænsen for, hvad man kan gøre grin med?

Den diskussion kørte for fuld drøn, da satiregruppen Monty Pythons spillefilm 'Life of Brian' havde premiere i Danmark for 40 år siden.

Filmen handler om en helt almindelig fyr ved navn Brian. Han bliver født på samme nat som Jesus i hytten lige ved siden af, og ved et uheld kommer alle til at tro, at Brian er en form for himmelsk frelser.

'Life of Brian' handler altså teknisk set slet ikke om Jesus, men fik alligevel kraftig kritik fra kristne miljøer for at være blasfemisk. Flere steder blev filmen også decideret forbudt.

Mange følte sig især ramt af en scene til sidst i filmen, hvor Brian er blevet korsfæstet - og sangen 'Always Look on the Bright side of Life' synges.

En af de mange kritikere var en britisk biskop, der under en intens debat på britisk tv blandt meget andet kaldte filmen for "andenrangs " og desuden pointerede, at han godt kendte til den type humor fra hans tid som leder af en skole for mentalt tilbagestående.

Også allerede under produktionen, havde 'Life of Brian' skabt overskrifter. Langt inde i processen var den primære producent EMI nemlig sprunget fra på grund af filmens tema. Men som sendt fra himlen kom tidligere medlem af The Beatles, George Harrison, til og reddede filmen med tre millioner pund af sine egne penge.

Filmen fik i løbet af 1979 og 1980 premiere i forskellige lande, og blev flere steder mødt med protester udenfor biograferne. Så da filmen kom til de danske biografer den 25. august 1980, og gruppen kort efter holdt pressemøde på Hotel d'Angleterre i København, stod de midt i en international shitstorm.

Derfor handlede det danske interview i høj grad også om grænserne for humor - og her havde gruppens frontmand John Cleese flere pointer klar, som du kan høre et udsnit af i arkivklippet herover.

Trods de kritiske røster, blev filmen en kæmpe succes. Ikke mindst på længere sigt, hvor flere medier har placeret 'Life of Brian' i toppen af deres lister over historiens sjoveste film.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter