400-året for Shakespeare: I dag hyldes den verdensberømte forfatter

I dag er det 400 år siden, at Shakespeare døde. Det fejres i stor stil verden over.

I dag fejres 400-året for Shakespeare blandt andet på Kronborg Slot, hvor 'Hamlet' blev opført for første gang for 200 år siden.

I dag er det 400 år siden, at den engelske dramatiker William Shakespeare døde. Derfor hyldes den verdensberømte forfatter verden over.

Historiker og Shakespeare-ekspert Emma Nielsen understreger dramatikerens særlige status - ikke kun i Danmark, men i hele verden: - Året i år er helt særligt, da vi fejrer en af de største forfattere i Europa. Shakespeares stykker er nærmest udødelige og bliver til stadighed spillet verden over. Det er de gode historier, som tryllebinder os og bliver fortalt igen og igen, siger hun og sammenligner 400-året for Shakespeare med den tidligere fejring af H.C. Andersen. Begge har skrevet skelsættende historier, som folk har et særligt forhold til.

John Gielgud spiller Hamlet på kronborg i 1939 sammen med Fay Compton. ; The annual performances on Kronborg castle of Hamlet by William Shakespeare . Here in 1939 is John Gielgud the leading part and Fay Compton his fiancée Ophelia ; (Foto: ukendt © Scanpix)

Shakespeare hyldes både i Helsingør og i England

I Storbritannien afholdes en stor fødselsdagsparade i Stratford-upon-Avon i dag og i morgen. Og BBC laver en nyfortolkning af Shakespeares historiske skuespil i tv-serien ’The Hollow Crown’ til efteråret.

I Danmark fejrer vi ikke kun 400-året for Shakespeare, men også 200-året for verdens ældste Shakespeare-tradition: Opførelsen af ’Hamlet’ på Kronborg Slot. Derfor fejres dobbeltjubilæet i aften, hvor 300 gæster indtager festslottet: - Det er en middagsfest i stil med de renæssancefester Frederik Den Anden afholdte tilbage under Kronborgs storhedstid i 1600-tallet, siger Josefine Albris, projektleder fra Golden Days og medarrangør af middagen.

  • Menuen til Hamlets middag på Kronborg:

  • Varmrøget ørred med rygeost, radisser og saltet agurk

  • Asparges med østers-emulsion og krydderurter

  • Confiteret svineterrin med urte-emulsion og hjemmesyltet sur

  • Udbenet vagtel farseret med hønsesouffle fars tilsmagt med estragon, hertil selleri puré

  • Langtidsbagt Lammebov med figner og abrikoser

  • Lun cremet perlebyg og emmerhvede risotto med svamp

  • Citronfromage med syltede skaller.

  • Middagen er inspireret af Bi Skaarups kogebog 'Renæssancemad', der trækker på opskrifter fra Anna Weckers kogebog fra 1616 og breve og beskrivelser af middagen omkring Christians IV’s søns bryllup i 1634.

Facebook
Twitter