5 historiske events du kan glæde dig til i 2016

2016 byder på et væld af interessante arrangementer, hvor du kan opleve levende historie

Kongens Togt er en af de helt store historiske events i 2016. Her får du sanserne i spil, når du går på opdagelse i vikingetiden, middelalderen og den del af landet, datidens konger var med til at skabe (© KONGENS TOGT)

Vi er i fuld gang med det nye år. Og 2015 var et spændende år med en masse særarrangementer, udstillinger og nye bøger. Men vi kan samtidig se frem til endnu flere oplevelsesrige aktiviteter i årets løb.

Der er nemlig en bred vifte af historiske oplevelser på programmet. Men hvad kan du egentlig forvente dig af arrangementer i 2016?

Det nye år byder på alt fra mangfoldige festivaller og vikingetræf til en kongelig togt og nye udstillinger på danske museer. Alt sammen noget, hvor du får fortalt historien gennem oplevelsen.

DR Historie stiller skarpt på 5 store arrangementer, du kan glæde dig til i 2016:

Nefertiti, Waffen SS og ondskab

Historiske Dage 9. & 10. april 2016 i Øksnehallen

Historiske Dage byder på et program med alt fra foredrag og debatter til shows, drama og filmforevisninger (© Nanna Rong Bentsen)

Lørdag d. 9. april 2016 indtager ”Historiske Dage” Øksnehallen i København.

Et arrangement, som byder på 60 udstillingstande og 3 scener, hvor du på én og samme tid bliver underholdt og bliver klog på en bred skare af historiske områder.

Historiske Dage byder på et program med alt fra foredrag og debatter til shows, drama og filmforevisninger. Over to dage kan du deltage i et tætpakket program, hvor du får serveret historie i alle afskygninger fortalt af både danske og internationale historieformidlere.

Arrangørerne kan allerede nu løfte sløret for nogle af festivalprogrammets temaer som folkevandringer, Osmannerrigets fald, Europas nazistiske soldater, kongelige klæder, ondskab og Ægyptens Nefertiti. Og mange flere.

Glæd dig til at opleve historien på tæt hold, når museer og historieformidlere folder historien ud. Eller få øjnene op for nyt læsestof, når forlag præsenterer historiske bøger og tilbyder møder med forfattere. Sidst, men ikke mindst, kan du være med live, når Dansk Historisk Fællesråd uddeler prisen til ”Årets historiske bog”.

Hvor: Øknsehallen, Halmtorvet 11, 1700 København V. Pris: 1 dag 140 kr. (i forsalg 120 kr.), 2 dage 200 kr. (i forsalg 180 kr.). Hvornår: 9. & 10. april 2016 kl. 10 - 18

Drag til årets Vikingetræf

Moesgaard Museums Vikingetræf ved Moesgaard Strand d. 30. og 31. juli,

Hver sommer siden 1977 er vikinger fra nær og fjern strømmet til det årlige vikingetræf (© Axel Schutt)

Til sommer skal du finde din indre viking frem, når Moesgaard Museums årlige vikingetræf på fiskermarken ved Moesgaard Strand afholdes d. 30. og 31. juli. Hver sommer siden 1977 er vikinger fra nær og fjern strømmet til det årlige træf. Og i år kan du igen få muligheden for at smage, dufte og opleve ægte vikingeliv.

Du kan gå på opdagelse i madboder, som serverer autentiske retter med udgangspunkt i råvarer fra vikingetiden. Eller du kan gå på indkøb hos håndværkere og handlede, som kun sælger varer med forbindelse til vikingetiden.

For de aktive og sensationslystne byder vikingetræffet på buebaner og store kamp- og ryttershows – også kendt som det uofficielle VM i Viking.

Hvor: Moesgaard Strand, Strandskovvej 2, 8270 Højbjerg. Pris: Voksne: 50 kr., børn under 5 år: gratis, børn 5 – 16 år: 25 kr. Hvornår: 30. & 31. juli 2016 kl. 10 – 17. De store kamp- og ryttershows starter kl. 12 & kl. 15 både lørdag og søndag.

Danmark bliver til

Kongens Togt 2016 15. – 30. juli 2016

På Kongens Togt får du sanserne i spil, når du går på opdagelse i vikingetiden og middelalderen (© Anders Graver)

Til sommer kan du opleve historien til vands. Til juli kan du nemlig stige om bord på nogle af Danmarks største vikingeskibe, når de lægger til ved landets havne og efterfølgende sejler ud i de sjællandske farvande.

På Kongens Togt får du sanserne i spil, når du går på opdagelse i vikingetiden, middelalderen og den del af landet, datidens konger var med til at skabe. 2016 er desuden året, hvor du kan være med til at fejre Knud den Stores 1000 års jubilæum for erobringen af England.

Med på rejsen er elleve museer, som vil være med til at skabe en autentisk tur. Og ved havnene kan du drage til krigertræning, smage dig ind i historien eller fordybe dig i mytologiske fortællinger.

Børn kan gå i krig med et mini-laboratorium, mens voksne kan tage til mjødsmagning. Og så kan du få nye perspektiver på fortidens betydning for nutiden gennem debat.

”Danmark bliver til” er finansieret Kulturregion Midt- og Vestsjælland.

Hvor: Start: Korsør (ved fæstningen), slut: Roskilde (Vikingeskibsmuseet). Hvornår: 15. – 30. juli 2016. Billetter kan købes på www.kongenstogt.dk og www.visitlejre.dk fra 1. marts 2016.

Ridderturneringer, gøgl og godtfolk

Europæisk Middelalder Festival 26. & 27. august 2016 i Horsens

På festivalen rejser mere end 500 år tilbage i tiden, hvor du får et indblik i middelalderens kunst, normer og håndværk i perioden 1350-1536. (© Hanne Nielsen)

Riddere, musikere, gøglere og håndværkere. Alle udklædt i middelalderdragter. Det er blot et udsnit af, hvad du kan opleve til Europæisk Middelalder Festival i år. Så er du eventyrlysten, kan du drage til et særligt arrangement i autentiske omgivelser.

I år afholdes festivalen nemlig ved FÆNGSLET – det gamle statsfængsel. En borglignende bygning, som danner scenografien. Her støder du på alt fra ridderarena og -turneringer, galge, madboder og bueskydningsbane. Og om aftenen tændes 500 fakler. Du smager, dufter og lytter til middelalderen.

Du rejser mere end 500 år tilbage i tiden, hvor du også får et indblik i middelalderens kunst, normer og håndværk i perioden 1350-1536. Og så gennemlever du historien så virkeligt som muligt, når blandt andet kaffekopper og gafler ikke er tilladt. Genstandene fandtes nemlig ikke i middelalderen.

Særligt dette års festival er børne- og håndværkerområdet. Barnelige sjæle kan bage, snitte pinde og høre musik. Samtidig vil håndværkere fra nær og fjern udveksle erfaringer til skue for de besøgende.

Hvor: FÆNGSLET, Fussingvej 8, 8700 Horsens. Pris: Gratis. Hvornår: 26. august kl. 16 – 23. & 27. august kl. 10 - 23

Festival inviterer dig tilbage til 70’erne

Golden Days Festival 9. – 25. september 2016 i hovedstadsområdet

Arrangørerne af Golden Days historiske festival er stadig i fuld gang med at planlægge programmet, men én ting er sikkert: 70’er ånden vil komme til sin ret. (© Golden Days)

Københavns Kommune indfører bilfri søndag til september. Et tiltag, som rimer på 70’erne. Og Golden Days inviterer dig samtidig til en festival, som vil bringe dig tilbage til de nostalgiske 1970’ere.

Ungdomsoprør, Rødstrømper, Christiania og ABBA. Til Golden Days byder hele hovedstadsregionen på debatter, teater, byvandringer, fester og overraskelser. Alt sammen noget, du kan opleve på regionens museer, teatre, koncertsteder m.m. Alle steder åbner dørene til deres udlægning af 70’ernes univers.

Arrangørerne er stadig i fuld gang med at planlægge programmet, men én ting er sikkert: 70’er ånden vil komme til sin ret. Du husker måske stiftelsen af Rødstrømpebevægelsen, farvefjernsynets gennembrud, loven om fri abort, Matador og kampen for ligeløn og ligestilling.

Historier, som du kan opleve, når hovedstadsområdet til september forvandles til et 70’er samfund.

Hvor: Hovedstadsområdet. Pris: Forskellig pris for de enkelte arrangementer. Billetter vil kunne købes på billetto og hos de forskellige partnere. Hvornår: 9. – 25. september 2016

Facebook
Twitter