7 historiske personers største hemmeligheder

Adam Oehlenschläger skrev frække digte, og den amerikanske præsident Lyndon B. Johnson gik på toilettet med åben dør. Læs her, hvad syv af historiens store personligheder gemte på af hemmeligheder.

Vicepræsident Lyndon B. Johnson tages i ed som USA's præsident i 1963. (Foto: handout © (c) Scanpix)

- Sladder om kendte og deres hemmeligheder viser en anden side af historien. Det er et godt spejl på samtiden, mener historiker Søren Hein Rasmussen fra mediebureauet MegaNørd, der laver historiske bøger og spil.

DR har sammen med historikeren udarbejdet en liste over syv historiske personligheders største hemmeligheder. Gå på opdagelse herunder.

1. Asketiske Adolf Hitler syndede med hemmelige ’Førerkager’

(Foto: UKENDT © (c) Scanpix)

Den tyske diktator Adolf Hitler (1889-1945) var meget bevidst om sit asketiske image. Han gjorde en dyd ud af en sund kost uden kød, tobak og alkohol. Og så var han blandt meget andet imod skilsmisser og populærkultur.

Men om aftenen lod han sig alligevel friste.

En af Hitlers tidligere husholdersker fortæller, at Hitler hver aften fik en særlig ’Førerkage’ med æbler, rosiner og nødder.

- På den ene side førte Hitler sig offentligt frem som asket, men når han var alene om aftenen, mæskede han sig i flødeskumskager. Det er dobbeltmoralsk så det basker, fortæller Søren Hein Rasmussen og fortsætter:

- Men samtidig sært fascinerende. Det er et underligt harmløst træk ved en mand, som vi kender som ondskaben selv.

2. Adam Oehlenschläger skrev frække digte

(Foto: MOGENS LADEGAARD © (c) Scanpix)

Adam Oehlenschläger (1779-1850) var en af Danmarks allerstørste forfattere. Han fornyede dansk litteratur med sin første digtsamling ’Digte’ (1803), hvor man kan læse klassikere som ’Guldhornene’.

Men de romantiske digte var ikke den eneste genre, som Oehlenschläger mestrede som ung. I digtet ’Raad til unge Ægtemænd’ kan man læse følgende linjer:

Nej, kys og kæl og prik og stik,

til du ser Graad i hendes Blik,

indtil du ser, hun svæver i

Vellystens søde Raseri

Oehlenschlägers frække digte blev ikke udgivet i hans samtid, men læst højt og delt ved private selskaber. Det var ikke meningen, at de skulle komme til offentlighedens kendskab.

- Det er sjovt, at Oehlenschläger var så dybt menneskelig, når han var sammen med sine venner. Det står i skærende kontrast til hans digtning, hvor han besynger historien og fædrelandet, siger Søren Hein Rasmussen.

I det hele taget var den borgerlige kultur i 1800-tallet præget af mandchauvinisme.

- Der er en grund til, at 1800-tallet er det århundrede med flest bordeller, fortæller Søren Hein Rasmussen.

3. Thorvald Staunings offentlige hemmelighed

Statsminister Thorvald Stauning og frøken Augusta Erichsen 1941 (Foto: UKENDT © (c) Scanpix)

Thorvald Stauning (1873-1942) var en af Danmarks mest respekterede politikere. Han var statsminister igennem 15 år og gjorde Socialdemokratiet til landets største parti.

Stauning voksede op i et fattigt arbejderhjem i København, og det er ingen hemmelighed, at han var glad for kvinder og værtshuse.

Alligevel levede han de sidste 12 år af sit liv i et papirløst forhold med den 25 år yngre koncertsangerinde Augusta Erichsen.

- Det er et mysterium, hvorfor Stauning aldrig blev gift med Augusta Erichsen. De levede sammen som mand og kone, men han kaldte hende aldrig for andet end sin ’husbestyrerinde’ offentligt, fortæller Søren Hein Rasmussen.

Stauning og Erichsen optrådte sammen til offentlige arrangementer og stillede op til interview i ugeblade.

- Det undrer mig, at Stauning aldrig skar igennem, for han var ikke en mand, som var bundet af borgerlige konventioner.

Kilde: ’Den perfekte statsminister’ af Hans Engell

4. Lyndon B. Johnson gik på toilettet med åben dør

Vicepræsident Lyndon B. Johnson tages i ed som ny præsident. (Foto: Handout © (c) Scanpix)

Der går mange rygter om den amerikanske præsident Lyndon B. Johnson (1908-1973) og hans trang til at blotte sig for andre.

Han var meget optaget af, at man skulle kunne komme i kontakt med ham hele tiden. Derfor fik han telefoner installeret i alle rum i Det Hvide Hus – selv på toilettet.

Men han talte ikke kun i telefon på toilettet. Han skulle angiveligt også have gået i bad foran journalister og medarbejdere fra Det Hvide Hus og bedt dem følge efter ham og fortsætte samtalen, når han skulle på toilettet.

- Det virker som en meget simpel og brutal magtdemonstration, mener Søren Hein Rasmussen og fortsætter:

- Folk fra hans stab havde en mistanke om, at han gjorde det for at ydmyge dem. Det er som om, at magtens mænd lader forskellige infantile træk få frit løb, fordi de er i stand til det.

5. Frederik 9. elskede bodybuilding og tatoveringer

(Foto: (ukendt fotograf))

I 1951 optrådte Frederik 9. (1899-1972) i bar overkrop i det amerikanske blad Life Magazine. Den danske konge viser stolt sine muskler og tatoveringer frem, men billederne var ikke ment for offentligheden.

- Det danske kongehus forsøgte at skjule Frederik 9.’s interesser for muskler og tatoveringer. I al hemmelighed rejste Frederik 9. jævnligt til London for at styrketræne med egen personlig træner, forklarer Søren Hein Rasmussen.

- Bodybuilding var dengang en mærkelig tysk sport, og tatoveringer hørte til i Nyhavn. Ingen af delen var passende for en konge.

Frederik 9. blev uddannet i søværnet og elskede livet til søs. Det er sandsynligvis blandt sømænd, at han har stiftet bekendtskab med tatoveringer.

Kilde: ’Dansk tatovering’ af Jon Nordstrøm

6. Jean-Jacques Rousseau sendte sine børn væk

Den franske filosof Jean-Jacques Rousseau (1712 - 1778). (Foto: NF © (c) Scanpix)

Den schweizisk-franske forfatter og filosof Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) har skrevet et af hovedværkerne inden for moderne pædagogik. Alligevel tyder alt på, at han sendte sine egne fem børn på børnehjem for hittebørn.

- Det er svært at forstå. Dengang var det normalt i overklassen, at man sendte børnene væk, hvis der var familiekrise. Men Rousseau var ligeglad med borgerlige konventioner. Han var en del af datidens hippier, forklarer Søren Hein Rasmussen.

Rousseau levede i mange år i et ubekymret, papirløst forhold med den yngre analfabetiske stuepige Thérèse Levasseur, der fødte alle fem børn. Børnene var en hemmelighed for de fleste i hans samtid. Først efter hans død blev det offentligt kendt, at han havde sendt sine børn væk.

Det var Rousseau selv, som gjorde hemmeligheden offentlig.

I det efterladte selvbiografiske værk ’Bekendelser’ skriver han, at han sendte sine børn væk for at få sindsro til sit arbejde.

Rousseau mente ikke, at Thérèse Levasseur eller han selv var i stand til at give børnene en ordentlig opvækst.

Det stemmer dog dårligt overens med hans banebrydende tanker om børns egen fri vilje i bogen ’Émile eller om opdragelsen’. Her gør han sig til fortaler for fri opdragelse, som bestemt ikke blev praktiseret på datidens børnehjem.

7. Kim Jong-il var vild med Godzilla

Kim Jong-il, Sariwon City, 1989 (Foto: KCNA © (c) Scanpix)

Selv i dag er det strengt forbudt for almindelige nordkoreanere at se vestligt fjernsyn. Alligevel var den tidligere leder Kim Jong-il (1941-2011) stor fan af vestlige film.

Særligt de japanske monsterfilm om Godzilla vakte hans begejstring. I 1978 kidnappede han den sydkoreanske filminstruktør Shin Sang-ok og dennes skuespillerkone. De blev ført til Nordkorea for at starte en vestligt inspireret filmindustri.

- Om nogen har det nordkoreanske styre råbt højt om vestlig dekadence og brugt enhver lejlighed til at kritisere Japan. Og så viser det sig, at Kim Jong-il var sygeligt optaget af de japanske Godzilla-film, der forsøger at hamle op med Hollywood, lyder det fra Søren Hein Rasmussen.

- Det fortæller også noget om nordkoreansk impotens. De kan ikke engang selv instruere en Godzillafilm, men må kidnappe folk fra Vesten, slutter han.

Facebook
Twitter