7 historiske steder smadret af krigene i Mellemøsten

Mellemøsten er hjemsted for både historisk, kristen og muslimsk kulturarv, men mange uvurderlige steder er blevet smadret og plyndret.

Den gamle bymidte Sur i Tyrkiet ligger i ruiner efter kampe mellem Kurdiske tropper og tyrkiske regeringstropper. Det er blot et af de historiske steder, der er blevet destrueret af krigene i Mellemøsten. (Foto: Anadolu Agency © (c) Getty images)

Selvom forskellige autoriteter prøver at stoppe det, så er listen over ødelagte kulturmonumenter i Mellemøsten meget lang.

De historiske steder bliver smadret i forbindelse med væbnede kampe eller bevidst destrueret for at skræmme og plyndre stederne for værdier, der kan afsættes på det sorte marked for eksempelvis at finansiere våben.

Her er syv af de vigtigste steder i Mellemøsten, der er blevet smadret og risikerer at være tabt for eftertiden.

1) Museumsfigurer smadret med forhammere

I 2015 gik en gruppe fra IS ind på Mosul Museum og smadrede gamle figurer, der havde oprindelse helt tilbage fra det akkadiske imperium i det gamle Mesopotamien. Det vil sige, at de var op til 4.500 år gamle.

IS udgav angiveligt en video efterfølgende, der viser, hvordan de smadrede de gamle museumsgenstande. De forklarede samtidig, at de gjorde det, fordi indbyggerne i de gamle akkadiske og assyriske riger troede på flere guder, og dermed var hedenske.

De henviser samtidig til at Mohammed fik fjernet flere religiøse figurer fra andre religioner, da han i 630 kom til Mekka.

2) By fra oldtiden ødelagt af flere omgange

Det 1900 år gamle tempel Baalshamin er sprunget i luften og står nu i ruiner. (Foto: Archive Photos © 2014 Getty Images)

Den gamle by Palmyra er cirka 3.800 år gammel, men fik sin storhedstid omkring år 300, hvor den blev en vigtig handelsstation mellem Middelhavet og Mesopotamien.

Byen er kommet i IS varetægt, og flere gamle monumenter er blevet ødelagt. Den gamle byport kaldet triumfbuen er blevet smadret, det 1900 år gamle tempel Baalshamin er sprunget i luften, og samme skæbne overgik Bels Tempel.

Den syriske arkæolog Kharled Al-Asaad, der har arbejdet med Palmyra i årevis blev halshugget i offentlighed, og hans krop blev hængt op på en søjle.

3) Mar Elian klosteret kørt over af bulldozere

Den katolske kirke Mar Elian blev destrueret ved, at der blev kørt en bulldozer over den. (Foto: Zozo2kx © Creative Common)

Hvert år den 9. september mødtes muslimer og kristne til en fælles fest i den syriske by al-Qaryatain, for at fejre deres fælles religiøse forbillede Mar Elian, der har ligget begravet der i cirka 1.500 år.

Men i 2015 var det forbi, da IS indtog stedet og ødelagde byens Mar Elian Kloster, en kirke fra 1930 og Mar Elians sarkofag ved at køre over det med en bulldozer. Den lokale præst blev bortørt og sad fanget i Raqqa, indtil han senere på året blev løsladt.

4) Gammel by på silkevejen blev IS træningslejr

Hatra ligger i Irak og man kan tydeligt se, hvordan byens arkitektur var inspireret af romerne og de gamle grækere. (© Dansk wikipedia)

Hatra ligger i Irak, og var en spirende handelsby på Silkevejen, og man kunne stadig se, hvordan byens arkitektur både var inspireret af romerne og de gamle grækere.

Men i 2014 blev byen indtaget af IS og brugt til at opbevare ammunition og som træningslejr for IS soldater. Ifølge National Geographic har IS offentligggjort en video, hvor man ser gamle monumenter blive smadret med forhammere og våben.

5) Voldsomme kampe har lagt gammel bydel i ruiner

I Diyarbakir i det sydlige Tyrkiet ligger den gamle bymidte Sur i ruiner efter kampe mellem Kurdiske tropper og tyrkiske regeringstropper. (Foto: Anadolu Agency © (c) Getty images)

I byen Diyarbakir i det sydlige Tyrkiet ligger den gamle bymidte Sur i ruiner efter kampe mellem Kurdiske tropper og tyrkiske regeringstropper. Mere end 1.500 af Surs bygninger er stemplet som historiske, og er 500 år gamle eller endnu ældre.

Blandt andet er den 1.700 år gamle Jomfru Maria Kirke blevet ramt af en panserværnsraket.

6) 2.900 år gammelt tårn jævnet med jorden

Ziggurat målte 60 gange 60 meter ved fundamentet og havde et tårn, der stak 60 meter op i luften. (Foto: DEA / ARCHIVIO J. LANGE © This content is subject to copyright.)

Nimrud der ligger i Irak var hovedstaden i under det Neo-assyriske imperium ca. 900 år før vores tidsregning. Her lod Kong Ashurnasipal d. 2. bygge en kæmpe hellig bygning til ære for krigsguden Ninurta.

Det hedder Ziggurat og målte 60 gange 60 meter ved fundamentet og havde et tårn, der stak 60 meter op i luften. Tårnet var så holdbart at der for 200 år siden stadig stod 40 meter tilbage, da arkæologen Austen Henry Layard gravede det ud, og udråbte det til det mest spektakulære hellige sted fra det gamle Mesopotamien.

Men tidligere i år er det blevet jævnet med jorden viser sattelitbilleder. Eksperter vurderer, at det er IS, der står bag, men det er ikke officielt bekræftet. Hvorfor det er blev fjernet, er der indtil videre heller ingen der ved.

7) Resterne af gammel storby bliver ødelagt

En af byens gamle porte Mashqi porten - også kaldet Gate of God - er også blevet destrueret af IS. (Foto: lachicaphoto © creative commons)

Nineveh var engang verdens største by, og ruinerne af den ligger på kanten af Mosul. Men også her har IS været på spil.

En af byens gamle porte Mashqi porten er ødelagt, og der bliver reporteret om, at byens gamle mur er ved at blive pillet fra hinanden. Mange af de udgravede museumsgenstande fra Nineveh befandt sig i øvrigt på museet i Mosul, som IS har smadret, som beskrevet længere oppe.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk