73 sekunder efter opsendelsen går det galt: Se rystende billeder af eksploderende rumfærge

Rumfærgen Challengers eksplosion er omdrejningspunktet i ny Netflix-dokumentarserie.

De syv besætningsmedlemmer på den amerikanske rumfærge Challenger nåede cirka 14 kilometer op i luften 28. januar 1986, før det gik helt galt og Challengers ene løfteraket eksploderede.

På jorden i Cape Canaveral, Florida kunne astronauternes venner og familie se chokerede til, mens deres elskede mistede livet i forbindelse med eksplosionen.

Ombord var blandt andre Christa McAuliffe, en 37-årig skolelærerinde fra New Hampshire, der ville have været den første civile i rummet.

I dokumentarserien 'Challenger: The Final Flight', der i dag har premiere på Netflix, undersøges baggrunden for Challenger-ulykken. Her mere end antydes det af en lang række kilder, at NASA, den amerikanske rumfartsadministration, bevidst overså adskillige sikkerhedsadvarsler og alligevel valgte at gennemføre opsendelsen.

En kommission fastslog efter ulykken, at lave temperaturer på dagen for opsendelsen havde haft indflydelse på uheldet. Gummiringe, der skulle forhindre brændstoflækage, virkede ikke efter hensigten i de kolde temperaturer. Brændstof sev ud fra den ene løfteraket, hvilket forårsagede eksplosionen.

En fare, man havde kendt til i flere år forinden, men altså ignoreret.

Missionen var allerede blevet udskudt flere gange siden juli 1985, hvor den oprindeligt skulle have fundet sted.

Alle syv besætningsmedlemmer mistede livet.

Se TV Avisens nyhedsindslag om Challenger-katastrofen fra den 28. januar 1986 i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk