(© (arkivfoto) Scanpix)

80 år siden Krystalnatten: Voldsorgie og smadrede ruder startede Holocaust

Nazisternes brutale overgreb på jøder og deres forretninger blev begyndelsen på rædslerne under anden verdenskrig.

Natten mellem 9. og 10. november 1938 blev skæbnesvanger for Europas jøder.

Nazisterne i Tyskland startede den nat et voldsorgie mod jøder over hele landet. Overgrebene regnes for startskuddet til udryddelsen af Europas jøder kendt som Holocaust.

De mørke timer denne novembernat for præcis 80 år siden blev kendt som Krystalnatten, på tysk Die Kristallnacht.

Over 7.000 forretninger ejet af jøder blev totalt ødelagt den nat, ligesom op imod 200 synagoger blev sat i brand. Jødiske gravsteder blev skændet, og flere end 25.000 jøder blev anholdt og sat i koncentrationslejre. Navnet hentyder til de mange glasskår overalt på gaderne, der glimtede som små krystaller. Det tydeligste bevis på nazisternes brutale ødelæggelse af jødernes livsgrundlag.

Her kan du se billeder fra dengang, og du kan blive klogere på, hvad der var gået forud for rædslerne.

Kilder: Folkedrab.dk, Gyldendals den store danske.

Hitlers brutale inderkreds

 • Kystalnatten 9. november 1938 skete i Tyskland og kostede næsten 100 jøder livet, og over 7.000 jødiske butikker blev smadret. Da nazisterne kom til magten i 1933, steg antallet af voldelige overgreb på jøder. Kulminationen på flere års propaganda og stigende indskrænkninger af jødernes borgerrettigheder blev Krystalnatten. Her ses en smadret butik i Berlin dagen efter angrebet. (© (arkivfoto) Scanpix)
  1 / 8
 • Få dage inden voldsorgiet havde en ung jøde skudt en tysk diplomat ved Tysklands ambassade i Paris. Motivet var angiveligt hævn over den måde, som hans forældre var blevet behandlet på, da de blev deporteret til Polen af nazisterne. Nazisterne brugte drabet på diplomaten til at legitimere angreb på jøder over hele Tyskland og Østrig. Nazisterne påstod, at drabet viste, at en jødisk opstand var ved at ske. (Her ses et arkivfoto af en synagoge i brand i byen Glatz. Over 200 synagoger brændte over hele Tyskland den nat) (Foto: © JOHN MacDougall, AFP or licensors)
  2 / 8
 • Nazisterne fik det til at ligne et spontant, folkeligt oprør. Men det var civilklædte tropper fra de nazistiske korps SS og SD, der sammen med nazi-aktivister gik til angreb i jødiske kvarterer den nat. Her er det brandfolk foran Berlins største synagoge, Fasanenstrasse, dagen efter, at nazister har sat ild til den. (© Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.)
  3 / 8
 • Hitlers propagandaminister, Joseph Goebbels, havde efter drabet på den tyske diplomat i Paris en samtale med Hitler, og derefter holdt han en hadefuld tale vendt mod jøderne. Budskabet fra Hitler var, at nazipartiet ikke måtte forberede og udføre aktioner mod jøderne, men hvis de spontant opstod, skulle man ikke forhindre dem. Dermed udførte nazisterne overgrebene i det skjulte. (Foto: © Central Press, 2014 Getty Images)
  4 / 8
 • Gestapos sikkerhedschef, Reinhard Heydrich, spillede også en ledende rolle ved Krystalnatten, idet han gav ordre til politiet om ikke at gribe ind. Desuden sørgede han for, at Gestapo anholdt tusindvis af jøder den nat og sendte dem i koncentrationslejr. Han var senere manden, der samlede jøder i ghettoer og stod bag oprettelsen af nogle af udrydelseslejrene. Han stod for ’løsningen af det jødiske spørgsmål', som nazisterne kaldte det. Det endte med folkemord. (Foto: © ukendt, Scanpix)
  5 / 8
 • Allerede inden Krystalnatten havde jøders butikker fået påmalet 'jude' og på facaderne, så tyskerne kunne se, at en jøde ejede forretningen. De blev i årene efter nazisternes magtovertagelse opfordret til ikke at handle med jøder. Billedet viser en butik i Berlin i juni 1938 - få måneder inden Krystalnatten. (Foto: © Str, (c) Getty images)
  6 / 8
 • Nazisterne gav jøderne ansvaret for optøjerne, og de måtte selv rydde op, ligesom man pålagde dem at betale en milliard tyske mark i erstatning til den tyske stat. Alle erstatninger til jøder fra forsikringsselskaber blev desuden konfiskeret. (Foto: © Bettmann, (c) Getty images)
  7 / 8
 • Jødiske kvinder til offentligt skue i Linz, Østrig, hvor de blev tvunget til at stå med et skilt, hvor der stod, de var blevet ekskluderet fra samfundet under Krystalnatten. (Foto: © Galerie Bilderwelt, 2009 Getty Images)
  8 / 8