Alternativ kulturkanon: Herregårdsmarker og Manden på risten kæmper om plads i Alternativ kulturkanon

Skal det være Herregårdsmarker eller Manden på risten, der skal være danskernes valg til P1 Eftermiddags alternative Kulturkanon om emnet mad?

Kødboller med orme. (Foto: MICHAEL KOOREN © Scanpix)

På P1 Eftermiddag er vi ikke blege for at sætte spot på det, der er godt i kunsten og kulturen.

Derfor lancerer vi vores egen udgave af en kanon. Og vi vil gerne invitere dig med til at forme den.

Vores kanon er alternativ på flere måder:

  • vi sætter begreber og følelser som omdrejningspunkterne i kanonen,

  • vi åbner for kulturens mangeartethed i de værker, der inddrages

  • du kan være til at bidrage med forslag til kanonen.

Skriv en kommentar nederst på siden, så kan dit bidrag blive valgt til månedens afstemning om det 4. emne til P1 Eftermiddags alternative kulturkanon i juni 2016.

Juni måneds emne er mad.

Redaktionen har valgt tre værker:

Klassiker og film: Lasse Horne Kjældgaard og Peter Schepelern peger på: Karen Blixen: Babettes Gæstebud (novelle, 1952) /Gabriel Axel: Babettes Gæstebud (film, 1987)

Den klassiske fortælling om mad og kunst i dansk litteratur. Babettes gæstebud udspiller sig i den nordnorske landsby Berlevåg i 1870’erne. To stærkt religiøse søstre har taget en eksileret fransk kokkepige, Babette, til sig. Da hun vinder penge i et lotteri, bruger hun dem på at tilberede et gourmet-måltid til de nordnorske landsbyboere. Og selvom disse ikke har forstand på så fine retter, tages himlen kortvarigt ned på jorden. I Gabriel Axels filmatisering fra 1987 er handlingen henlagt til Vestjylland, og filmen vandt som den første danske film nogensinde en Oscar for bedste udenlandske film i 1988. Filmen er desuden optaget på Kulturministeriets kanonliste i 2006

Spil/leg: Thomas Vigild peger på : Risalamande

Ria a la Mande by Sakena (Foto: by Sakena)

Find mandlen og få gaven. Et spil, alle kender og ser frem til at spille én gang om året.

Design: Lars Dybdahl peger på: Margretheskålen (design, 1954)

Margretheskålen

Den velkendte skål i melamin har holdt sin karakteristiske form siden starten, mens forskellige størrelser og ikke mindst farver har holdt den evig populær i over 60 år.

De nominerede værker

Du kan stemme på et af nedenstående værker, eller selv nominere et i kommentarfeltet nedenfor.

Ny Litteratur: Anne-Marie Mai peger på: Peter Seeberg: Enkle retter (prosastykke i Argumenter for benådning, 1976)

Peter Seeberg: "Enkle Retter."

Seebergs ”Enkle retter” er en fin lille tekst om at trække en gulerod op af jorden og spise den på stedet, om at drikke en håndfuld kildevand, at hugge et augustæble fra naboens træ eller at udse sig et hindbær og nyde det. ”At tænke på noget velsmagende kan for en stund være en hel lille ret”, hedder det. Seeberg leverer herlig kost ovenpå den danske litteraturs mere tunge serveringer i Karen Blixens Babettes Gæstebud, 1952, Johannes V. Jensens Ved Frokosten, 1906, eller Thit Jensens Stygge Krumpen, 1936.

Computerspil: Anne Mette Thorhauge nominerer: Belinni-serien (computerspil, Savannah, 1997-2002)

Bellini-serien

I Belinnis Bikini (1999) handler det egentlig ikke om mad, men det har en legendarisk scene hvor et uhyggeligt hotel sælger hunderetter: Fidocine og pudler i nudler. I Ostekrigen på mælkevejen (2000) sælger Belinni jorden til en intergalaktisk ostegourmet. Belinni-serien har i øvrigt også helt overordnet troldmandens underlige madvaner som et tilbagevendende tema.

Arkitektur: Carsten Thau peger på: Herregårdsmarker (Arkitektur)

Glorup slot

Herregårdsmarker som Glorup, Frisenborg, etc. Landskabeligt tilhører herregårdenes jorder de fineste områder i Danmark. Ikke kun parkerne, men også de vidtstrakte marker med levende hegn udgør en umistelig værdi og er udtryk for et ernæringsmæssigt overskud i landet som sådan.

Rytmisk musik: Jan Sneum peger på: Aage Steffensen (tekst)/ Michael Carr (melodi): Manden på risten (sang, 1936)

Carl Alstrup fremførte Manden på Risten i Appollorevyen i 1936. København var på det tidspunkt præget af nød og sult, og sangen ramte lige i plet. Siden er den blevet en klassiker i dansk visesang.

Emil Reesen(musik)/Mogens Dam (tekst): Herren som skabte alt på jord (sang fra operette-filmen Farinelli, 1961)

Sangen er også betitlet Bordets Glæder. Poul Bundgaard spiller og synger sig gennem rollen som kastrat-sangeren Farinelli og leverer undervejs denne perle.

FacebookTwitter