Amatørarkæolog skriver historie med fund af 1.100 år gammelt Jesus-smykke

Fritidsarkæolog har gjort sit livs fund. Figuren er muligvis ældre end Jellingstenene, og kan derfor være med til at omskrive historien om, hvornår danskerne egentlig blev kristne, vurderer ekspert.

Jesusfiguren som den så ud lige efter den blev gravet op. Østfyns Museum vurderer, at den har ligget i jorden siden starten af 900-tallet. (Foto: Dennis Fabricius Holm © Østfyns Museer)

En fynsk fritidsarkæolog har på en mark ved den lille by Aunslev på Østfyn fundet en helt unikt hængesmykke forestillende Jesus på korset.

- Jeg havde tidligt fri i fredags, så jeg tog lige et par timer, hvor jeg gik rundt med min metaldetektor - og så stødte jeg pludselig på noget. Siden jeg fik vendt den jordklump og kunne se smykket, har jeg ikke kunnet tænke på andet, siger fynske Dennis Fabricius Holm.

Da vikingerne blev kristne
  • Allerede i 700-800-tallet kom de første kristne missionærer til Danmark, men de havde svært ved at overbevise vikingerne.
  • Men i løbet af 900-tallet lod mange sig omvende. Til dels fordi handel med kristne lande blev nemmere, men især også på grund af et stigende politisk og religiøst pres fra det tyske rige i syd, som man ønskede at holde sig gode venner med.
  • Omkring år 1050 var de fleste vikinger blevet kristne. De blev døbt, gik i kirke og blev begravet på kristen vis.

Kilde: Nationalmuseet

Han er til daglig er i lære som anlægsgartner og kun har gået med detektor i et par måneder.

Han lagde et billede af smykket på en Facebookside for folk med interesse for metaldetektor-søgning - og fik via talrige lykønskninger hurtigt bekræftet, at han fået fat i noget særligt.

Museumsinspektør og arkæolog ved Østfyns Museer Malene Refshauge Beck er enig i, at fundet er meget specielt:

- Det er et helt sensationelt fund, som er fra første halvdel af 900-tallet. Der er nemlig fundet en næsten helt identisk figur i Sverige, som har kunnet dateres til netop denne periode, siger hun.

Den ældste afbilding af Jesus

Dateringen til mellem år 900 og 950 gør figuren er særlig, fordi den dermed er ældre end den store Jellingsten, der vurderes at være fra år 965, som ellers hidtil har båret den tidligste afbilding af Jesus på korset, som vi kender i Danmark.

- Figuren kan derfor være med til at rykke tidspunktet for, hvornår man mener, at danerne egentlig blev kristne. Simpelthen fordi, man kan sige, at personen, der har båret det her, uden tvivl har bekendt sig til den kristne tro, siger Malene Refshauge Beck.

Der er fundet tidligere tegn på kristendom i Danmark i form af eksempelvis smykker med kors - og tilmed stumper af et lignende Jesus-smykke - men det her er det absolut mest velbevarede og tydelige, vurderer Malene Refshauge Beck.

Historiebøger skal måske ændres

Hun pointerer, at bøger om danmarkshistorien sandsynligvis vil skulle ændres efter fundet.

- Det her er en genstand, der helt sikkert vil være nødt til at figurere i historiebøgerne fremover. I de seneste år er der kommet flere og flere tegn på, at kristendommen blev udbredt tidligere, end hidtil antaget - og det her det tydeligste bevis indtil videre, siger hun.

Fritidsarkæolog Dennis Fabricius Holm er stadig "lidt i chok" over sit fund:

- Det er underligt, at mit navn nu vil blive forbundet med noget, der tilsyneladende er så vigtigt. Jeg tror ikke helt, at det er sivet ind endnu.

Figuren skal nu undersøges af Østfyns Museum og vil blive udstillet på Vikingemuseet Ladby til sommer.

Fritidsarkæolog Dennis Fabricius Holm er stadig "lidt i chok" over sit fund:- Jeg tror ikke helt, at det er sivet ind endnu.

Opslået af DR Nyheder på 15. marts 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube