Ambassadør ti år efter angrebet: Den dag kommer jeg ikke til at glemme

I kølevandet på Muhammedtegningerne fulgte en række angreb mod danske ambassadør i Mellemøsten i februar 2006. Den danske ambassadør i Syrien kigger tilbage på de dramatiske timer, hvor hans ambassade blev sat i brand.

Afbrænding af danske flag og ildspåsatte danske ambassader var i de første uger af februar i 2006 et næsten dagligt syn i den arabiske verden - en direkte reaktion på trykningen af de famøse tegninger. (Foto: Khaled Al-Hariri © Scanpix)

I disse dage er det præcis ti år siden, at bølgerne gik højt i Mellemøsten over de danske Muhammedtegninger, der var blevet trykt i Jyllands-Posten tilbage i september 2005.

Afbrænding af danske flag og ildspåsatte danske ambassader var i de første uger af februar i 2006 et næsten dagligt syn i den arabiske verden - en direkte reaktion på trykningen af de famøse tegninger.

Optøjerne i 2006

Optøjerne i Damaskus kom under urolighederne, der prægede store dele af Mellemøsten i vinteren 2006 som følge af Jyllands-Postens karikaturtegninger af islams profet Muhammed. Den 4. februar 2006 angreb demonstranter den danske Damaskus-ambassade og stak ild til den.

En af dem, der oplevede de voldsomme begivenheder på tætteste hold var den daværende danske ambassadør i Syrien, Ole Egberg Mikkelsen.

Han og kollegaerne var vidne til angrebet mod den danske ambassade i Damaskus i 2006.

Ti år efter er han meget klar i mælet og erindringen, da DR Historie taler med ham og beder ham om at se tilbage på de dramatiske dage i 2006.

- Den dag kommer jeg ikke til at glemme, siger en meget fattet Ole Egberg Mikkelsen om ambassade-angrebet i februar 2006.

En anspændt situation

Ole Egberg Mikkelsen var blevet indsat som Danmarks ambassadør i Syrien tilbage i september 2005, og selv om det præcis var på det tidspunkt, at Muhammedtegningerne blev trykt i Danmark, skulle der gå flere måneder, før konflikten blussede op i Mellemøsten.

" ...i starten inviterede vi demonstranterne indenfor på ambassaden til en kop kaffe og for at aflive myterne om Danmark. Men som dagene gik, blev det mere vanskeligt."

Ole Egberg Mikkelsen, Danmarks ambassadør i Syrien i 2006

Det gjorde den i starten af 2006, og i Damaskus kunne Egberg Mikkelsen tydeligt fornemme, at et sammenstød var under opsejling.

- I ugerne op til angrebet begyndte der at være daglige demonstrationer af forskellige grupperinger foran ambassaden. Det var en uvant situation for os, men i starten inviterede vi demonstranterne indenfor på ambassaden til en kop kaffe og for at aflive myterne om Danmark. Men som dagene gik, blev det mere vanskeligt. Stemningen blev mere aggressiv, der kom konkrete trusler imod ambassaden, dens medarbejdere og mig selv. Det hele blev noget anspændt.

Ole Egberg Mikkelsen havde ret i sine antagelser, og den 4. februar kom angrebet på ambassaden. På forhånd var han blevet informeret om, at der ville være en demonstration foran ambassaden.

Derfor besluttede den danske ambassadør at lukke ambassaden den dag og sende medarbejderne hjem. Selv blev Ole Egberg Mikkelsen i sin diplomatbolig, der lå 25 km. uden for Damaskus.

Ildspåsættelse og smadret inventar

- Jeg havde tændt for en af de arabiske satellitkanaler, der sendte direkte fra demonstrationen. Her så jeg, hvordan folk begyndte at angribe ambassaden og sætte ild til den, først og fremmest den chilenske ambassade, der lå på første sal. Herefter fortsatte nogle af demonstranterne op til den danske ambassade på tredje sal og smadrede inventar, lamper og møbler. Heldigvis var der vagter til stede, der til sidst fik dem smidt ud. Samme dag fortsatte angrebene på den norske, franske og amerikanske ambassade.

"Samtidig tænkte jeg på de danskere, der befandt sig i Syrien, hvordan kunne vi sikre dem? Og så vidste vi jo ikke, om der ville komme flere angreb, ville det her kun være begyndelsen?"

Ole Egberg Mikkelsen

Hvad gik der gennem dine tanker, da du så din ambassade blive angrebet på direkte tv?

- Som diplomat bliver man påvirket. Det var selvsagt dramatisk at se ens ambassade blive brændt af. Det er jo en hel grundlæggende regel internationalt at diplomatiet skal kunne fungere, også når der er konflikter, men her blev jeg forhindret i at føre diplomati. Samtidig tænkte jeg på de danskere, der befandt sig i Syrien, hvordan kunne vi sikre dem? Og så vidste vi jo ikke, om der ville komme flere angreb, ville det her kun være begyndelsen?

Allerede kort tid efter angrebet var Ole Egberg Mikkelsen klar over, at ansvaret lå hos de syriske myndigheder, der havde til opgave at beskytte ambassaden.

Men inden han tog fat om denne problematik, var det vigtigt for ham at få sikret ambassadens ansatte.

Evakuerede kolleger

- Vi havde en alarmeringsplan, som jeg hurtigt fik aktiveret. Derfor kom alle mine kolleger ud til mig i min private bolig. Herefter fik vi samlet de resterende danskere, der opholdt sig i Syrien, hos mig, men ud på eftermiddagen tænkte vi, at det nok ikke var så smart, at vi alle var samlet på ét sted. Så vi fik danskerne indkvarteret hos syriske bekendte. Nu bestod opgaven i at drive ambassaden fra min egen bolig.

"...ud på eftermiddagen tænkte vi, at det nok ikke var så smart, at vi alle var samlet på ét sted."

Ole Egberg Mikkelsen

Hvornår besøgte du igen ambassaden?

- Der gik et par dage, efter at angrebet havde fundet sted. Bygningen var stærkt røgskadet, da der havde været en kraftig ild på de nederste etager. Vores møbler var ødelagte, og der gik nogen tid, før vi igen kunne bruge ambassaden.

I tiden efter angrebet modtog Ole Egberg Mikkelsen og den danske ambassade mange tilkendegivelser og telefonopkald fra syrere, der var kede at angrebet.

De så det som et brud på et gæstevenskab mellem Danmark og Syrien, og mange lokale tilbød at hjælpe med at få ambassaden på fode igen.

Kolleger samles igen

Da reglen er, at det er værtslandet, der skal beskytte udsendte diplomater fra andre lande, var der ingen tvivl om, at de syriske myndigheder havde ansvaret for angrebet.

" Jeg tror, at for alle os, der var til stede, er angrebet nok noget af det mest dramatiske, man kommer til at opleve"

Ole Egberg Mikkelsen

Derfor rejste den danske ambassade et erstatningskrav og modtog efterfølgende 100.000 dollars i erstatning for ødelæggelserne.

Selv om det er ti år siden angrebet, vil Ole Egberg Mikkelsen, der stoppede som ambassadør i Syrien i 2009, aldrig glemme angrebet.

- Jeg tror, at for alle os, der var til stede, er angrebet nok noget af det mest dramatiske, man kommer til at opleve. Det var også en situation, hvor vi alle arbejdede under stort pres og usikkerhed. Derfor har vi medarbejdere på ambassaden besluttet at mødes hos mig på lørdag for at mindes de dramatiske dage for ti år siden, slutter Ole Egberg Mikkelsen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube