Arkæolog om 14.000 år gammel brødkrumme: Det ligner noget fra bunden af min brødrister

Verdens ældste brød smagte salt og kan have været starten på landbrugskulturen, mener arkæolog.

(Foto: Alexis Pantos)

14.400 år.

Så gammel er den brødkrumme, som et hold arkæologer fra Købehavns Universitet har fundet under udgravningerne af en gammel jægersamler-boplads i det nordøstlige Jordan.

De forkullede krummer er blevet fundet i et gammelt ildsted og er de ældste rester af brød, der nogensinde er fundet.

- Det ligner lidt det, du måske kan finde på bunden af din brødrister derhjemme. Små stykker forkullet brød, siger Tobias Richter om fundet.

Han er arkæolog og lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og var med til at lede udgravningerne, der fandt sted mellem 2010 og 2015.

Under udgravningerne fandt man i alt 642 små forkullede klumper, hvoraf 24 indtil videre har vist sig at være af en brødlignende substans.

Ifølge Richter har analyser vist, at 15 ud af 24 krummer fundet i bålstedet indeholder plantevæv fra traditionelle kornplanter såsom byg, enkorn, hvede og havre - altså korn, som vi også den dag i dag bruger til at bage brød med.

Forskerne har endnu ikke genskabt den oprindelige opskrift, men man har alligevel en idé om, hvordan brødet har smagt.

Den ene af bopladserne af sten, som arkæologerne har udgravet. Ildstedet, hvor resterne af brødet blev fundet, er den cirkulære fordybning i midten. (Foto: Alexis Pantos)

I krummerne er der nemlig også fundet spor af planten strandkogleaks, og Richter har tidligere smagt brød bagt med denne plante.

- Det smager lidt salt, så det er nok ikke noget for vores smagsløg her i nutiden, har Tobias Richter tidligere fortalt til The Guardian.

Bagte brød længe før landbruget opstod

Fundet af de gamle krummer i Jordan er særligt opsigtsvækkende, fordi brødet er blevet bagt, mindst 4000 år før landbruget opstod.

Hidtil har mon troet, at brødbagningen for alvor tog fart med introduktionen af landbruget, men måske kan historien vise sig at være helt anderledes, mener Tobias Richter.

Han mener, at brødet faktisk kan have været grunden til, at de begyndte at dyrke afgrøder.

Arkæologerne har blandt andet fundet spor af planten strandkogleaks. Planten er en halvgræs der producerer en nødde-agtig frugt. (Foto: Wikimedia commons)

- Det kan meget vel være, at folk fik smag for brød. Hvis brød blev en eftertragtet fødevare, gav det grundlag for at dyrke planter, så man havde ingredienserne til at lave brød på en mere regelmæssig basis. Det er en hypotese, vi skal undersøge nu, siger Tobias Richter.

Før fundet af de gamle krummer fra Jordan, var de ældste kendte brødrester omkring 9.100 år gamle og stammede fra området Çatalhöyük i Tyrkiet.

Planen er nu at foretage flere udgravninger i Jordan i håbet om at finde flere rester af mad.

- Vi håber, vi til sidst få mere viden om historien bag disse produkter, og hvordan de blev groet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk