Arkæolog om nyt mosefund: Det er helt enestående

Udgravningsleder kalder det nye mosefund fra Aarhus både »udsædvanligt« og »unikt«.

Arkæologerne har blandt andet fundet dette hundeskelet. (Foto: Jacob Due © Moesgaard Museum)

Det er noget nær dansk arkæologihistorie, arkæologerne fra Moesgaard Museum i dag skriver i Skødstrup nord for Aarhus.

Fundet af en offermose med menneske- og hundeofre følger nemlig tidligere fund af både landsby og gravplads i samme område. Og det er helt specielt.

- Med fundet af en offermose har vi mulighed for at skabe et usædvanligt billede af, hvordan livet var i jernalderen, fordi vi nu har alle aspekter af jernaldermenneskets liv med hverdag, liv, død og ofringer samlet i et område, fortæller udgravningsleder og arkæolog ved Moesgaard Museum, Per Mandrup.

Han er ikke i tvivl om, at fundet fra Skødstrup nord for Aarhus kommer til at gå over i danmarkshistorien. Aldrig før har man haft mulighed for at lave udgravninger af både landsby, gravplads og offermose fra samme periode på samme tid, fortæller han.

Kraniet er væk

Blandt de spektakulære fund er et menneskeskelet fra en kvinde i 20’erne og otte hundeskeletter.

- Indtil videre kan vi konstatere, at kvinden ikke har været særlig høj. Og så mangler hendes skelet kraniet. Det er der altså nogen, der på et tidspunkt har fjernet, fortæller Per Mandrup.

Område kendt for sine oldtidsfund

Der er tidligere fundet velbevarede offerfund i moser i området omkring Aarhus. Med det nye fund bevæger fundene sig op i den senere jernalder.

- I dette område har vi fundet våbenofringer fra cirka år 300 f.Kr. og nu menneske- og dyreofringer fra cirka år 250-275 e.Kr. Det betyder, at vi kan skabe et overblik over jernalderens religiøsitet og dens udvikling igennem mere end 500 år, siger arkæologen.

Religion i jernalderen

Netop jernaldermenneskets religiøsitet bliver formentligt et hot emne for forskerne efter dagens udgravning. Fundet af de otte hundeskeletter vækker nemlig interesse for arkæologerne.

- Vi ved, at hunde har været populære offergaver her i området i jernalderen. Med det nye fund med yderligere nye hundeskeletter, vil det være oplagt at undersøge denne skik nærmere, siger Per Mandrup.

Udgravningerne ved Skødstrup foretages af Moesgaard Museum i samarbejde med Aarhus Kommune forud for en byggemodning til et større boligområde.

FacebookTwitter