Arkæologer inddrager politiet efter nyt fund: Brand i 1.000 år gammel vikingeborg var påsat

Arkæologer har fundet tydelige beviser på, at der blev sat ild til flere af vikingeborgen Borgrings porte udefra.

  • 3D animation af borgringen, som den muligvis har set ud. (© Arkæologisk IT/Aarhus Universitet)
  • Arkæolog på arbejde under udgravningen af den østlige borgport. De brændte bjælker er tydelige at se.
  • Vikingeborgen blev opdaget i 2014, men udgravningen gik først i gang i år. (Foto: Nanna Holm)
  • Close-up af det forkullede træ i porten.
1 / 4

Udgravningen af vikingeborgen Borgrings østlige port har netop afsløret, at en brand tydeligvis er påsat udefra. Præcis det samme er tilfældet med den nordlige port.

- Alt tyder på, at der er blevet påsat en brand i portene på borgen. De yderste stolper i østporten, som går gennem volden, er tydeligt forkullede – mens de inderste ikke er brændte, fortæller arkæolog Jens Ulriksen, der står i spidsen for udgravningen af vikingeborgen, som ligger ved Køge.

Borgen har sandsynligvis tilhørt Harald Blåtand, som var konge i slutningen af 900-tallet. Ifølge historikeren Saxos beretninger kørte Blåtand sit folk og sin hær alt for hårdt, hvilket endte med et oprør, hvor kongen blev dræbt.

- Vores teori er derfor lige nu, at det er landets stormænd som har angrebet borgen og sat ild til portene, lyder det fra Jens Ulriksen.

Han vurderer også, at den måske kan være Harald Blåtands sidste bygningsværk inden han døde, simpelthen fordi borgen tilsyneladende kun er bygget halvt færdig.

Brandefterforsker skal inddrages

For at kunne sandsynliggøre teorierne yderligere vil hans hold af arkæologer i den kommende tid blandt andet forsøge at foretage dateringer af årringene i stolperne.

Desuden har arkæologerne kontaktet politiet for at låne en brandteknisk efterforsker til det 1.000 år gamle mysterie.

- Forhåbentlig kan de sige mere om, hvordan branden er påsat. Vi har generelt gode erfaringer med at samarbejde med politiet på denne her måde. Eksempelvis har vi tidligere brugt deres hunde til at finde knogler i jorden, siger kommunikationsansvarlig Sanne Jakobsen fra Museum Sydøstdanmark.

.