BILLEDER Denne kiste med 300 år gamle breve er en guldgrube

For 90 år siden blev de fundet, så blev de glemt - og nu skal de 2.600 breves hemmeligheder endelig afsløres. Det er intet mindre end en guldgrube, siger dansk ekspert.

En hollandsk postmesters samling af breve, som ikke kunne leveres, er kommet frem i dagens lys efter 300 år på bunden af en postkiste.

Men måske kisten nærmere skulle betegnes som en skattekiste, for indholdet er guld for forskere:

- Det er et virkelig unikt og fantastisk fund - en regulær guldgrube af information, siger postforsker og ph.D. Andreas Marklund fra Post- og Telemuseum Danmark til DR Historie.

Han lægger vægt på, at brevene ikke kun indeholder officielle korrespondancer, men også kommunikation mellem almindelige borgere.

(© MuseumVoorCommunicatie)

- Officielle brevvekslinger kan man nemt finde i de statslige arkiver, men så store mængder af privat, velbevaret post er sjældent. Det kan give et helt unikt indblik i, hvordan folk tænkte dengang, siger Andreas Marklund.

Internationale eliteforskere undersøger brevene

Postmesteren hed Simon Veillaume - kaldet Simon de Brienne - og var ifølge forskningsprojektets hjemmeside en af de mest aktive i sin tid. Sammen med sin hustru var han ansvarlig for posten til og fra Spanien, Frankrig og den sydlige del af Nederlandene (Nutidens Belgien, red.).

Kisten indeholder intet mindre end 2.600 breve sendt mellem 1689 og 1706.

De blev indleveret til Kommunikationsmuseet i Haag i 1926, hvor de blev stående stort set uberørt indtil nu, hvor et hold af konservatorer, historikere og andre forskere fra prominente universiteter som Yale, Oxford og MIT er gået i gang med at konservere, digitalisere og tyde dem.

Kærlighedserklæringer og statshemmeligheder

Forskningsprojektet, som har fået navnet 'Signed, Sealed and Undelivered' er først lige begyndt, så forskerne har kun fået et kig på en brøkdel af brevenes indhold.

Der er sandsynligvis nogle breve med tophemmelig information.

David van der Linden fra forskningsprojektet 'signed sealed and delivered'.

Men det, de har set, ser lovende ud.

Det siger hollandske David van der Linden, som er en af forskerne i projektet, i en mail til DR Historie.

- Der er sandsynligvis nogle breve med tophemmelig information. En hel del af dem er nemlig sendt til ambassadører og diplomater i Haag - så dele af deres indhold er nok af meget følsom karakter, siger forskeren, som er tilknyttet Groningen Universitet i Holland.

Men de fleste af brevene lader indtil videre til at være ikke-statslig kommunikation. Eksempelvis er der flere kærlighedsbreve, breve mellem familiemedlemmer og breve med små udklippede tegninger.

Gravid kvinde tryglede om hjælp

Et af de få breve, som allerede er blevet tydet, er ifølge forskerne fra en desperat kvindelig sangerinde, som er flyttet til Paris fra Haag. Hun har opdaget, at hun er gravid - og skriver til en velhavende handelsmand i Haag for at få ham til at tage ansvar.

- Du må uden problemer kunne forstå den sande årsag til hendes fortvivlelse, skriver kvinden om sig selv og beder manden om igen at blive en del af hendes liv.

Det er manden dog tilsyneladende ikke så interesseret i. Brevet er markeret med ordene 'niet hebben', som indikerer, at modtageren har nægtet at modtage brevet.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve