BILLEDER Playboys forsider gennem 62 år

Smukke kvinder har altid prydet forsiden på herremagasinet over dem alle. Men behovet for nøgne kvinder i magasinform har ændret sig enormt.

 • 1953 Ingen ringere end Marilyn Monroe var Playboys første forsidemodel. Det ikoniske sexsymbol optrådte flere gange senere i bladet. Hun begik selvmord i 1962.
 • 1964 Den første mandlige model på forsiden af Playboy var skuespilleren Peter Sellers. Dog var han naturligvis ledsaget af en kvinde - skuespillerinden Karen Lynn.
 • 1971 Darine Stern var den første afroamerikanske model, som optrådte alene på forsiden af Playboy. Før hende havde Jean Bell i 1970 optrådt sammen med fire andre modeller. Inde i bladet optrådte afroamerikanske Jennifer Jackson allerede i 1965. (Foto: Søren Dalager Ditlevsen DR)
 • 1985 Goldie Hawn var overalt i 80'erne - også på forsiden af Playboy, hvor hun promoverede filmen 'Protocol'. (Foto: Søren Dalager Ditlevsen DR)
 • 1987 Danske Brigitte Nielsen er den eneste danskfødte model, som har været på forsiden af den amerikanske version af Playboy. Hun blev samme år som forsiden udkom skilt fra skuespilleren Sylvester Stallone.
 • 1990 Actionfilmen 'Total Recall' med Arnold Schwarzenegger havde premiere i 1990. Sharon Stone var også med i filmen, som hun promoverede på forsiden af Playboy samme år. (Foto: Søren Dalager Ditlevsen DR)
 • 1994 Da tv-serien 'Beverly Hills 90210' havde sin storhedstid, var Shannen Doherty, som spillede Brenda, på forsiden.
 • 1998 Spice Girls erobrede i 1990'erne verden - og Geri Halliwell endte på forsiden i den korteste kjole i mands minde.
 • 2007 I februar 2007 blev en sexvideo med rigmands-arvingen Kim Kardashian lækket og spredt på nettet. I december samme år var hun på forsiden af Playboy.
 • 2014 Supermodellen Kate Moss klædt ud som Playboys ikoniske kanin i anledning af bladets 60-års jubilæum.
 • 2015 Pamela Anderson er den absolut mest benyttede model på forsiden af Playboy. Derfor fik hun også lov til at optræde på det sidste nummer uden nøgne modeller.
1 / 11

Marilyn Monroe var den første - og Pamela Anderson blev i dag den sidste.

Den sidste til at optræde nøgen i det amerikanske herremagasin Playboy - fremover vil modellerne kun være letpålædte.

Bladets ledelse forklarer selv ændringen med, at mænd i dag får opfyldt det behov via internettet.

Enormt markedsbehov for nøgenbilleder i 50'erne

Men da Playboy udkom første gang i 1953, var situationen en helt anden, fortæller medieforsker ved Aarhus Universitet Karen Klitgaard Povlsen.

- Dengang var det meget vanskeligt at få fat på fotografisk interessant materiale af denne type. Nogle filmblade havde en smule af det, men især var nudistblade populære som en hemmelig adgang til det her forbudte område, fortæller hun og pointerer:

- Derfor var der et kæmpe markedsbehov for den slags, da magasinet kom på gaden.

Playboy ramte også en måde af afbillede kvinderne på, som tiltalte almindelige mænd.

- Det, de gjorde, var at æstetisere og stilisere nøgenbilleder af kvinder. Og det fungerede, siger Karen Klitgaard Povlsen.

Se et udvalg af Playboys mest ikoniske forsider herover.

Facebook
Twitter