BILLEDER Sådan så de prostituerede ud i 1800-tallets København

Højt hår, flotte hatte og enorme kjoler kendetegnede 1800-tallets prostituerede, viser billeder fra politiets arkiver.

I dag den 11. februar er det præcis 153 år siden en ny politilov blev indført - en lov som skulle få styr på datidens mange prostituerede.

- Det var virkelig noget, som myndighederne prioriterede højt, fortæller lektor Niels Jul Nielsen og pointerer:

- For eksempelvis erfarede man fra England, hvordan mange soldater blev ramt af syfillis - hvilket jo ikke gør en ung mand særligt effektiv på slagsmarken. Så der måtte gøres noget.

Loven i dag
  • Det er lovligt at være prostitueret i Danmark, men prostitution anses ikke for et lovligt erhverv. Det betyder, at de prostituerede skal betale skat og moms af deres indtjening, men samtidig ikke er omfattet af de love, som gælder for arbejdsmarkedet heriblandt arbejdsløsheds- og pensionslovgivningen.
  • Det er også lovligt at være kunde hos en prostitueret, hvis både kunde og prostitueret er fyldt 18 år.
  • Det er ulovligt at være alfons eller bordelmutter - altså at tjene penge på andres prostitution.

Kilde: Faktalink.dk

Niels Jul Nielsen er medforfatter på bogen 'Sex til salg i storbyen : prostitution sidst i 1800-tallet og i nyere tid' og har netop sammen med kulturhistoriker Charlotte S. H. Jensen holdt foredrag på Nationalmuseet om fortidens prostituerede i København.

Styr på de løsagtige fruentimmere

Den nye politilov af 1863 pålagde politiet at føre tilsyn med "løsagtige fruentimmere", hvilket blandt andet betød, at politiet oprettede det fotokartotek, som der kan ses et uddrag af herover, over byens prostituerede.

Dermed var de nemmere at holde styr på, eksempelvis når de to gange om ugen skulle til deres obligatoriske lægetjek for kønssygdomme, så som syfillis, som spredtes enormt hurtigt via de prostituerede.

Der blev også indført regler for, hvordan prostitutionen skulle foregå. Eksempelvis måtte man ikke stå i en døråbning eller i et vindue og lokke folk til. Desuden måtte der kun drives bordel i særlige gader så som Helsingørgade, Magstræde og Farvergade.

Regler ignoreres

- Men reglerne blev kun overholdt i meget ringe omfang, siger Niels Jul Nielsen og henviser til et gammelt brev, som grundejerne i bordelgaden Farvergade skriver til Københavns Borgerrepræsentation:

"Bestemmelserne i regulativet for de offentlige Fruentimmere overholdes slet ikke. Særligt i nummer 12 og nummer 17 viser Fruentimmerne sig Jevlig mere eller mindre paklædte, for åbne vinduer for at kalde paa eller gjøre Tegn de de forbipasserende Herrer..."

I dag er det 153 år siden, en ny politilov blev indført - den skulle få styr på datidens mange prostituerede.Politiets gamle fotokartotek byder på højt hår, flotte hatte og enorme kjoler.

Opslået af DR Nyheder på 11. februar 2016

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve