BILLEDER Sådan så de prostituerede ud i 1800-tallets København

Højt hår, flotte hatte og enorme kjoler kendetegnede 1800-tallets prostituerede, viser billeder fra politiets arkiver.

 • Fotografierne er primært taget i 1860'erne og 1870'erne af forskellige fotografer i København. Næsten alle er forsynet med et navn og anden information på bagsiden. Her er det Andrea Antonia Andersen. (© Rigsarkivet)
 • Fotografierne var ikke blot de klassiske 'mug shots', som man kender dem fra andres fotos fra politiet. Der var gjort noget ud af portrættet - og eksempelvis af baggrunden, som her tilsyneladende skal indikere boglig interesse. (© Rigsarkivet)
 • Portrættet af Ane Kirstine Vilhelmine Lund Nybroe benytter også en falsk baggrund. Her står hun mindt i en frodig park, selvom hun sandsynligvis drev sin forretning i en tæt bebygget og lettere uhumsk gade i det indere København.
 • En tilsyneladende alt for ung pige ses sammen med en yngre herre. Billedet er kun markeret med teksten "Eglund, Borgergade". (© Rigsarkivet)
 • Billederne giver også et godt indblik i tidens hårmode, som tilsyneladende gik efter tommelfingerreglen: jo større jo bedre. Enorme overbygninger, komplicerede fletninger og falsk hår ses igen og igen. Her er det Eleonora Alvine Florentine Karma Brodersen med højt hår.
 • "Helene Kamph, sangerinde bekjendt fra stalden i Scharlottenlund," står der blandt andet bag på dette foto af fruentimmeren med det lettere bedrøvede drømmende blik. (© Rigsarkivet)
 • Et af de mere dristige fotografier. Både arme og ben ses tydeligt på fruentimmeren kaldet Laura Heuser. (© Rigsarkivet)
 • Både store og små fruentimmere var aktive i København i 1700-tallet. Her er det Marie Dorthe Fischer. (© Rigsarkivet)
 • Endnu et eksempel på imponerende højt hår. Pigen hedder Sofie Augusta Christiane Fogelstrøm, og er sandsynligvis omkring 19 år, da billedet bliver taget. (© Rigsarkivet)
 • Datidens skønhedsideal var et andet, end det vi kender i dag. Her er det Sofie Vilhelmine Petersen.
 • En ukendt offentlig fruentimmer præsenterer en hårmode, som ikke ses hos nogle af de andre prostituerede. (© Rigsarkivet)
1 / 11

I dag den 11. februar er det præcis 153 år siden en ny politilov blev indført - en lov som skulle få styr på datidens mange prostituerede.

- Det var virkelig noget, som myndighederne prioriterede højt, fortæller lektor Niels Jul Nielsen og pointerer:

- For eksempelvis erfarede man fra England, hvordan mange soldater blev ramt af syfillis - hvilket jo ikke gør en ung mand særligt effektiv på slagsmarken. Så der måtte gøres noget.

Niels Jul Nielsen er medforfatter på bogen 'Sex til salg i storbyen : prostitution sidst i 1800-tallet og i nyere tid' og har netop sammen med kulturhistoriker Charlotte S. H. Jensen holdt foredragNationalmuseet om fortidens prostituerede i København.

Styr på de løsagtige fruentimmere

Den nye politilov af 1863 pålagde politiet at føre tilsyn med "løsagtige fruentimmere", hvilket blandt andet betød, at politiet oprettede det fotokartotek, som der kan ses et uddrag af herover, over byens prostituerede.

Dermed var de nemmere at holde styr på, eksempelvis når de to gange om ugen skulle til deres obligatoriske lægetjek for kønssygdomme, så som syfillis, som spredtes enormt hurtigt via de prostituerede.

Der blev også indført regler for, hvordan prostitutionen skulle foregå. Eksempelvis måtte man ikke stå i en døråbning eller i et vindue og lokke folk til. Desuden måtte der kun drives bordel i særlige gader så som Helsingørgade, Magstræde og Farvergade.

Regler ignoreres

- Men reglerne blev kun overholdt i meget ringe omfang, siger Niels Jul Nielsen og henviser til et gammelt brev, som grundejerne i bordelgaden Farvergade skriver til Københavns Borgerrepræsentation:

"Bestemmelserne i regulativet for de offentlige Fruentimmere overholdes slet ikke. Særligt i nummer 12 og nummer 17 viser Fruentimmerne sig Jevlig mere eller mindre paklædte, for åbne vinduer for at kalde paa eller gjøre Tegn de de forbipasserende Herrer..."

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1116317658418757

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter