Richard Nixon, Ronald Reagan og Victor Borge har alle gjort det. Den 4. juli - på USA’s Uafhængighedsdag - har de lagt vejen forbi Rebild Bakker i Nordjylland og gæstet Rebildfesten.
Det er den største fejring af USA’s uafhængighedsdag udenfor USA.
- Rebildfesten er et fint spejl på Danmarks forhold til USA de sidste 100 år, fortæller Nils Arne Sørensen, professor i historie på Syddansk Universitet, og fortsætter:
- USA er gået fra at være et land, som mange danskere udvandrede til, til at blive vigtig for os politisk, økonomisk og kulturelt. Samtidig er USA også blevet et land, som vi kritiserer, forklarer Nils Arne Sørensen.
Rebildfesten oplevede efter Anden Verdenskrig en stor tilslutning i takt med at amerikansk kultur indtog verden. I 1970’erne derimod begyndte forskellige gruppe af unge at lave protester mod USA under folkefesten.
Gav nationalpark til Danmark
Den første Rebildfest fandt sted i 1912. En gruppe danske udvandrere i USA ønskede at fastholde kontakten til deres gamle fædreland og have et sted, hvor de kunne møde slægtninge og venner.
De købte et stykke jord i Rebild Bakker og oprettede en nationalpark efter amerikansk forbillede. Parken overdrog de til den danske stat på den betingelse, at der hvert år blev afholdt Rebildfest på USA’s Uafhængighedsdag.
Inspirationen til Rebildfesten kom fra de store folkemøder i Europa op igennem 1800-tallet. Her mødtes store grupper af mennesker til for eksempel nationale festdage.
- Rebildfesten er original i forhold til andre folkemøder. Her fejrer man et transnationalt fællesskab, mens de andre er meget fokuseret på det nationale, forklarer Nils Arne Sørensen.
Se hvilke kendte danskere og amerikanere der har gæstet Rebildfesten i årenes løb i billedserien øverst.