BILLEDER: Se Nixon og Reagan fejre amerikansk nationaldag i Danmark

En helt særlig fest i Nordjylland har siden 1912 trukket en lang række kendte amerikanere til Danmark.

  • I 1920’erne og 1930’erne var de danske udvandrere et vigtigt bånd mellem USA og Danmark. Det kunne man også høre af talerne på Rebildfesten. “Thorvald Stauning og andre priste de tætte bånd mellem de danske udvandrere og Danmark. Den slags ville man jo slet ikke se i dag,” fortæller professor Nils Arne Sørensen. Her holder statsminister Thorvald Stauning tale på Rebildfesten i 1938. (Foto: © ukendt, (c) Scanpix)
  • Det danske kongehus har vist stor interesse for Rebildfesten. Kong Christian 10., kong Frederik 9. og dronning Margrethe 2. har alle deltaget adskillige gange i Rebildfesten. Her sidder kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i 1945. (Foto: © ukendt, (c) Scanpix)
  • Efter Anden Verdenskrig blev USA en politisk stormagt og vigtig allieret for Danmark. Det ser man også på Rebildfesten. “Mange af talerne priser det politiske fællesskab mellem Danmark og USA. Det er ikke længere de danske udvandrere, som binder de to lande sammen,” forklarer Nils Arne Sørensen. Her sidder statsminister Hans Hedtoft med sin kone Ella Hedtoft ved Rebildfesten i 1954. (Foto: © Olaf Kjelstrup, (c) Scanpix)
  • Rebildfesten trak mange tusinder gæster til Nordjylland i 1940’erne og 1950’erne. I 1948 var der rekord med 50.000 gæster. Gæsterne sidder i de lyngklædte bakker. Billedet er fra Rebildfesten 1950. (Foto: © Walther Månsson, (c) Scanpix)
  • Amerikansk populærkultur begynder at fylde utroligt meget i de danske hjem efter Anden Verdenskrig. Det afspejles også på Rebildfesten. Her indtager de populære amerikanske underholdnings- og mediestjerner talerstolen. I 1961 trak Walt Disney 25.000 gæster til Rebild Bakker. Billedet er fotograferet i København i 1964. (Foto: © MOGENS LADEGAARD, Scanpix)
  • Flere amerikanske politikere har gæstet Rebildfesten gennem årene, men typisk før eller efter deres politiske karriere. Der er tradition for, at hovedtalerne ikke er politiske. Alligevel var præsident John F. Kennedy ikke glad for, at den politiske konkurrent Richard Nixon var hovedtaler på Rebildfesten i 1962. Nixon blev USA’s præsident i 1969. (Foto: © Per Pejstrup, (c) Scanpix)
  • Ronald Reagan gæstede Rebildfesten i 1972 med sin kone Nancy Reagan. Han blev USA’s præsident i 1981. (Foto: © Birthe Melchiors, (c) Scanpix)
  • “Frem til midten af 1960’erne havde de allerfleste danskere et meget positivt billede af USA. Det var det rige land, som lavede fantastisk musik og film,” fortæller Nils Arne Sørensen. Det ses også på Rebildfesten, hvor amerikanske skuespillere er garanti for ekstra mange gæster. Her underholder den populære skuespiller og komiker Danny Kaye i 1972. (Foto: © Birthe Melchiors, (c) Scanpix)
  • I slutningen af 1960’erne begynder glansbilledet af USA at krakelere for en stadigt større gruppe af danskere. “Især de unge er kritiske over for Vietnamkrigen og den amerikanske forbrugerkultur med forurening og forbrug og smid væk-mentalitet,” fortæller Nils Arne Sørensen. Det kom mest spetakulært til udtryk i en protest for 40 år siden af teatergruppen Solvognen. Her indtog 40 personer Rebildfesten klædt ud som indianere foran rullende kamera. (Foto: © STEEN JACOBSEN, (c) Scanpix)
  • Fra 1970’erne begynder tilskuertallet at falde på Rebildfesten frem til i dag. Berømtheder fra den danske og amerikanske underholdsbranche fylder mere blandt talerne. På billedet går de to venner skipper Mogens Frohn Nielsen og forfatteren og opfinder Piet Hein på Rebildfesten i 1978. Piet Hein var dansk hovedtaler i 1973. (Foto: © Erik Holmberg, (c) Scanpix)
  • Mange danskere får op gennem 1970’erne og 1980’erne et mere nuanceret forhold til USA, hvor der både er plads til ros og ris. På Rebildfesten i 1978 fejrer man venskabet mellem Danmark og USA med blandt andet dans inspireret af amerikansk kultur. (Foto: © Erik Holmberg, (c) Scanpix)
  • Pianisten og entertaineren Victor Borge var hovedtaler ved 75-års jubilæet i 1987. Han sagde, at han hellere måtte kaste noget af sit manuskript væk, for at nå hjem i tide på grund af det store fremmøde. 25.000 gæster mødte op for at høre den berømte entertainer tale for anden gang på Rebildfesten. (Foto: © KELD NAVNTOFT, (c) Scanpix)
  • Siden 1990’erne har Danmark og USA været tætte politiske venner med nære forhold mellem amerikanske præsidenter og danske statsministre. Det tætte politiske bånd afspejles dog ikke i antallet af gæster på Rebildfesten. “Når Rebildfesten ikke samler de kæmpe skare af mennesker længere, skyldes det mere tidsånden. Opbakningen til denne slags arrangementer - der trækker på den lange tradition for folkemøder - er faldet over de sidste 30 år,” mener Nils Arne Sørensen. Kendte stjerner kan dog stadigt trække mange til Rebild Bakker. På billedet ses kronprins Frederik med den amerikanske skuespiller Richard Chamberlain i 1990. (Foto: © ERIK JEPSEN, (c) Scanpix)
1 / 13

Richard Nixon, Ronald Reagan og Victor Borge har alle gjort det. Den 4. juli - på USA’s Uafhængighedsdag - har de lagt vejen forbi Rebild Bakker i Nordjylland og gæstet Rebildfesten.

Det er den største fejring af USA’s uafhængighedsdag udenfor USA.

- Rebildfesten er et fint spejl på Danmarks forhold til USA de sidste 100 år, fortæller Nils Arne Sørensen, professor i historie på Syddansk Universitet, og fortsætter:

- USA er gået fra at være et land, som mange danskere udvandrede til, til at blive vigtig for os politisk, økonomisk og kulturelt. Samtidig er USA også blevet et land, som vi kritiserer, forklarer Nils Arne Sørensen.

Rebildfesten oplevede efter Anden Verdenskrig en stor tilslutning i takt med at amerikansk kultur indtog verden. I 1970’erne derimod begyndte forskellige gruppe af unge at lave protester mod USA under folkefesten.

Gav nationalpark til Danmark

Den første Rebildfest fandt sted i 1912. En gruppe danske udvandrere i USA ønskede at fastholde kontakten til deres gamle fædreland og have et sted, hvor de kunne møde slægtninge og venner.

De købte et stykke jord i Rebild Bakker og oprettede en nationalpark efter amerikansk forbillede. Parken overdrog de til den danske stat på den betingelse, at der hvert år blev afholdt Rebildfest på USA’s Uafhængighedsdag.

Inspirationen til Rebildfesten kom fra de store folkemøder i Europa op igennem 1800-tallet. Her mødtes store grupper af mennesker til for eksempel nationale festdage.

- Rebildfesten er original i forhold til andre folkemøder. Her fejrer man et transnationalt fællesskab, mens de andre er meget fokuseret på det nationale, forklarer Nils Arne Sørensen.

Se hvilke kendte danskere og amerikanere der har gæstet Rebildfesten i årenes løb i billedserien øverst.