Brække, ikke bide! Legendarisk restauratør håner danskernes madvaner

I anledning af det uofficielle EM for kokke får du lige her et tilbageblik på madscenen i 1972.

I disse dage løber Bocuse d'Or, det uofficielle EM for kokke, af stablen i Tallinn i Estland.

Danmark er stærkt repræsenteret ved Ronni Mortensen og Sebastian Svendsgaard fra den trestjernede Michelin-restaurant Geranium. Deres coach er tidligere Bocuse d'Or-vinder Rasmus Kofoed, der er køkkenchef samme sted.

Ligeledes deltager den unge kok Magnus Rosendal, der er assistent på Estlands hold.

Dansk gastronomi er efterhånden verdenskendt blandt andet som følge af Noma og Geraniums succes, men det har ikke altid forholdt sig sådan.

Restauratør Ejler Jørgensen, der i sin tid introducerede det franske køkken herhjemme, mente i hvert fald i 1972, at danskernes madvaner lod en del tilbage at ønske.

Blandt andet påtaler han den måde, danskerne bider i brødet på restauranter. Frem for at bide mener han, at man skal brække brødet af i små bidder.

Påtalen vækker mindelser om en artikel fra august på Heartbeats, hvor en 'ærkekøbenhavner' klogede sig på, hvordan man skal spise brød på en restaurant.

Udtalelsen gik viralt og blev i vidt omfang sablet ned på Twitter og andre steder.

Se klippet i toppen af artiklen, hvor Ejler Jørgensen medvirker i DR-udsendelsen 'Gastronomi' fra 1972.

Facebook
Twitter