Brian Mørk: Historie kan også være comedy

Brian Mørk vil gerne lave et standupshow om danmarkshistorie, men ved, at det er svært stof på scenen. Til gengæld laver han podcasts om afdøde danskere. Det er nemlig også historie.

Fortiden kan sagtens være morsom. I podcast-serien 'Afdøde danskere' dykker komikeren Brian Mørk ned i danmarkshistorien, bevæbnet med humør og galskab (Foto: Seth Nicolas)

Af Dorthe Chakravarty

Standupkomikeren Brian Mørk tager imod i sit studie på Christianshavn, hvor han laver det, han kalder ”lytbare podcast - underholdning til dine ører”.

Her vender han verden på hovedet og fremkalder afdøde danskere som Maren Spliids, Harald Blåtand og H. C. Ørsted.

Det er sjovt og fuldstændig historisk ukorrekt, men han gør altid på en baggrund af historisk viden, for siden han var barn, har han været vild med historie.

Sluger stakke af 'Skalk'

- Det pudsige er, at jeg var ikke interesseret i historie i skolen, for det var et kedeligt fag. Det vi lærte, var noget om energikrisen i 1970’erne, og det var sgu ikke superspændende, når man sad som 12-årig og skulle se billeder af ens forældre med langt hår og ingen biler om søndagen. Jeg blev interesseret, da jeg som teenager begyndte at spille Dungeons and Dragons med riddere, magi og historie. Jeg ville finde ud af, hvad der i virkeligheden skete med de der riddere.

Brian Mørk læste historiebøger og skrev i gymnasiet opgave om katharerne, en ridderorden der blev udslettet af den fransk konge.

I dag sluger han stakke af tidsskriftet Skalk og læser populærhistoriske magasiner, som han kalder ”god toiletlæsning”. Hans yndlingsperioder er den fjerne forhistorie:

Allermest glad for folkevandringstigen

-Helt fra barns ben har jeg været interesseret i tiden før vikingtiden og kristendommen. Tiden var mørk og nordisk dyster. Jeg havde en følelse af, at det hele var mos, ravne, runer og folk, der blotede.

Allermest glad er Brian Mørk dog for folkevandringstiden, hvor folk begyndte at vandre rundt i Europa mellem ca. 375 og 600:

- Det er superspændende, hvor de folkeslag rejste hen og hvad de endte med at blive. Hvad var Danmark sammensat af, før det blev til Danmark? Og hvad er England historisk sat sammen af?

Som han sidder i sit studie bag og skal i gang med at lave podcasts og gøre klar til aftenens show, er der ingen tvivl om Brian Mørks historiske begejstring. Han elsker at stå i gamle ruiner og være, hvor historien har udspillet sig.

Alle tre børn tager del i historiefascination

Han er godt klar over, at det ikke er alle, der deler hans glæde. Det gælder hans egne børn og dele af det publikum, han møder, når han er ude at optræde. For mange er historie kedeligt, men med gode oplevelser tror han, at der kan sættes en spire i mange.

Brian Mørk har tre børn, der tager del i hans fascination. Måske ikke helt frivilligt, men senest har de besøgt slots- og klosterruinerne ved Antvorskov ved Slagelse, og familien har været på Moesgård Museum:

- Vi var med til åbningen, og det er muligvis det bedste museum, jeg nogensinde har besøgt. Du står midt i et slag, hvor de to kæmpende hære er lavet som animation på begge sider af dig. Så lyser det op, og de arkæologiske fund fra slaget kan ses. Det er en røvfed udstilling. Jeg fik kuldegysninger, og mine børn forstod det, for de kunne se alting for sig.

Som komiker ved han, at det er svært at bruge historien i en forestilling. Han og mange kollegaer vil gerne lave sjov med Danmarkshistorien, men han har oplevet, at publikum sjældent har den fornødne viden til, at det bliver godt.

Det er nemmere med jokes om TV-reklamer og reality programmer, så han nøjes med at klemme historiske facts ind, hvis han kan, men ellers har han droppet idéen. Skulle han alligevel lave et show, ville Brian Mørk satse på et one man show inddelt i visuelle kapitler om stenalder, vikinger og middelalder. Store emner som de fleste kender.

Fortiden er evig aktuel

Han synes ikke, det er interessant at lave jokes om nutidens politik: ”Det er mere spændende for mig med en borgmester, der blev sat af med vold i Randers i 1630.” Historie minder ofte om forhold i dag, og fortiden er evig aktuel:

- Der er ikke stor forskel på politiske intriger under enevælden og i dag. Dengang havde folk også egne agendaer, og der var også masser af penge og udenlandske interesser involveret. Jeg kunne godt tænkte mig at vise publikum, at når vi tænker og lever som vi gør nu, er det på grund af noget, der skete en gang.

Et show om stenalderen bliver næppe til virkelighed, men Brian Mørk tager alligevel livtag med historien. Når han laver podcasts, sætter han sine kollegaer bag mikrofonen i serien ”Afdøde danskere”.

Improvisationens galskab

Her kan komikerne slippe deres historiske viden – eller mangel på samme – løs, når de improviserer sig frem i rollen som Maren Spliids, der blev brændt på bålet i 1641. Eller Mørk og hans gæster fremmaner ånden af vikingekongen Harald Blåtand og videnskabsmanden H. C. Ørsted.

Den faktuelle korrekthed bliver hurtigt overskygget af improvisationens galskab, men det gør ingenting. På vej ud af studiet og ned ad trappen i det gamle filmhus på Christianshavn, fortæller Mørk, at de skøre tolkninger af kendte danskeres liv vækker nysgerrighed:

- Når folk hører om Egtvedpigen og alle de andre, går de hjem, googler, læser og finder ud af, hvordan historien virkelig var.

På den måde deler Brian Mørk ud af den historie, han selv er vild med.

Facebook
Twitter