Carrie har ikke æren for Cosmopolitan-cocktailens succes

Det er faktisk mere Madonna end Sex and the City-pigernes skyld, at den farverige drink blev kendt

Holdet fra Sex and the City var stærkt medvirkende til, at Cosmopolitan fik et comeback. Men det var i hånden på Madonna, at den først blev kendt. (Foto: Brian Ach © 2007 Brian Ach)

Hver eneste drink har sin unikke historie - således også Cosmopolitan-cocktailen, som P1 Eftermiddag-serien "Cocktailtimen" har set nærmere på i denne uge.

Når man hører om den i dag, tænker man formentlig på tv-serien Sex And the City, for her var det absolut pigernes favoritdrink. Der var ofte en Cosmopolitan på bordet, når Carrie, Samantha, Miranda og Charlotte var samlet.

Men første gang, cocktailen vakte opmærksomhed var en martsaften i 1988, da en - formentlig - skuffet Madonna blev fotograferet med den på The Rainbow Room i New York.

Madonna druknede sorgen

Der var nemlig Grammy-prisuddelingen, og sangerinden Madonna var nomineret, men vandt intet. Mange stjerner havde booket sig ind på The Rainbow Room, der ligger lige skråt overfor Radio City Mucic Hall, hvor uddelingen fandt sted. Manden bag bag bardisken var Dale DeGroff, der kaldes cocktailrenæssancens stamfar.

Sådan laver du en Cosmopolitan
 • Mål 4 cl citronvodka, 1,5 cl orangelikør som Cointreau, 1,5 cl siet friskpresset limejuice og 3 cl tranebærjuice op i en shaker.
 • Shake med is og si cocktailen ned i et afkølet martiniglas.
 • Hvis du ikke har citronvodka, kan du tilsætte en teskefuld frisk citronsaft til ren vodka.

Han serverede Cosmopolitan for Madonna og hendes gæster, og da pressen begyndte at tage billeder af hende med den fine pink drink i det ikoniske martiniglas, skyndte DeGroff sig at promovere både The Rainbow Room og Cosmopolitanen. Og dermed lagde han grundstenen til nyklassikeren.

Avis-omtale gjorde cocktailen kendt

DeGroff fortæller, at efter at billedet af Madonna med en Cosmopolitan i hånden var blevet trykt i alverdens aviser, fik han opkald fra både Europa og Australien, hvor lokale bartendere ville vide, hvordan den mikses.

Men hvor havde han den fra?

Han havde første gang smagt den i San Fransico på en moderne diner. Han smagte den i en udgave med billig, syntetisk orangelikør og præfabrikeret limesaft. Den smagte ham ikke, men han kunne se dens potentiale og byttede den syntetisk likør ud med en, hvor der var brugt rigtige appelsiner og som noget i dag selvfølgeligt pressede han frisk limejuice i shakeren.

Og det er lige der - med introduktionen af friskpresset limejuice og nej tak til billig, syntetisk likør - at Dale DeGroffs stjerne sejler op på toppen af cocktailrenæssancens firmament - så han i dag bærer tilnavnet Kong Cocktail.

Stammer fra Miami

Men den Cosmopolitan, som DeGroff havde smagt i San Fransico var næppe originalen. Den første Cosmopolitan er med stor sandsynlighed mikset på South Beach ved Miami i Florida. Cocktailskribenten Gaz Regan har gravet i historien og fik en dag en mail fra den kvinde, der ifølge ham fandt på den lyserøde sag.

Cheryl Cook skrev til ham, at hun i 1985 arbejde på baren The Strand på South Beach, og at hun der fik besøg af en repræsentant for det firma, der forsøgte af få den svenske vodka Absoluts citronvodka ind på det amerikanske marked. Firmaet tænkte, at det ville være noget for det kvindelige barpublikum og tog derfor kontakt til kvindelige bartendere.

sådan ser cocktailen ud i det ikoniske martiniglas. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Cheryl Cook smagte på citron-vodkaen og kom i tanke om, at mange af hendes kunder på den ene side gerne ville ses med det smukke martini-glas i hånden, men på den anden side ikke brød sig om den stærke smag af vermouth og gin. Derfor miksede hun sin Cosmopolitan til martini-glasset og gjorde cocktailen lidt rundere i smagen med præfabrikeret limesaft.

I en opfølgende korrespondence mellem Regan og Cook skriver hun at at indenfor 30 minutter efter at hun havde serveret den første Cosmopolitan, som fik navn efter det amerikanske dameblad, havde hele baren bestilt en og 45 minutter senere havde hele restauranten, som baren var tilknyttet en eller flere Cosmopolitans på bordet, så hun måtte dryppe citronsaft i almindelig vodka, fordi prøveflasken af citronvodkaen var tømt forlængst.

Om den historie holder helt, er dog lidt usikkert, eftersom Absolut på sin hjemmeside skriver, at citronvarianten først blev introduceret i 1988.

Er nu en moderne klassiker

Nå, uanset oprindelsen til den Cosmopolitan, Dale DeGroff forandrede fra ligegyldig til ok, så er det uden tvivl Sex and The Citys skyld, at den er blevet en af de mest populære vodka-cocktails nogensinde. Selv om den faktisk først dukkede op cirka midtvejs i anden sæson af serien og langt fra var på skærmen så tit, som mange tror.

Hør indslaget

Hør Karen Nielsen fortælle Cosmopolitan-historien i P1 Eftermiddag.

Den betegnes nu som en moderne klassisker, fordi den er skabt i eller efter den periode, der betegnes som bartenderkunstens sorte middelalder.

Perioden fra slutningen af 1960’erne til slut 1980’erne, hvor bartendere havde mistet forbindelsen til det gamle håndværk, og den periode der for de fleste bargæster mere handlede om procenter end smag.

Hvorfor holdt vi op med at drikke den?

I 2008 fire år efter at tv-seriens sidste afsnit var sendt havde Sex and the City filmen premiere. Den slutter med at de fire hovedpersoner fejrer karakteren Samanthas 50 års fødselsdag.

Her får de alle fire serveret en Cosmopolitan - Charlotte siger: Den smager jo fantastisk.

Hvorfor holdt vi op med at drikke dem? spørger Miranda.

Fordi alle andre begyndte at drikke dem, svarer Carrie.

Fakta om Dale "King Cocktail" Degroff

 • Dale DeGroff blev en cocktailhelt ved et tilfælde. Han flyttede til New York i slutningen af 1960’erne for at blive skuespiller, men måtte arbejde som tjener indtil han blev opdaget.
 • En aften manglede hans chef en bartender til et privat arrangement, da ingen andre meldte sig gjorde DeGroff, selvom han intet vidste om at mikse drinks. Han bad en af restaurantens bartendere skrive nogle opskrifter ned til sig og så tog han afsted. Kun for at konstatere, at selskabet, som for størsteparten bestod af ældre indflydelsesrige mænd, efterspurgte cocktails, der ikke stod på hans lille papkort. Gamle klassikere.
 • Så han måtte bede dem hjælpe sig og det var han efterfølgende så flov over, at han spurgte sin chef om han kendte nogle bøger han kunne læse om at være bartender.
 • Chefen slyngede titlen How to Mix Drinks - a bon vivants Companion ud. DeGroff fløjtede New York rundt efter bogen, men kunne ikke finde den i nogen boghandler. Indtil hans chef fortalte ham, at den var fra 1862 - jeps verdens første cocktailbog udgivet af Jerry Thomas. "Hvorledes man mikser cocktails - livsnyderens ledsager."
 • Da DeGroff endelig fik fat i den åbnede der sig en ny verden for ham, en verden, hvor kvaliteten af råvarerne var vigtig og hvor man lavede alting selv fra grunden.
 • Og den opdagelse førte altså til at han i 1987 blev barchef på The Rainbow Room og var i en position til både at forbedre Cosmopolitanen og få den promoveret.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Kom tæt på historien gennem artikler, tidslinjer, analyser og klip fra arkivet – hver fredag

Vis alle nyhedsbreve

 • Kun breaking:
 • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube