Danmarks længste flugttunnel netop fundet i fængselsgård

Arkæologer har i dag fundet resterne af en 18 meter lang tunnel under gården i det nu nedlagte Horsens Statsfængsel. Nu skal den genskabes til museumsgæster.

  • Arkæolog Lars Pagh ved den netop fundne tunnel, som blev benyttet af den kriminelle udbryderkonge Carl August Lorentzen i 1949. (Foto: Horsens Museum / Martin Sundstrøm)
  • Resterne af flugtkongen Lorentzens tunnel, der er knap 60 centimeter bred. Til venstre anes gule mursten og derunder resterne af et lodret afstivningsbræt. Arkæolog Lars Pagh peger på tunnelens højre side. (Foto: Martin Sundstrøm)
1 / 2

Tidligere i dag har en arkæologisk udgravning genfundet en rekordlang flugttunnel i det tidligere Horsens Statsfængsel, som i dag er omdannet til museum.

Sidst, tunnelen blev brugt, var natten til lillejuleaften 1949, da den legendariske indbrudstyv og udbryderkonge Carl August Lorentzen flygtede igennem den.

- Det er super-fantastisk at finde den. I går tænkte jeg "øv", fordi vi ikke troede, den var der. Men lige pludselig, da jeg rensede den sidste lodrette jordprofil af, så dukkede der gule mursten op, som vi ved, Lorentzen byggede tunnelen af, siger Lars Pagh, der er arkæolog og inspektør ved Fængselsmuseet i Horsens.

Man har tidligere haft en idé om, hvor præcis den strakte sig under jorden – men først nu er antagelserne blevet bekræftet.

Tunellen som den så ud kort efter flugten. Siden blev den lukket og muligvis fyldt ud af myndighederne.

Tunnellen er ifølge museumschef Anne Bjerrekær fra Fængselsmuseet Danmarks længste:

- Vi har ikke fra fængsler i Danmark kendskab til andre flugttunneler, som har været længere end Lorentzens, siger hun.

Den underjordiske flugtrute er fundet i godt to meters dybde, hvor spor i jordlag og resterne af et afstivningsbræt afslører dens placering. Tunnelen skal nu undersøges yderligere for arkæologiske spor, opmåles med GPS og affotograferes.

Vil genskabe tunnellen

Når undersøgelserne er afsluttet, skal der anlægges en ny tunnel, hvor museumsgæster kan gå oprejst under jorden langs Lorentzens rekord-lange underjordiske flugtvej.

Sådan kommer den genskabte flugttunnel og parallelle gæstetunnel måske til at se ud. (© Kvorning design & kommunikation)

Og det er en rigtig god idé, mener ekspert i dansk kriminalhistorie Frederik Strand fra Politimuseet i København.

- Lorentzen er ubetvivleligt danmarkshistoriens største flugtkonge. Og samtidig en særpræget kriminel, en såkaldt gentlemantyv. Det er glimrende, at tunnelen reetableres, så besøgende kan få indblik i den unikke flugtrute og Lorentzens utrættelige natur, siger Frederik Strand, der er museumsleder ved Politimuseet i København.

”Ikke romantisering af kriminelle”

Anne Bjerrekær fra fængselsmuseet vurderer, at fascinationen af Lorentzen skyldes, at han ene mand sætter sig op mod systemet – og tilmed vinder.

- Da han kommer til Horsens, er han tidligere stukket af fra arresthuse og fængsler otte gange. Desuden er han en simpel pengeskabstyv og svindler - ikke voldsforbryder eller morder, fortæller Anne Bjerrekær.

Hun afviser, at anlæggelsen af tunnelen kan risikere at romantisere forbrydere.

- Lorentzen kunne være død ved flere lejligheder, hvor tunnelen bryder sammen over ham. Det, vi prøver at formidle, er, hvor desperate fanger kan være for at komme ud. Det er vigtigt for os ikke have moraler på museet, og kun være platform for debat.

- De besøgende skal selv drage deres egne konklusioner, og det gør de allerbedst, når de har oplevet stedet og været præsenteret for fakta, siger Bjerrekær fra museet, der tidligere på året modtog en stor international museumspris, som verdens bedste oplevelsesmuseum.

Lorentzen arbejdede på tunnelen i knap 11 måneder og efterlod et skilt til fængselsbetjentene, hvor der stod: ”Hvor der er en Vilje, der er der også en vej!”.

Tunnelen forventes at stå færdig til indvielse den 20. maj 2017. Et dokumentarhold fra DR Historie følger processen til et dokumentarprogram om Carl August Lorentzens liv, der sendes på DRK ved tunnelåbningen.

Facebook
Twitter