Danske museer: Hvilke museumsgenstande skal vi smadre?

Museerne skal rydde op i samlingerne, og genstande uden oplysninger eller i dårlig stand kan ende deres dage på lossepladsen. Men hvilke? Museum Vestsjælland sætter fokus på dilemmaet.

En fane med skimmelsvamp koster op mod 50.000 kroner at restaurere. Er den det værd, spørger Museum Vestsjælland. (© Museum Vestsjælland / DR)

I kælderen under Vordingborg Gymnasium er 48.000 museumsgenstande stuvet tæt sammen på 280 kvadratmeter. Stablen af møbler, malerier, flinteøkser, kjoler, huer, uniformer og børnetøj når helt op under loftet og ind imellem gymnasiets rørføring.

600 af genstandene ligger på hvidt silkepapir på den allerførste reol lige inden for døren. De er særligt udvalgt, ikke til udstilling eller forskning, men som kandidater til udskillelse: De skal muligvis ud af museets samling, enten på grund af dårlig stand, mangel på oplysninger eller fordi der er rigeligt af den slags genstande i forvejen.

- Denne lille porcelænsherre mangler den ene hånd, siger museumsinspektør Berit Christensen fra Museum Sydøstdanmark og tager en figur frem fra hylden.

Er denne porcelænsfigur vigtig for vores kulturhistorie? spørger museumsinspektør Berit Christensen. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)

- Han er endt her på hylden, fordi vi ikke ved, hvem der har ejet ham, og hvor han kommer fra. Han er jo meget sjov, men skal vi betale magasinplads for at opbevare ham til evig tid? Er han så vigtig for vores kulturhistorie?

Berit Christensen vurderer sammen med museumsinspektør Birgitte Fløe Jensen de 600 genstande, og skal de ikke længere være i samlingen, bliver de enten tilbudt til et andet museum, til den oprindelig giver - eller ender deres dage i genbrugspladsens forbrænding.

 • Der er rigtig mange, fine dukker i Museum Sydøstdanmarks samlinger, og denne er endt på hylden til mulig udskillelse, da den er i meget dårlig stand: ikke noget tøj, ingen fødder eller arme. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
 • Cirka 600 genstande er taget fra som mulige kandidater til at skulle ud af samlingen. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
 • Også lommeure er der mange af i Museum Sydøstdanmarks samlinger. Engang har museet taget imod rigtig mange, så nu har vi altså lige rigeligt, fortæller museumsinspektør Berit Christensen. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
 • Museumsinspektør Birgitte Fløe Jensen, Museum Sydøstdanmark, vurderer et af de lommeure, som der er for mange af i samlingen. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
 • Dette legetøjsfår er der ingen oplysninger om, og det mangler et ben. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
 • Denne hund er også endt på hylden, hvor dens skæbne er usikker. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
 • Også briller er endt på hylderne med genstande til mulig udskillelse fra samlingen.
 • Disse to flinteøkser og en dolk er fundet på Falster og bliver derfor tilbudt til Museum Lolland Falster. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)
1 / 8

Museer vil høre folks mening

Mange museer står i samme dilemma netop nu: De skal rydde op i samlingerne, og det sætter Museum Vestsjælland fokus på denne weekend på festivalen Historiske Dage i København.

Museumsinspektørerne Mads Findal Andreasen og Lene Hadsbjerg holder på festivalen en retssag over en række genstande og idømmer dem sammen med publikum enten døden eller livet, fortæller museumsinspektør Mads Findal Andreasen.

- Det fylder rigtig meget i vores arbejde på museerne, og vi vil gerne høre folks syn på det. Der skal spares på museerne, og vi vil gerne høre, hvad folk mener, at det er værd at bruge penge på. Vi vurderer genstandene ud fra faglige normer, men det er jo skatteydernes penge, vi bruger, så vi vil gerne have en markering af, hvad de mener.

 • Museum Vestsjælland fører retssag over dette æg-fragment af en tyndnakket økse, tidlig neolitikum/bondestenalder. Museet har mange lignende eksempler, og den har intet æstetisk eller formidlingsmæssigt potentiale. (© Museum Vestsjælland)
 • Også denne flinteøkse er kandidat til udskillelse.
 • Et grønglaseret skår fra middelalderen, som måske kan være interessant for forskning i fremtiden, hvis der altså kommer nye videnskabelige metoder eller fund. Men det er ikke udstillingsegnet, og det fylder på magasinet. (© Museum Vestsjælland)
 • Denne fane fra Kalundborg er enestående. Men den er fyldt med skimmel, og det koster op mod 50.000 kr. at konservere den. Man kan rense op mod 200 genstande for skimmel for samme pris. (© Museum Vestsjælland)
1 / 4

Enorme samlinger med skimmel og gengangere

Museum Vestsjælland har for nylig stået med problematikken selv: En bygning var udsat for skimmelsvamp, og trægenstande, tekstiler, lædersæder, kaner og hestevogne var ramt.

Museerne er nødt til at prioritere de genstande, der er værd at bevare, forklarer museumsinspektør Mads Findal Andreasen:

- Vi skal rydde op. Det koster meget at bevare genstande til evig tid, og vi vil jo gerne bevare det, der er unikt, men det er frygteligt dyrt at konservere. Det er en balance. Noget er simpelthen ikke værd at kaste konserveringspenge efter, siger museumsinspektøren og fortæller, at skimmel er et problem på mange museer på grund af dårlige magasiner uden klimastyring.

Museet er en fusion af fem gamle statsanerkendte museer, som har hver deres store samling – og dermed mange ens genstande. De har i alt udskilt 14.106 genstande fra samlingen over de sidste 10 år, både til andre museer og givere, men også til destruktion. For eksempel har Ringsted Museum, som er ét af de fem museer, destrueret 1.200 genstande.

Skal sikre samlinger for fremtiden

Også Museum Sydøstdanmark, som er en fusion af tre museer, har mange gengangere i samlingerne.

Museum Sydøstdanmarks fyldte magasin under Vordingborg Gymnasium.Det er Museum Sydsjællands genstande, og de andre seks museer har lignende samlinger. (Foto: Rikke Caroline Carlsen © dr)

Møn, Næstved, Køge og Sydsjællands Museum har for eksempel en stort set ens tekstilsamling, og derfor ender kyser og bindebånd også på hylderne sammen med de andre genstande, som måske skal udgå.

- Det er et spørgsmål om at fokusere samlingerne nu, så de er sikret for fremtiden. Samlingen skal have en faglig bund, hvor genstandene har proveniens, og genstandene skal ikke være i så dårlig stand, at vi ikke har råd til at bevare dem fremover eller ikke kan bruge dem til forskning, siger museumsinspektør Birgitte Fløe Jensen.

Beholder unikke ting

Ikke alle genstande uden proveniens, altså oplysninger, er dog uden værdi for museet. For eksempel har en vejmandssten, som dén Jens Vejmand har i Jeppe Aakjærs sang, fået en plads i samlingen på trods af, at museet ikke har nogen oplysninger om den.

- Det er den eneste vejmandssten, vi har i hele samlingen. Den fortæller om, hvordan man lavede skærver til veje. At det var noget, man gjorde med håndkraft og ikke med 20 store maskiner, der kørte ud en formiddag og asfalterede det hele. Den er udtryk for hårdt arbejde og en helt anden tid, fortæller Birgitte Fløe Jensen.

Kritiske kommentarer på Facebook

Da Historiske Dage fortalte på Facebook om Museum Vestsjællands retssag på festivalen, handlede flere af kommentarerne om tillid. At tilliden mellem befolkningen og museer bliver brudt, når genstande, som er givet til museet for at det skal bevare, udstille og forske i dem, bliver destrueret. At man så ikke længere har lyst til at indlevere genstande til det lokale museum.

Men befolkningen kan godt have tillid til museerne, understreger Mads Findal Andreasen fra Museum Vestsjælland og forklarer, at museerne i dag indsamler genstande efter helt andre kriterier end tidligere, hvor man tog stort set alt ind – også loppemarkedsfund eller ting smidt på dørtrinet.

Det gør museerne ikke længere. Derfor kan folk, der giver genstande til museerne, fremover være sikre på, at deres genstande vil blive bevaret, fordi det er unikke genstande, som skal indgå i en konkret sammenhæng.

- Tilliden er noget af det vigtigste. Vi vil meget gerne have, at folk henvender sig med deres genstande, for der dukker fantastiske ting op, som kan indgå i samlingerne. Dem der får deres ting taget ind i samlingen kan være helt sikre på, at vi virkelig gerne vil bevare dem, understreger museumsinspektøren.

https://www.facebook.com/DRHistorie/posts/1086136388111466

 • Museerne skal igennem en grundig proces for at udskille en genstand. En genstand må destrueres, hvis:

 • Ingen statslige eller statsanerkendte museer vil have genstanden

 • Giveren eller dennes arvinger ikke kan opspores eller ikke vil have genstanden tilbage

 • Museet har ansøgt Kulturministeriet eller Slots- og Kulturstyrelsen om godkendelse til at destruere genstanden

 • Museerne må ifølge Museumsloven ikke sælge eller give genstande fra samlingerne til andre end statslige og statsanerkendte museer, med mindre kulturministeren giver tilladelse hertil.

 • Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen, retsinformation.dk

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk