Fem af vikingetidens danske ringborge bliver optaget på Unescos Verdensarvsliste.
Det blev vedtaget her til eftermiddag, hvor Unescos Verdensarvskomité er samlet i Riyadh i Saudi-Arabien for blandt andet at optage nye steder på listen.
De fem ringborge er Aggersborg ved Limfjorden, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakken i Odense, Trelleborg i Slagelse og Borgring i Køge.
Og at borgene nu er på listen er "utroligt stort for Danmark", mener kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M).
- Vikingetidens ringborge er helt uvurderlig kulturarv, og det bliver nu anerkendt fra allerhøjeste sted. Nu som en del af verdenshistorien, siger han.
Sådan så det ud ved vikingeborgen Fyrkat ved Hobro i Nordjylland, da nyheden om optagelsen på Unescos verdensarvsliste var en realitet:
De fem vikingeborge, der er fra Harald Blåtands regeringstid i Danmark, er spredt ud over det danske landkort og ligger i henholdsvis Vesthimmerlands Kommune samt kommunerne Mariagerfjord, Odense, Slagelse og Køge.
Ifølge kulturministeren har de fem kommuner gennem mange år sammen med Kulturministeriet og andre offentlige institutioner kæmpet for, at den her ansøgning skulle lykkes.
- Det er en anerkendelse af vikingetidens betydning for udviklingen både i Danmark, men også i resten af Nordeuropa, siger han.
Rane Willerslev: Det kan fordoble besøgstallene eller mere
I forvejen kan også Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint, Vadehavet, Christiansfeld, Jelling-monumenterne og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland bryste sig af at være på verdensarvslisten.
Og erfaringen er altså ifølge Jakob Engel-Schmidt (M), at antallet af turister fra ind- og udland stiger massivt, når stederne ryger på listen.
- De fem kommuner, der har fået ringborgene optaget, vil opleve et massivt antal besøgende i fremtiden. Både turister fra Danmark, men især også turister fra udlandet, siger han.
Når det kommer til antallet af besøgende, vurderer Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, til Ritzau, at der kan blive tale om fordoblede besøgstal eller måske endnu mere.
- Der er jo turister, der decideret rejser rundt for at se Unesco-steder. Det forstår man jo godt, for der er tale om monumenter, der har betydning for hele menneskeheden, siger han til nyhedsbureauet.
Verdensarvskomitéen har været samlet siden den 10. september og er sammen indtil den 25. september.
Arbejdet med at få borgene på listen har været 16 år undervejs. I 2015 var ringborgene med i en fælles nordeuropæisk ansøgning, men den bar altså ikke frugt, som den rent danske ansøgning har gjort denne gang.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) oplyser, at han har haft møder med andre forskellige interessenter, der ønsker at få netop deres område, bygning eller fortidslevn på listen i fremtiden. Hvem det er, vil han dog ikke melde ud.