Davids bedsteforældre var Danmarks hemmeligste spionægtepar: Nu er han gået på jagt efter historien

Ægteparret Find og Else Haugsted var med til at grundlægge dansk efterretningstjeneste.

Else og Find Haugsted grundlagde efterretningstjenesten Forsvarets Centralradio nogle år efter Anden Verdenskrig. (Foto: Oliver Seppo)

Denne artikel handler om et vaskeægte og dansk spionægtepar.

I årtier stod Find og Else Haugsted nemlig i spidsen for et dansk aflytningsimperium, som var forsvarets kronjuvel under Den Kolde Krig – og som fortsat er en del af spionvæsenet, som vi i dag kender som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Og det gjorde de på måder, som var taget ud af en spionfilm. Med hemmeligheder, mystik og overvågning.

I den nye DR2-serie 'Danmarks hemmeligste spionægtepar' bliver hele historien om Find og Else Haugsted rullet ud, og manden, der går på opdagelse i den hemmelige spionverden, er ægteparrets barnebarn, David Haugsted Bentow.

Til daglig er han redaktionschef på mediet Børsen, men fra han var mellem ni og 17 år gammel, fik han fortalt historier af sin morfar, Find Haugsted, når den tidligere chef for efterretningstjenesten Forsvarets Centralradio flere gange ugentlig inviterede barnebarnet til eftermiddagste.

Her ses David Haugsted Bentow (venstre) med sin morfar Find Haugsted, som kan ses på maleriet. I DR2-serien 'Danmarks hemmeligste ægtepar' undersøger David sin morfar og mormors spionfortid. (Foto: (Privat foto) © DR/Grafik: Oliver Seppo)

Samtalerne mellem morfar og barnebarn var nok ikke som de flestes.

De handlede blandt andet om emner som Cuba-krisen, invasionen af Tjekkoslovaket og den endelige afsløring af efterretningstjenesten i den såkaldte 'Kejsergadesag'.

Det skal understreges, at begivenhederne, David Haugsted Bentow taler om, er baseret på oplysninger, han har fået fortalt af sin morfar, Find Haugsted.

Hyrede sin egen kone som kodechef

Else og Find Haugsted stod gennem 50'erne og 60'erne i spidsen for efterretningstjenesten Forsvarets Centralradio. (© (c) privatfoto)

Efter Anden Verdenskrigs afslutning indså Find Haugsted, at aflytning af potentielle fjender ville være vejen frem.

På den måde kunne man være på forkant med, hvad potentielle fjender som Sovjetunionen og Warszawapagt-landene, der blandt andet bestod af DDR, Polen, Ungarn og Bulgarien, foretog sig, så man i sidste ende kunne undgå en invasion.

I begyndelsen af 1948, hvor Forsvarets Centralradio blev oprettet, arbejdede der kun omkring ti søofficerer, matematikere, sprogfolk og kontorassistenter i Strandvejsvillaen Vennerslund nord for København, som fungerede som hovedkvarter.

Det var i øvrigt en villa, som tilhørte skibsredderen A.P. Møller.

En af de ansatte var Else Haugsted, Finds kone, som defacto var næstkommanderende, da hun stod i spidsen for centralradioens vigtigste afdeling, kodebryderne.

- I dag ville det aldrig ske, at man ansatte sin egen kone som chef for den klart største og vigtigste afdeling, men gjorde de altså.

- Min morfar sagde flere gange til mig under vores samtaler, at: Forsvarets Centralradio var blevet stiftet uden din mormor, men den var aldrig blevet den succes, som den blev, uden hende, fortæller David Haugsted Bentow.

Idéen var, at centralradioen skulle danne et billede af, hvad Warszawapagt-landene foretog sig. Det bestod primært i at aflytte og afkode pagtens radio- og telekommunikation.

Det gjaldt altså om at kende "normalbilledet", for hvis man gjorde det, kunne man opdage tegn på forandringer hos fjenden. Eksempelvis hvis fjenden flyttede tropper fra A til B.

I 1957 flyttede aflytningstjenesten til Sandagergård på sydspidsen af Amager, og det betød samtidig, at antallet af medarbejdere voksede markant.

- Inden sammenlægningen med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i 1973 havde FE omkring 150 medarbejdere, mens Forsvarets Centralradio var cirka ti gange så stor, fortæller David Haugsted Bentow.

Hvor stor var Danmarks rolle i Cuba-krisen?

USA's daværende præsident, John F. Kennedy, holdt under Cuba-krisen en tale til nationen, hvor han sagde, at de russiske fragtskibe ville blive skudt ned, hvis de nærmede sig den cubanske kyst. (Foto: Uncredited © Scanpix)

Cuba-krisen var nok dén begivenhed under Den Kolde Krig, hvor verden var tættest på at ende i en atomkrig.

I 13 nervepirrende døgn i løbet af oktober 1962 stod verden på grænsen til en atomkrig mellem de to supermagter USA og Sovjetunionen.

Årsagen var, at USA forinden havde opdaget, at der på Cuba var blevet opstillet ramper til affyringer af mellemdistancemissiler, som uden problemer ville kunne ramme USA.

Samtidig var der russiske fragtskibe på vej mod Cuba, som indeholdt raketter og atomladninger. Det fik USA's præsident, John F. Kennedy, til at true med nedskydning af russiske fragtskibe, hvis de nærmede sig den cubanske kyst.

Og det er her, Forsvarets Centralradio kommer ind i billedet. For ifølge David Haugsted Bentow blev han fortalt af sin morfar, at den danske efterretningstjeneste spillede en afgørende rolle.

- Det har altid undret mig, hvordan amerikanerne vidste, at der var skibe på vej med atommissiler. Og hvordan vidste de, hvilke skibe det var?

Find Haugsteds forklaring til barnebarnet lød, at Forsvarets Centralradio kunne afkode de koder, som blev sendt internt i Sovjetunionen, og som fortalte, at russiske fragtskibe ville passere Danmark.

Derfor sejlede to civile danske fiskerbåde ud med geigertællere, som måler radioaktivitet, og de gav udslag.

Forsvarets Centralradio sendte informationerne videre til USA, og dermed var Danmark med til at levere værdifulde efterretninger, som i sidste ende afværgede en atomkatastrofe.

Sådan lyder det i hvert fald ifølge Find Haugsteds forklaring.

Blandt forskere, der er gået i dybden med Cuba-krisen, har der været stor diskussion om, hvor stor betydning disse meldinger har haft. Og det er David Haugsted Bentow godt klar over.

- Vi må være ærlige og sige, at der ikke er nogen fra officiel side, som kan bekræfte den historie, min morfar har fortalt mig, siger han.

Invasion af Tjekkoslovakiet

Her ses invasionen af Tjekkoslovakiet i byen Prag, hvor det gik vildt for sig i 1968. (© Scanpix)

I 1968 fik Forsvarets Centralradio ifølge David Haugsted Bentow en af sine største succeser, som samtidig var en stor personlig triumf for Find Haugsted.

Her lykkedes det nemlig Forsvarets Centralradio at forudse Warszawapagt-landenes invasion af Tjekkoslovakiet.

Efterretningstjenesten kunne nemlig se en ændring af fjendens "normalbillede", da en masse tropper flyttede sig mod landet.

Man forudså faktisk invasionen flere uger før, det rent faktisk skete, og det var en kæmpe succes ifølge David Haugsted Bentow.

- Hele grundlaget for Forsvarets Centralradio var, at man skulle kunne advare om en invasion af Danmark med 14 dages varsel. Det skulle man, fordi det var den eneste måde, hvorpå man kunne få NATO-tropper til Danmark i tide, siger David Haugsted Bentow.

Invasionen af Tjekkoslovakiet skete den 20. august 1968, så på den måde gjorde forudsigelsen ikke den store forskel.

Men Forsvarets Centralradios forudsigelse gjorde ifølge Daid Haugsted Bentow, at NATO-landene kunne forberede sig, hvis truslen fra øst skulle komme for tæt på.

Kejsergadesagen

Studenter demonstrerer mod Forsvarets Centralradio i Kejsergade i København i 1969. (© Scanpix)

Siden grundlæggelsen havde Forsvarets Centralradio været vant til at kunne leve skjult og godt, uden nogen nævneværdig indblanding eller kontrol fra den danske regering.

Men det stoppede brat i 1969 i en tid, hvor studenteroprør og protester mod Vietnamkrigen var på sit højeste.

I Kejsergade i det indre København havde Forsvarets Centralradio i 60'erne en hemmelig lyttestation. Den lå i kælderen under Københavns Universitet og tæt på telexcentralen - og dens kabler - i Købmagergade.

Næsten al komunikation foregik over kabler, og via kælderen i Kejsergade kunne Forsvarets Centralradio fysisk hacke sig ind på disse kabler.

For via kablerne kunne man kopiere meddelelser mellem fremmede stater og deres ambassader i Danmark. Det var efterretningsguld, som kunne give et fingerpeg om begivenheder under opsejling - både hos fjenden og såkaldte venligtsindede stater.

- Fordi min mormors afdeling var så dygtig, var Forsvarets Centralradio i stand til at afkode telegrammerne. Man vidste simpelthen, hvad der foregik, og det var et kæmpe scoop, siger David Haugsted Bentow.

Men den hemmelige lyttestation var efter en årrække ikke længere så hemmelig, som den havde været.

Og i 1969 havnede Find Haugsted for første - og sidste gang - på avisernes forsider, da den hemmelige lyttestation blev afsløret.

- Min morfar mente, at afsløringen af Kejsergade var en hævn fra KGB (Sovjetunionens hemmelige statspoliti) for det, som skete i Tjekkoslovakiet året forinden, siger David Haugsted Bentow, som selv heller ikke tror på den officielle forklaring om, at "nogen begyndte at undre sig over mændene i kælderen".

- Hvorfor skulle der gå syv år, før nogen begyndte at undre sig over de her mænd, som angiveligt stak ud? Er det måske mere sandsynligt, at KGB lod det sive? De elskede at lave skandaler, så derfor kunne man godt forestille sig det.

Kejsergadesagen fik den konsekvens, at Forsvarets Centralradio i 1973 blev lagt ind under FE - Forsvarets Efterretningstjeneste.

Else Haugsted døde i 1973, mens Find Haugsted døde i 1988.

Facebook
Twitter