De kongelige heste var levende tronstole – nu vender en af de vigtigste hjem til sin stald efter 150 år

De royale heste har altid haft en enorm branding-værdi for kongehuset.

Så prangende, lysende hvid og tydelig kongelig var Perlen med sin rytter, Kong Frederik den 7., under Treårskrigen. (Foto: © Thorkild Jensen)

Den kridhvide frederiksborghest Perlen bar Kong Frederik den 7. rundt i hans kongerige og viste både undersåtter og fjender med al tydelighed, hvem der var den magtfulde regent.

Den firbenede følgesvend var blandt andet med i Treårskrigen i 1848 - samt i Dybbøl i 1863 da de nye forsvarsanlæg skulle inspiceres.

Men efter godt 150 års forfald som udstoppet, er kongens yndlingshest nu blevet restaureret og er vendt hjem til de Kongelige stalde i anledning af udstillingen ’Kongerækken til hest’, som åbner i dag i de Kongelige stalde på Christiansborg i København.

Havde tabt forhovene

Perlen døde 20 år gammel i januar 1864 - blot få måneder efter sin konge. Den blev udstoppet og siden glemt på et magasin, hvor den langsomt forfaldt.

Perlen på Zoologisk Museums magasin. Forhovene er faldet af, skindet er revnet og ørerne er væk. (© ©Thorkild Jensen / Zoologisk Museum)

Perlen blev fundet på Zoologisk Museums magasin i København i meget dårlig stand, fortæller Olene Bergman. Hun er kurator på udstillingen ’Kongerækken til hest’ og formidlingsmedarbejder på Christiansborg Slot:

- To forhove var faldet af og skulle sættes på igen. Den havde store revner i skindet, for hvis udstoppede dyr ikke opbevares under perfekte forhold, revner skindet. Konservatorerne har retoucheret en masse, altså udjævnet revner, forklarer hun om restaureringen, som blev udført af Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum.

- Og så var den her hests pels jo altså helt hvid, så konservatorerne måtte simpelthen vaske 150 års støv ud af pelsen med sæbe og vand. Og så var ørerne helt væk - de er blevet rekonstrueret.

  • Revnerne i skindet er ved at blive repareret, og man kan tydeligt se, hvor pelsen er blevet renset og ikke renset. Foto: Jagt- og Skovbrugsmuseet.
  • 150 års snavs og støv renses forsigtigt af. Foto: Jagt- og Skovbrugsmuseet.
  • Ørerne var helt væk og bliver rekonstrueret. Foto: Jagt- og Skovbrugsmuseet.
1 / 3

En levende tronstol

Når Perlen og dens rytter, Frederik den 7., er malet som lysende midtpunkter i maleriet herunder, er det ikke tilfældigt. Den smukke vallak bar kongen i front for tropperne under Treårskrigen - for ingen skulle være i tvivl om, hvem der var kongen, og at han var meget magtfuld.

Perlen bar Kong Frederik 7. under Treårskrigen (1848-1850). (© Thorkild Jensen)

Hestene har nemlig været en vigtig del af Kongehusets branding gennem århundreder, både over for undersåtter og fjender.

- Som branding har de været en kæmpe faktor. De kongelige heste var levende tronstole: En flot hest bærer kongen og får ham til at syne af konge. Når man er inde på et slot fortæller tronstolen, hvem der er konge, og ude i landet er det hesten, der er tronstolen. På den her tid var en virkelig lækker hest det samme som en flot Ferrari. Man kom ikke ridende på et skravl, siger Olene Bergman.

En sjælden berømthed

Og Perlen var bestemt ikke et skravl. Allerede ved fødslen på det kongelige stutteri ved Frederiksborg Slot blev den bestemt til at skulle bo i den fornemme kongelige stalde ved Christiansborg Slot i København. For den var født kridhvid, fortæller Olene Bergman:

- De mest berømte var dem, der var hvidfødte ved fødslen, for de fleste frederiksborgheste bliver født mørke og lysner så med alderen. Men sjældne gentyper er hvidfødte, og deres primære opgave var at være kongens ridehest.

Som fireårig kom Perlen ind til De kongelige stalde i luksuriøse forhold, og en fast staldknægt, Anders, rejste rundt med hesten og kongen. Perlen fulgte kongen gennem hele hans regeringstid.

- Man kan finde hesten på mange historiske malerier, og det er tydeligt, at det er kongens hest, som han havde et meget nært forhold til – det var ikke bare en hvilken som helst hest, fortæller Olene Bergman.

Perlen fulgte også kongen på hans sidste rejse. Perlen gik i kongens ligtog, da han i sin kiste blev transporteret fra Christiansborg Slotskirke til Roskilde Domkirke.

Perlen gik efter Frederik den 7.s kiste i ligtoget til Roskilde Domkirke.Maleri af Klæstrup.

Kunne kongen styre sin hest, kunne han styre sit land

Perlen er ikke den eneste hest, der har spillet en vigtig rolle for en kongelig. Mange konger har gennem tiden brugt heste som et særligt magtfuldt redskab til at understrege, hvem der regerede, og hvor kraftfuld en regent, man var.

For eksempel arrangerede Kong Christian 5. (konge 1670-1699, red.) stort anlagte ’hestekarouseller’, som var kæmpestore hesteshows på pladserne i København. Så kunne folket komme og se kongen udføre svære øvelser til hest, for eksempel dressur.

Christian 5. som rytter til et af de store hesteshows. Øvelsen er Ringstikning, som minder meget om det man i dag kalder ringridning.

- En konge, som kunne styre sin hest, kunne styre sit land, var tanken. Hesten blev brugt som branding, og typisk var kongen anfører for det ene hold og en besøgende fyrste var anfører for det andet, og så var det selvfølgelig altid kongen, der vandt, fortæller Olene Bergmann.

Kong Christian 5. til hest.

Hest kompenserede for dårlig fysik

Kong Frederik 6. (konge 1808-1839, red.) havde været meget syg som barn og var derfor lille af vækst og dårligt gående.

Derfor sørgede han for, at de heste, han red, altid var mindst lige så høje - eller højere – end de andre heste i følget.

- Han havde også sat sten op forskellige steder i København, så han kunne kravle op på sin hest. Man sagde, at han kunne styre hesten bedre end sine egen ben, forklarer Olene Bergman.

Christian 10. hyldet af en million danskere

Da Christian 10. i 1940 fyldte 70, red han ud i gaderne i København på sin kæmpestore hest, Rolf. Og da var det lige så meget hesten, der blev hyldet, som kongen.

- Hestene har altid sørget for, at kongerne er blevet lagt mærke. Da Christian den 10. red ud på sin 70-års fødselsdag, var der næsten en million danskere på gaden for at hylde ham, og de lagde blomsterkranse om Rolfs hals, fortæller Olene Bergmann.

Kong Christian den 10. og hesten Rolf på kongens 70 års fødselsdag.

Kongelige heste stadig vigtige

Selv om biler har erstattet hestene som transportmidler, spiller de kongelige heste stadig en vigtig rolle, mener, Olene Bergman. De viser stadig folket, at en begivenhed er særlig fin:

- Det er på mange måder noget af det samme som i gamle dage. Det er stadig flotte heste, som er spændt foran kareten, og så ved man, at det er Dronningen, der kører gennem byen. Hestene bringer de kongelige tæt på folket, men samtidig ophøjer hestene de kongeliges status.

Perlen kan ses indtil 11. august 2016 i De kongelige stalde ved Christiansborg Slot.

Perlen udstillet ved siden af en anden berømt Frederiksborghest, en plettet hest, der i 1684 faldt død om efter at have vundet et væddemål for Christian den 5. (© Thorkild Jensen)

Kilder bl.a.: danmarkshistorien.dk, kongehuset.dk, kongeligeslotte.dk.