Det faldt jo nok ikke ned fra himlen - men hvad er så egentlig historien bag Dannebrog?

For præcis 800 år siden 'faldt Dannebrog ned fra himlen'. Men hverken sagnet eller flagets design er helt unikt.

I år 1219 faldt et flag ned fra himlen og vendte et dansk nederlag på slagmarken til en storslået sejr.

Eller sådan lyder sagnet i hvert fald. Et sagn der gav det danske flag en meget stærk fortælling - og ikke mindst en guddommelig blåstempling.

Og sådan én var vigtig tilbage i 1200-tallets middelalder, hvor korstogene og kampen for kristendommens udbredelse var i fuld gang.

(© maleri af C.A. Lorentzen)

- Flaget falder ned under et korstog i Østersøområdet, hvor fjenden er de hedenske estere. Fanen er et tegn fra Gud, så det signalerer, at de danske kristne har fået en særlig, guddommelig opgave. En kristen hær, der går i krig under korsets tegn, forklarer lektor i kirkehistorie, Carsten Selch Jensen.

I virkeligheden ved ingen rigtigt, hvad der skete den dag i Estland for 800 år siden. De ældste kilder til slaget nævner ikke noget om noget flag - så hvordan, historien om flaget fra himlen er opstået, er usikkert.

Mange andre lignende historier

Det er dog sikkert, at fortællingen på ingen måde er unik:

- I middelalderen er der masser af historier om hellige faner og lysende kors, der kommer til syne på himlen, siger Carsten Selch Jensen og forklarer, at det var en måde at skrive kristendommens store fortællinger videre i de forskellige nationale historier.

- Korstegnet på himlen var blandt andet kendt fra historien om Konstantin den Store, der inden et afgørende slag så et kors på himlen og hørte ordene "Ved dette tegn skal du sejre". Så korset og korsbanneret symboliserede, at man havde Gud på sin side, fortæller Carsten Selch Jensen.

Ikke dansk design

Professor i middelalderhistorie Kurt Villads Jensen pointerer, at det danske flag tilbage i 1200-tallet rent designmæssigt heller ikke var noget særligt dansk.

- Den røde flagdug med det hvide kors dukker op mange steder i middelalderen. Både hos et fyrstehus i det sydlige Europa, hos Det tysk-romerske Rige og hos den kristne munkeorden Johanniterordenen, fortæller han.

Danskerne var ikke ene om den røde dug med det hvide kors. På billedet ses den tysk-romerske kejser Frederik den 2. under et slag i 1237 med et flag der ligner Dannebrog. (© Ars Bellica)

Korset er blandt de mest benyttede symboler på dette tidspunkt, ligesom farverne rød og hvid går igen flere steder og i forskellige kombinationer. Blandt andet i det engelske flag, der er en hvid dug med et rødt kors.

- Der var stor symbolværdi i farverne rød og hvid, fordi de symboliserede blod og renhed. På den måde var de knyttet til den bibelske fortælling om Jesus, siger Kurt Villads Jensen.

Blev brugt før det faldt ned fra himlen

Faktisk kan korsbanneret kobles til den danske kongemagt længe inden slaget i Estland i 1219.

Kurt Villads Jensen fortæller, at Valdemar den Store, der var far til Valdemar Sejr, allerede i 1170’erne lavede mønter med en korsfane som udsmykning. Altså 50 år inden Estland.

Dette kobberstik fra 1685 viser Valdemar Sejr med Dannebrog i den ene hånd. (© Det kongelige Bibliotek)

- Det understreger, at flaget ikke pludselig kom ind i den danske historie med Valdemar Sejrs sejr i Estland. På samme tid viser det, hvor vigtigt det var for kongemagten at vise sin forbindelse til det guddommelige, som korset symboliserer, siger han.

Ødelagt af fugt og ælde

Fanen fra Estland blev et vigtigt klenodie for den danske hær i flere hundrede år efter slaget i Estland og bliver taget i brug som kongefane af Valdemar Atterdag i midten af 1300-tallet.

Hæren havde det med i kamp op igennem 14- og 1500-tallet, indtil det blev for slidt.

Fanen endte sine dage i domkirken i Slesvig i midten af 1600-tallet, hvor det angiveligt skulle være gået til af fugt og ælde.

Men på dette tidspunkt var den fysiske fane ikke længere så vigtig, for nu var Dannebrog et bredt kendt symbol for landet Danmark.

Her finder man flag der ligner Dannebrog

  • Johanniterordenen (også kendt som Malteserordenen) Den kristne munkeorden, der stadig eksisterer den dag i dag, har deres eget flag, der nærmest er identisk med Dannebrog. Johanniterordenen havde en stærk tilstedeværelse i Danmark i den tidlige middelalder, efter Valdemar den Store i 1160'erne gav ordenen særstatus. Det betød, at alle husstande i landet skulle betale en skat til ordenen, som skulle støtte deres korstog i Jerusalem.

  • Det tysk-romerske Rige I 13- og 1400-tallet brugte Det tysk-romerske rige en rød fane med hvidt kors som banner, når det gik i krig. Det var dermed symbol på det kristne imperium.

  • Huset Savoyen Huset Savoyen var et fyrstehus som havde sit magtområde i Savoyen, der var en region mellem Italien, Frankrig og Schweiz. Fyrstehuset blev grundlagt i 1003, og deres våbenbanner var en rød flagdug med et hvidt kors.

Denne artikel blev udgivet første gang i 2017 i forbindelse med tv-serien 'Historien om Danmark', som også fortalte historien om flaget:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk