DR-chef om kritik af Historien om Danmark: Budgetoverskridelser er ikke mine ord

Dramatiseringen af historien blev dyrere end forventet, fortæller DR-kulturdirektør.

Ifølge Jyllands-Posten har historieprojektet været præget af ‘økonomisk rod’ samt ‘betydelige og gentagne budgetoverskridelser’.

På søndag løber andet afsnit af ‘Historien om Danmark’ over skærmen på DR1. Her vil Lars Mikkelsen blandt andet guide seerne igennem bronzealderen.

Kort efter første afsnit blev Danmarks Radios million-satsning dog ramt af kritik. Ifølge Jyllands-Posten har historieprojektet været præget af ‘økonomisk rod’ samt ‘betydelige og gentagne budgetoverskridelser’.

Undervejs er der blevet brugt flere penge end først ventet, fortæller direktøren for DR Kultur, der har ansvaret for programserien. Hun afviser dog, at der er tale om betydelige budgetoverskridelser.

- Budgetoverskridelser er ikke mine ord. Det er Jyllands-Postens konklusion. Det, jeg har sagt, er: Vi har helt fra begyndelsen har villet fortælle hele Danmarks historie på det tidspunkt, hvor DR normalt sender drama. Den ambition har vi holdt fast i. Men undervejs er vi løbet ind i udfordringer, siger Tine Smedegaard Andersen, direktør for DR Kultur.

- Det har betydet, at vi skulle investere flere midler. Vi har prioriteret at investere de penge, fordi vi mener ‘Historien om Danmark’ er kernen af public service, og vi ville have, at den oprindelige vision kom hjem som en stor, samlende historie for hele befolkningen, siger hun.

Leverer kvalitet på både produktion og indhold

Hvis der ikke er tale om en budgetoverskridelse, hvordan vil du så beskrive det?

- Vi har investeret mere i det her for at sikre os, at vi leverer den kvalitet på både produktion og indhold, som gør, at seerne kan engagere sig og have lyst til at følge med.

Hvor mange flere midler er der blevet investeret - hvor stort et beløb er der tale om?

- Det kan jeg ikke sige. Vi fortæller generelt ikke konkret om økonomi og omkostninger bag vores programmer, fordi vi befinder os i en konkurrencesituation. Hvis vi gjorde det, ville vi risikere at blive mindre forhandlingsdygtige, og dermed kan det i sidste ende koste os penge.

Hvad er det for en type uforudsete udgifter, I er stødt ind i? Mere løn til skuespillerne, logistik eller kan du komme det nærmere?

- Vi skulle skabe noget nyt til den moderne tv-seer, der har vænnet sig til høj kvalitet søndag aften på DR1. Vi skulle opfinde en række fortælletekniske greb, blandt andet dramatiseringer af en række begivenheder. Det kræver i bund og grund ressourcer at skabe. Det er en af de ting, vi har måttet investere i.

- Det var også en udfordring at finde frem til, hvordan vi på en moderne måde kunne skildre, at Lars Mikkelsen (Vært og fortæller, red.) overværer dramatiseringerne. Det har blandt andet også været en udfordring at få de historiske eksperter til at fortælle om deres fag på de præmisser, der gælder i primetime på DR1.

Sat under økonomisk administration

Afdelingen bag produktionen er sat under økonomisk administration - hvorfor?

- Igen er det ikke mine ord. Jeg synes, at det er helt naturligt, at jeg som direktør træder tættere på ved så stort et projekt. Det er, hvad der er sket. Desuden har vi heller ikke en fakta-chef i DR Kultur, så derfor har jeg programansvaret for denne produktion.

Nu er der brugt flere penge end først tiltænkt - hvilke konsekvenser får det?

- Investeringen i ‘Historien om Danmark’ er sket inden for de samlede midler, vi har til rådighed. Men det er klart, at når vi prioriterer midler til danmarkshistorien, så er der andre programmer, vi ikke kan lave. Men vi har vurderet, at den prioritering er rigtig.

Hvilke andre programmer vil det ramme?

- Det er ikke sådan, at der på grund af dette er noget, vi skal lukke eller skære ned på. Men når vi laver danmarkshistorien til søndag aften, er der selvfølgelig noget andet nyt, vi ikke laver.

Er det ikke fastlagt endnu, hvilke programmer der vil miste penge?

- Jeg tror ikke, man kan sige det på den måde. Vi er jo vant til at håndtere og prioritere i vores midler.

Men hvordan kommer licensbetalerne til at mærke, at der nu er brugt flere penge end tiltænkt på ‘Historien om Danmark’.

- Det kommer de ikke til at mærke, og jeg vil sige det på denne måde: Jeg håber seerne kommer til at se og mærke, at vi har lavet en stor og flot fortælling om danmarkshistorien. Som de kan leve sig ind i, blive klogere af og diskutere og debattere.

Facebook
Twitter