Dronningen fortæller om danskernes historie i ny bog

Dronning Margrethe fortæller sin version af Danmarkshistorien i en ny bog. Udgivelsen er et udtryk for, at den nationale historie har gyldne tider, vurderer anmelder.

I en ny bog fortæller Dronning Margrethe sin version af Danmarkshistorien. (Foto: Gyldendal © Scanpix)

I en ny bog giver Dronning Margrethe II sin version af Danmarks historie via en række interviews givet til journalist, kommentator og forfatter Thomas Larsen.

- Det har været et privilegium at kunne skrive denne bog (...) Hun sætter farve og personlighed på historien, siger bogens forfatter Thomas Larsen, i en pressemeddelelse.

Bogen beskriver Danmark helt tilbage til de første jægerfolk og frem til terrortruslen og vores militære indsatser i udlandet i nyere tid. Men dronningen kommer også ind på sin personlige danmarkshistorie, når hun beretter om, hvordan hun som tronarving og regent har oplevet store samfundsændringer i nyere tid. Eksempelvis hvordan Danmark er "...gået fra venlig nysgerrighed til skepsis over for indvandring", som forlagets beskrivelse af bogen lyder.

Anmelder: Den nationale historie har gyldne tider

Spørger man historiker og anmelder ved Berlingske Tidende, Bent Blüdnikow, så det positivt, at Dronningen byder ind med sin version af danskernes historie. Ifølge ham har faghistorikere nemlig ikke patent på at formidle historie:

- Og lad os få så mange stemmer som muligt, som vil fortælle historien. Dronningens stemme er vigtig, men nettokassedamens stemme er ligeså vigtig, siger han.

Han fortæller videre, at der generelt er en opblomstring af alle mulige, der byder ind med deres personlige version af historien. Senest Sigurd Barrett, og nu Dronningen.

Han mener, at tendensen er et udtryk for, at den nationale historie har gyldne tider:

- Det hænger sammen med den generelle udvikling i samfundet og globaliseringen. Og da ikke alle går ind for globaliseringen, så går modstanden i nogle tilfælde ud på at understrege den nationale identitet, uddyber han.

Bogen, 'De dybeste rødder', udkommer på Gyldendal den 27. oktober.